Miten luopua alkoholista kuukaudeksi? Näin onnistut tipattomassa!

Kirjailija Helen Foster kertoo, miten hän onnistui lopettamaan juomisen kuukaudeksi. Syiden pohtiminen ja etukäteen suunnittelu ovat hyviä tapoja aloittaa.

Tipaton tammikuu on jo varmasti kaikkien tuntema haaste, jolloin alkoholipitoiset juomat jätetään kuukaudeksi. Jotkut varmasti saattavat harkita samaa haastetta myös syksyllä, etenkin jos kesä on ollut erityisen kostea. Kehon puhdistaminen alkoholista on varmasti hyvä idea silloin tällöin, mutta haaste ei välttämättä ole kaikista helpoin toteuttaa.

Quit Alcohol (For a month) kirjan kirjoittaja Helen Foster jakoi Daily Mail -sivustolla parhaat vinkkinsä siihen, miten lopettaa juominen kuukauden ajaksi. Terveyteen erikoistunut freelance-toimittaja ja kirjailija kertoo, että viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on pitänyt enemmän kuin 12 alkoholitonta kuukautta ja samalla oppinut, miten olla ilman viinilasillisiaan tuhoamatta samalla sosiaalista elämäänsä.

Juo viinilasista

Tämä on Fosterin mukaan hänen ykkösvinkkinsä. Sen sijaan, että päivän päätteeksi kaataa viinilasin täyteen roseeta, kannattaa kaataa lasi täyteen jotakin muuta lempijuotavaa, oli se sitten vissyä, appelsiinimehua, kookosvettä tai tomaattimehua. Näin rentouttava illan rituaali säilyy.

Foster kertoo, ettei ole tämän keksittyään vaivautunut juomaan alkoholia enää kertaakaan kotonaan. Ja samaa vinkkiä voi hyödyntää, jos ystävät lasillisella ollessa valittavat asiasta – he tuskin huomaavat, ettei viinilasissasi ole alkoholia.

Kyllä, Foster pyytää alkoholittomalle juomalleen myös baarissa viinilasin.

Suunnittele hyvin etukäteen

Foster kertoo, ettei ole suuri limonadien ystävä, ja pelkästään siitä syystä hän saattaakin valita alkoholipitoisia juomia baarissa. Täydessä pubissa sanat ”yksi tuoppi olutta” tulevat suusta kuin itsestään, ennekuin ehtii edes miettiä, mikä voisi olla sopiva vaihtoehto, nainen kertoo.

Siksi kirjailija suosittelee tekemään listan mahdollisista alkoholittomista vaihtoehdoista etukäteen. Vaihtoehtoja voivat olla vaikka greippi- tai karpalomehu kivennäisveden kanssa tai alkoholiton olut tai alkoholiton drinkki.

Kanna mukanasi sitruunaa tai mehutiivistettä

Monet työtapahtumat olivat Fosterin mukaan kaikista hankalampia, kun hän oli ilman alkoholia. Usein tarjolla saattaa olla vain yksi alkoholiton vaihtoehto, joka on kivennäisvesi. Kolmannen lasin jälkeen maku alkaa jo kyllästyttää, joten laukussa kannattaa pitää mukana vaikka sitruunamehua tai pientä pulloa mehutiivistettä. Näin vaihtoehtoja on enemmän ja tilaisuudesta selviää paremmin, kertoo kirjailija.

Mieti, miksi juot

Monet tuskin juovat sen takia, että he ehdottomasti tarvitsevat alkoholia kehoonsa. Alkoholijuomia juodaan usein sen takia, että niistä saa mielihyvää jossain muodossa.

Juominen voi joillekin tarkoittaa sitä, että pääsee näkemään ystäviään tai kerrankin ulos kotoaan illalla. Jotkut voivat juoda, koska ei ole hirveästi muutakaan tekemistä ja aika kuluu nopeammin, ja toiset saavat siitä itseluottamusta.

Foster kertoo, että jos pystyy löytämään oman syynsä juomiselle, ja jotenkin kopioida sen jollakin tavalla, voi kuukausi tuntua paljon helpommalta.

Foster kertoo itse viettäneensä viisi iltaa viikosta pubissa lähinnä sen takia, että hän ja hänen kumppaninsa tekevät molemmat töitä kotoa käsin ja viiteen mennessä on vain pakko päästä ulos neljän seinän sisältä ja nähdä muitakin ihmisiä.

Alkoholittomien kuukusien aikana Foster oppi menemään pubin sijaan elokuvateatteriin, syömään ulos tai kävelylle ulkoilmaan.

Unohda, mitä baarin henkilökunta ajattelee – ei heitä kiinnosta

Kirjailija kertoo, että pyyteli ennen anteeksi, kun tilasi alkoholittomia juomia baarissa. Lopulta hän tajusi, ettei henkilökuntaa oikeasti edes kiinnosta. Pikemminkin henkilökunta on varmasti huojentunut, että baarissa on yksi humalainen henkilö vähemmän. Lisäksi Foster huomauttaa, että yleensä limpparit ovat muutenkin yhtä kalliita kuin olutkin!

Kirjalija kertoo, että nämä vinkit toimivat hänen kohdallaan parhaiten, mutta ymmärtää, että ihmiset ovat hyvin erilaisia ja samat ohjeet eivät toimi kaikilla.

Eräs hänen ystävistään ei pysty lähtemään tipattoman aikana ulos kertaakaan, koska houkutus on liian suuri. Toinen ystävä puolestaan lähtee jokaisesta tilaisuudesta heti, kun hänelle tulee tylsää, sillä tylsyys on pahin juomisen laukaisija tälle henkilölle.

Omat keinot löytyvät varmasti kokeilemisen kautta. Jopa hassunkin kuuloiset vinkit voivat joillakin toimia: Foster kertoo naputtaneensa päätään 10 kertaa pöytään, silloin kun tahdonvoima on meinannut tilausta tehdessä loppua.

Lähde: Daily Mail

***

Alkoholismissa ei ole glamouria 12:07

Lue myös:

    Uusimmat