Jos suoliston bakteerit eivät saa riittävästi kasviskuituja syödäkseen, ne alkavat käyttää suoliston pintaa suojelevaa limakerrosta ravintonaan. Seurauksena voi olla matala-asteinen tulehdus, joka vaikuttaa monien sairauksien taustalla.
Turun yliopiston professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Pentti Huovinen kertoo katuvansa, ettei lapsena ollut erityisemmin kasvisten ystävä. Onneksi äiti syötti niitä pojalleen, kuten ravitsemussuosituksissakin neuvotaan.
Vasta aikuisiällä Huovinen sai herätyksen. Hän ymmärsi, miksi kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi terveydelle ja miksi on tyhmää jättää kasvikset ja hedelmät syömättä. Kaikki liittyy elimistön satoihin biljooniin bakteereihin, jotka vastaavat reilua kiloa aikuisen ihmisen painosta ja 99 prosenttia ihmisessä olevista geeneistä.
Bakteeriston merkitys ihmisen terveydelle on alkanut hahmottua paremmin vasta viime vuosina. Nykyään tiedetään, että bakteeriston köyhtyminen on yhteydessä moniin länsimaisiin elintapoihin ja elintapasairauksiin.
Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana infektiotaudit ovat vähentyneet voimakkaasti, ja samaan aikaan tulehdustautien määrä on kasvanut jyrkästi. Huovinen esittää tuoreessa kirjassaan Parantavat bakteerit (WSOY), että ilmiön takana vaikuttaa erityisesti länsimainen ruokavalio.
LUE MYÖS: Turvottaako? 6 yleistä syytä pömpötykselle
Bakteerit käyttävät ravintonaan kasviskutuja
Bakteerit käyttävät ravintonaan kasviskuituja, joista ne tekevät lyhytketjuisia rasvahappoja, joita elimistö käyttää energianlähteenään ja jotka tuottavat suojaavaa limaa suoliston pinnalle. Mikäli ruokavaliossa ei ole riittävästi kuituja, alkaa suolen bakteeristo käyttämään ravintonaan suoliston pintaa suojelevaa limakerrosta.

