Nainen poistatti rintansa syöpäriskin takia – DNA-testi paljasti järkyttävän totuuden vuosikymmentä myöhemmin

Yhä useampi parantuu rintasyövästä 8:58
Yhä useampi parantuu rintasyövästä.

Amerikkalaisnainen teki rankan päätöksen pelastaakseen henkensä, mutta myöhemmin kävi ilmi, että hän teki päätöksen turhaan.

Liki vuosikymmen sen jälkeen, kun missourilainen Maureen Boesen oli poistattanut molemmat rintansa, hän sai kuulla, ettei hänellä ollutkaan rinta- ja munasarjasyöpäriskin aiheuttavaa BRCA-geenivirhettä, kertoo New York Post.

Suvussa paljon syöpää

Maureenin perheessä oli ollut paljon rinta- ja munasarjasyöpää. Hänen isoäitinsä menehtyi munasarjasyöpään 44-vuotiaana, eikä kukaan isoäidin viidestä siskostakaan elänyt yli 50-vuotiaaksi. Maureenin äidillä diagnosoitiin rintasyöpä 32-vuotiaana.

Niinpä Maureen tiesi hyvin, miten paljon syöpä raastaa perhettä. Niinpä Maureen ja hänen siskonsa osallistuivat Midwesternin yliopiston DNA-tutkimukseen selvittääkseen, oliko heillä suurentunut syöpäriski.

Toisen siskon testi oli negatiivinen BRCA-geenivirheen osalta, mutta toisen siskon ja Maureenin positiivinen. Maureen päätti poistattaa molemmat rintansa 23-vuotiaana. Kun hän myöhemmin sai lapsia, hän ei voinut imettää heitä.

Vuonna 2018 hän valmistautui toiseenkin ennaltaehkäisevään toimenpiteeseen: kohdunpoistoon.

– Se oli oikea asia tehtäväksi – lääkärit suosittelevat täydellistä kohdunpoistoa 35 ikävuoteen mennessä ja olin kolmekymppinen, Maureen kertoi kansasilaiselle KSHB:lle.

Uusi DNA-testi paljasti totuuden

Vakuutusyhtiö vaati kuitenkin uutta DNA-testiä. Tämän testin tulokset olivat shokeeraavat: häneltä ei löytynytkään BRCA-geenivirhettä. Vuosikymmenen takaisen testin tulos oli ollut väärässä. Hän oli poistattanut rintansa turhaan.

– Se oli musertavaa.

Maureen ja hänen siskonsa ovat jakaneet kokemuksensa muistelmiin nimeltä "Nipples Optional".

Vastaavaa on sattunut ennenkin. Viiden lapsen äiti Elisha Cooke-Moore poistatti molemmat rintansa ja kohtunsa sen jälkeen, kun hänen kerrottiin kantavan syöpää aiheuttavia geenejä. Cooke-Moore sai kuitenkin myöhemmin tietää, että diagnoosi oli väärä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: New York Post, KHSB

Lue myös:

    Uusimmat