Tutkijat: Näin tipaton tammikuu voi vaikuttaa koko vuoden juomatottumuksiin

FullSizeRender (2)
Moni kieltäytyy alkoholista alkuvuodesta tipattoman tammikuun nimessä. MTV

Tutkijoiden mukaan tipattomalla tammikuulla voi olla suotuisia vaikutuksia juomatottumuksiin koko vuoden ajan.

Moni viettää tammikuuta tipattomana eli täysin alkoholittomalla linjalla sekä Suomessa että ulkomailla. Iso-Britanniassa arvioiden mukaan viime vuonna jopa kaksi miljoonaa ihmistä vähensi alkoholinkulutustaan tammikuun ajaksi. Myös Suomessa tipaton tammikuu saa vuosittain aikaan paljon keskustelua, ja moni pidättäytyy täälläkin alkoholinkäytöstä vuoden ensimmäisen kuukauden ajan.

HUOM! Kaikki tutkimukseen valikoidut ihmiset olivat itse ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi kokeilemaan tipatonta tammikuuta.

Tipaton tammikuu voi ennakoida alkoholinkulutuksen vähenemistä

Health Psychology -lehdessä vastikään julkaistussa tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että tipaton kuukausi – ja jopa pelkkä pyrkimys viettää tipatonta tammikuuta voi vaikuttaa suotuisasti loppuvuoden juomistottumuksiin.

Tutkimukseen osallistuneista 875 henkilöstä 64 prosenttia onnistui pitämään kiinni lupauksestaan tipattoman tammikuun aikana. Tämä sama joukko kulutti myös seuraavien kuuden kuukauden aikana tavallista vähemmän alkoholia ja joi itsensä entistä harvemmin humalaan. 

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että jo yhdellä alkoholittomalla kuukaudella voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia. Alkoholiton kuukausi voi muun muassa parantaa maksan toimintaa sekä laskea riskiä sairastua diabetekseen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!