Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
Julkaistu 07.09.2020 08:20

Toteutuuko kohdallasi? Näin paljon kuitua pitäisi päivässä syödä – pelkillä kasviksilla vaikea onnistua: "Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia"

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tällä viikolla vietetään Leipäviikkoa. Mikä olisikaan parempi hetki tarkastella oma kuidunsaantiaan?

Milloin viimeksi olet kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka paljon kuitua saat ruokavaliostasi? Kuitua pitäisi syödä vähintään 25–35 grammaa päivässä, mutta harvalla suomalaisella tämä toteutuu, muistuttaa Leipätiedotus tiedotteessaan. Suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti onkin vain 20–22 grammaa päivässä.

Ravintokuitu ei hajoa ruuansulatuksessa eikä imeydy ohutsuolessa. Hyviä kuidun lähteitä ovat etenkin viljatuotteet, palkokasvit, kasvikset, hedelmät ja pähkinät. Täysjyväleipä on mitä mainioin kuidun lähde.

– 1–2 palaa runsaskuituista leipäpalaa sisältää kuitua saman verran kuin viisi porkkanaa tai viisi ruukkua lehtisalaattia, muistuttaa Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen tiedotteessa.

Terveyskirjaston mukaan tavallisessa ruisleipäviipalessa on 2–3 grammaa kuitua, viipaleessa jyväistä ruisleipää jopa 5 grammaa. 

shutterstock_163208825Jo pari palaa runsaskuituista leipää vastaa viiden porkkanan verran kuitua.

Ilman viljatuotteita kuitutavoitteeseen on vaikea päästä, eikä pelkillä kasviksilla kannata lähteä yrittämään päivittäisen kuitumäärän kirimistä.

– Alin kuitutavoite täyttyy syömällä kolme kiloa sekasalaattia, mikä on melkoinen urakka, toteaa Virtanen.

Olisi tärkeää syödä niin viljakuituja kuin kasvisten, marjojen ja hedelmienkin kuituja, sillä niillä on terveyden kannalta erilaiset vaikutukset. Lisäksi niiden mukana saadaan paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. 

LUE MYÖS: Tiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen..."

Tällaisia ovat kuidun terveysvaikutukset

Millaisia terveysvaikutuksia kuidulla sitten on? Kuitu muun muassa parantaa suoliston hyvinvointia ja suojaa suolistosyövältä. Lisäksi kuitu tasaa verensokerin vaihtelua aterian jälkeen sekä auttaa painonhallinnassa. Kuitu myös edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa japanilaistutkimuksessa havaittiin, että eniten kuituja ruoastaan saavien riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen pienempi kuin kuituja vähiten syövien. Yhteys koski sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista ja loukkaantumisista johtuvia kuolemia. Miehillä runsas kuidun saanti liittyi myös pienempään syöpäkuolleisuuteen.

– Kuiduilla on niin paljon hyviä vaikutuksia terveyteemme ja hyvinvointiimme, että sen monipuolisesta saannista kannattaa pitää huolta, Leipätiedotuksen Virtanen kiteyttää.

Älä unohda kauraa ja ohraa

Entä tiesitkö, että kaurasta ja ohrasta saatava beetaglukaani-kuitu puolestaan alentaa kolesterolia? Tämä onkin oikein hyvä syy nauttia aamupuurosta! Leipähyllyllä kauraleipää valitessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että leipä olisi 100-prosenttista kauraleipää. 

– Vehnä kauraleivässä saattaa pilkkoa beetaglukaania turhan pieniksi pätkiksi – silloin kolesterolivaikutus ei välttämättä toteudu. Kannattaa siis syödä kauraleipä 100-prosenttisena kauraleipänä, mikäli leivän toivoo vaikuttavan kolesteroliin, Suomen Kaurayhdistyksen koordinaattori Päivi Tähtinen muistutti aiemmin tänä vuonna. 

LUE MYÖS:  5 hyvää syytä syödä kaurapuuroa

LUE MYÖS:  Miten keität kaurapuuron? Puuroekspertti Katja paljastaa parhaan valmistustavan: "Jos puuroa sekoitetaan paljon..."

Nappaa videolta vinkki paahdettuun kaurapuuroon:

0:51Paahdettu kaurapuuro – näin helposti nostat tavallisen aamupuuron uudelle tasolleNäin syntyy paahdettu kaurapuuro.

Lähde: Leipätiedotus, Duodecim, Terveyskirjasto
 

Lisää aiheesta:

Älä sorru terveysmokaan! Monilla suomalaisilla harhaluulo leivästä ja kasviksista Suomalaiset saavat ruoastaan liian vähän kuituja – osasyynä se, että ruoka on entistä monipuolisempaaTiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Tiesitkö tätä ruisleivästä? Voi vaikuttaa merkittävällä tavalla terveyteesi – kunhan yksi ehto täyttyyRavitsemusasiantuntija nimeää helpon laihtumiskeinon: Lisää yksi oleellinen asia ruokavalioosi, niin paino lähtee putoamaan Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossa
LeipäTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä