Parikymppiset noudattivat viikon länsimaista ruokavaliota – pelottavat seuraukset

Syöpä ja ravinto 5:18
Mikä yhteys ravinnolla on syöpätauteihin? Asiasta vuonna 2017 keskustelivat ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu.

Runsaasti rasvaa ja lisättyä sokeria sisältävä ”länsimainen ruokavalio” näyttää jo viikossa heikentävän parikymppisten muistia sekä rohkaisevan hoikkia ja muutoin terveitä nuoria ylensyömään, tutkijat väittävät. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.

Kansainvälisen tutkijatiimin The Royal Society -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset ovat jatkoa hiiritutkimuksissa saaduille tuloksille, joissa länsimaisen ruokavalion on huomattu heikentävän aivojen hippokampuksen toimintaa ja kykyä hallita ruokahalua.

Nyt ilmestyneeseen tutkimukseen osallistui 110 tervettä ja hoikkaa 20–23-vuotiasta henkilöä. Heistä puolet noudatti viikon länsimaista, paljon sokeria ja pikaruokaa sisältävää ruokavaliota ja puolet tavanomaista, terveellistä ruokavaliotaan.

Länsimaista ruokavaliota noudattaneet nuoret pärjäsivät muita huonommin muistitestissä ja pitivät aterioinnin jälkeen roskaruokaa haluttavampana, vaikka olivat jo täynnä. Tämä voi tutkijoiden mukaan johtaa ylensyöntiin ja lihomiseen.

Löydökset vihjaavat, että länsimainen ruokavalio tekee ruokahalun kontrolloimisesta vaikeampaa, koska rasvainen ja sokerinen ruoka häiritsee aivojen hippokampuksen toimintaa myös ihmisillä.

Hippokampuksella on keskeinen rooli muistin toiminnassa. On mahdollista, että kun hippokampus ei toimi normaalilla tehollaan, se ei pysty estämään ruoasta aivoihin jääneiden muistojen aiheuttamia mielihaluja, vaikka ihminen ei olisi nälkäinen.

Ruokavalio ja lihominen voivat altistaa myös muistisairauksille

Tutkimus on pieni ja löydökset olisi hyvä varmistaa laajemmissa otannoissa. Joka tapauksessa tutkijat uskovat, että ennen pitkää hallitusten on pakko alkaa varoittamaan ruokavalion vaaroista samaan tapaan kuin tupakoinnista.

Jos länsimainen ruokavalio voi vaikuttaa nuorten terveiden ihmisten kognitioon ja ruokahaluun, pitäisi kaikkien olla huolissaan, tutkijat sanovat. Kognition heikentyminen voi vähitellen aiheuttaa aivoissa muita muutoksia, jotka altistavat esimerkiksi muistisairauksille. Myös ylipainon tiedetään lisäävän muistisairauksien riskiä.

Länsimaiseksi ruokavalioksi kutsutaan Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa yleistä ruokavaliota, jossa on runsaasti prosessoituja ja energiapitoisia ainesosia. Länsimaista ruokavaliota luonnehtivat runsas valkoisen sokerin, valkoisen jauhon, prosessoitujen kasviöljyjen ja lihatuotteiden sekä virvoitusjuomien käyttö.

Ruokavaliota pidetään epäterveellisenä, lihottavana sekä syypäänä moniin länsimaita riivaaviin elintapasairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen sekä suolisto-, sydän- ja syöpätauteihin.

Lue myös:

    Uusimmat