Connie menetti näkönsä vuonna 2003 – sokeeraava tieto muutti elämän: "Olin sokea 15 vuoden ajan, luultavasti aivan syyttä"

Connie Parke, 59, sai näkönsä takaisin, kun kävi ilmi, että hänet on vuosia aiemmin diagnosoitu väärin. Videolla hän näkee tyttärensä kunnolla ensimmäistä kertaa 15 vuoteen!

Vuosikymmeneen Connie Parke, 59, ei nähnyt perhettään. Nainen menetti näkönsä pitkäksi ajaksi, kunnes kävi ilmi, että hänet onkin diagnosoitu väärin, kertoo Metro.

Ongelmat alkoivat vuonna 2003

Coloradossa asuva Connie huomasi vuonna 2003 näköhäiriöitä silmissään. Lääkärin arvio oli musertava: Connie sokeutuisi. Arvion mukaan tilan aiheuttivat Connien irronneet verkkokalvot, myös silmänpainetautia epäiltiin.

Nopeasti Connie huomasikin näkökykynsä huonontuvan. 

– En uskonut sitä ennen kuin aloin loukata itseäni. Eksyin, putoilin portaita, kaaduin kiivetessäni niitä ja sytytin tuleen sekä itseni että taloni, Connie myöntää.

Menetti näkökykynsä lopulta lähes täysin

Puolessa vuodessa noin 85 prosenttia näkökyvystä katosi. Connie ei kuitenkaan luovuttanut: hän mukautui harrastamaan rakastamiaan asioita, kuten eräretkeilyä ja melontaa, ilman näkökykyä. Kaikki ei kuitenkaan sujunut yhtä helposti kuin ennen.

– Tarvitsin jonkun mukaani, kun kokkasin, jotta ruoasta tuli hyvää. En kyennyt imuroimaan, lakaisin tiettyä kuviota seuraamalla, nainen muistelee.

Connie opetteli lukemaan pistekirjoitusta ja hänelle hankittiin opaskoira. Perhe jopa muutti, jotta Connie pääsisi sokeille tarkoitettuun kouluun opettelemaan taitoja, joita tarvitsi menetettyään näkökykynsä. Tilanne kuitenkin masensi Connieta suuresti; iloa toivat perhe ja uudet lapsenlapset.

Vuonna 2018 kaikki muuttui. Connien mies sai vinkin silmäspesialistista, jolle Connie hakeutui.

Tutkimuksen tulos oli totaalinen yllätys.

Tulos järkytti: Diagnoosi olikin kaihi, joka voitiin leikata

Testeissä kävi ilmi, että Conniella olikin harmaakaihi. Se voitiin hoitaa leikkauksella.

Harmaakaihi on yleisin sokeuden aiheuttaja maailmassa. Kaihi aiheuttaa silmän linssin eli mykiön samentumista. Sitä voidaan hoitaa leikkauksella. Kaihileikkauksessa mykiö poistetaan, ja tilalle asetetaan tekomykiö.

Lähde: Käypä hoito -suositus

– Sinä päivänä, kun verkkokalvoihin erikoistunut lääkäri sanoi, ettei verkkokalvoissani olekaan sairautta, mieheni ja minä järkytymme välittömästi, nainen muistaa.

Connieta kuitenkin epäilytti. Lopulta hän päätti suostua kaihileikkaukseen, sillä menetettävää ei juuri ollut – näkökykyä oli jäljellä enää hyvin vähän.

"Kannoin hieman kaunaa lääkäreitä kohtaan"

Leikkaus onnistui. Kun side silmiltä poistettiin leikkauksen jälkeen, Connie näki hoitajansa silmät ja kulmakarvat. Hän purskahti itkuun.

– Kannoin hieman kaunaa lääkäreitä kohtaan, koska he eivät löytäneet vikaa tai kertoneet, mikä kaikki oli pielessä. Mutta vannon Luojan nimeen, että heti, kun otin silmälapun pois ja kykenin näkemään, kaikki tuo viha katosi.

Katso myös: Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana. – Vieläkin värkkään ikkunaan jouluvalot, vaikken niitä enää itse pysty näkemään. Jo tieto siitä, että kynttilä on palamassa, luo tunnelmaa, hän kertoo. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana 4:10

Omien kasvojen näkeminen 15 vuoden jälkeen järkytti: "En ollut osannut ajatella ikääntymistäni"

Vaikka lääkäri ei luvannut Connielle täydellistä hoitotulosta, kaihin poisto onnistui ja hän näkee nyt hyvin. Esimerkiksi lastenlasten ja aviomiehen näkeminen uudelleen on ollut upeaa.

– Katselen kukkia puhkeamassa kukkaan, katselen puita, jotka kasvattavat lehtiä. Ihmiset ajattelevat, että on tylsää katsella ruohon kasvavan, mutta kun et vuosiin ole nähnyt ruohonkorttakaan, haluat katsoa sen kasvavan, hän vakuuttaa.

Katso myös: Miten kuurot opettelevat lukemaan, kun he eivät voi kuulla äänteitä? Heidi vastaa kysymykseen. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Miten kuurot opettelevat lukemaan, kun he eivät voi kuulla äänteitä? 1:34

Connien ja hänen miehensä suunnitelmissa on matkustaa nyt enemmän; Connie haluaa palata esimerkiksi Yellowstoneen, missä on kyllä miehensä kanssa käynyt, mutta ei tuolloin nähnyt.

Connie näki leikkauksen myötä myös itsensä ensimmäistä kertaa vuosiin. Kokemus oli outo.

– En ollut koskaan osannut ajatella ikääntymistäni. En tiennyt lainkaan, kuka minua katselee.

Muille silmäongelmista kärsiville Conniella on vinkki.

– Kaikkien kannattaa mennä uusiin tutkimuksiin, koska minä olin sokea 15 vuoden ajan, luultavasti aivan syyttä, hän sanookin nyt.

Katso myös: Thomas on ensimmäinen näkövammainen, joka juoksi maratonin opaskoiriensa avulla!

Sokea mies teki historiaa – juoksi maratonin opaskoirien avulla 0:33

Lue myös:

    Uusimmat