"Olin kuukauden juomatta alkoholia" – nämä viisi asiaa tapahtuivat

Viini korkki pullo
Suljettu korkki voi vaikuttaa elämään enemmän kuin arvaatkaan. Lehtikuva

Vaikka ei olisi alkoholin suurkuluttaja, kuukauden tipattoman vaikutukset voivat olla huomattavat. 

Vuonna 2010 Refinery29-sivuston toimittaja Elettra Wiedemann päätti olla kuukauden täysin ilman alkoholia. Tänä vuonna hän kertoo viettäneensä tipatonta jo kuudetta kertaa, sillä sen vaikutukset olivat niin kokonaisvaltaiset.

Ennen ensimmäistä alkoholilakkoa Wiedemann ajatteli lakon harmittavan lähinnä silloin, kun hän on ystäviensä kanssa drinkillä ja joutuu itse olemaan kuivin suin. Vaikutukset olivat kuitenkin huomattavasti laaja-alaisemmat.

– Tipaton ei ainoastaan muuttanut täysin suhtautumistani alkoholiin, vaan se muutti ystävyyssuhteitani ja ehkä jopa koko elämäni. 

Ennen ensimmäistä kokeilua alkoholia kului muutamia laseja viikossa – muutama viinilasi keskellä viikkoa ja viikonloppuisin drinkit ystävien kesken. Totaalikieltäytyminen vaikkakin vain kuukauden ajan tuntui kuitenkin aluksi vieraalta ajatukselta. 

– Kuukauden tipattomassa ei ollut kyse puhdistuskuurista tai kovan alkoholinkäytön lopettamisesta. Halusin lähinnä nähdä miten kuukausi ilman alkoholia sujuisi, millainen oloni olisi sen jälkeen – parempi, keskittyneempi, vai täysin samanlainen kuin aina ennenkin?

Tällaisia muutoksia Wiedemann havaitsi.

1. Huomaat, että sosiaaliset tilanteet keskittyvät alkoholin ympärille

Wiedemannin mukaan kaksi ensimmäistä viikkoa ovat vaikeimmat, erityisesti koska suuri osa sosiaalisista tilanteista keskittyy juoman tai ruoan ympärille. 

– Selvänä pysyttely saa sinut huomaamaan kuvion. Se on itse asiassa aika uskomatonta ja jotain, mitä et tule huomanneeksi, jos otat osaa juomiseen, hän kirjoittaa. 

2. Ihmiset eivät todellakaan tue päätöstäsi

Wiedemannin mukaan ihmiset, erityisesti läheiset ystäväsi, eivät todellakaan kannusta sinua päätöksessäsi – päinvastoin. 

– Tämä oli erikoisin huomioni kuukauden aikana. Lähes kaikki ihmiset läheiset ystäväni mukaan lukien suhtautuivat oudosti juomattomuuteeni – jopa pahastuivat siitä. 

Wiedemannin mukaan ihmiset kutsuivat häntä "tylsäksi" ja pyörittelivät silmiään, minkä lisäksi he painostivat häntä voimakkaasti juomaan edes yhden drinkin. 

– Osa ihmisistä jopa lakkasi soittamasta minulle tai kutsumasta minua ulos tai juhliinsa, hän kirjoittaa. 

3. On helpompaa valehdella juomattomuudesta

Ihmiset lopettivat juomattomuudesta jankuttamisen, kun Wiedemann kertoi olevansa lääkekuurilla tai tilanneensa juoman, joka näytti alkoholipitoiselta, mutta ei todellisuudessa ollut sitä. Valehtelu oli ainoa tapa lopettaa läheisten painostus. 

4. Huomaat, että osa ystävistäsi eivät ole ystäviäsi

Juomattomuus osoitti Wiedemannille, että osa hänen ystävistään ei todellisuudessa ollutkaan hänen ystäviään. 

– Juomattomuus sai minut huomaamaan, ettei minulla ollut osan ystävieni kanssa muuta yhteistä kuin alkoholi. Huomasin, että ihmiset, joiden kanssa minulla oli tapana hengailla joivat itsensä humalaan ja kertoivat samoja tarinoita ja vitsejä uudestaan ja uudestaan tästä ikuisuuteen. Se oli järkyttävää. 

Huomio oli Wiedemannin mukaan järkyttävä erityisesti siksi, että vielä muutamaa viikkoa aiemmin hän itse oli ollut samanlainen – mikä sai aikaan viimeisen huomion. 

5. Jo muutama drinkki vaikuttaa elämääsi. Paljon. 

– Tämä oli suuri ahaa-elämys minulle, sillä minulla ei ollut aavistustakaan, että muutaman drinkin juominen vaikutti elämääni niin paljon. 

Wiedermann huomasi, että alkoholi vaikutti paitsi häneen itseensä, myös suureen osaan hänen elämänvalintojaan aina ystäväpiiristä ajanviettotottumuksiin. 

– Juomalla muutaman lasillisen illassa voit helposti juoda yli 900 lasillista koko vuoden aikana. Se ei ole aivan pieni määrä, hän kirjoittaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja