Amerikkalainen Jimmy, 30, vähät välitti koronaviruksesta – sai sitten tartunnan täpötäydestä baarista: "Pelkäsin oikeasti henkeni puolesta"

Järkyttävä näky: Lomakohteessa ei koronarajoituksista välitetty 0:43
Täälläkään ei turvarajoista välitetty: näky amerikkalaisessa lomakohteessa järkyttää.

30-vuotias amerikkalaismies kertoo saaneensa koronavirustartunnan arizonalaisesta baarista. Kokemus oli rankka opetus miehelle, joka ei ollut pitänyt koronavirusta todellisena uhkana.

Jimmy Flores, 30, kertoo Today-sivustolla koronakokemuksestaan. Yrittäjänä työskentelevä mies kertoo saaneensa tartunnan baarikäynnillä.

– Olin sitä tyyppiä, joka ei oikeastaan tiennyt paljonkaan covid-19-taudista. Ajattelin, että olin voittamaton. Ajattelin, etten oikeasti saisi sitä, ja jos saisinkin, saisin sen lievänä. En ottanut sitä niin vakavasti kuin olisi pitänyt, mies tunnustaa.

Osittain Jimmyn pelottomuus selittynee sillä, ettei hän kuulu mihinkään riskiryhmään. Mies kertoo olevansa terve ja aktiivinen. Hän ei ole ylipainoinen, eikä hänellä ole mitään perussairauksia. Hän ei edes polta.

Jimmy kuitenkin sai koronavirustartunnan.

– Oli vain niin pelottavaa, kun sairastuin. Se oli kamalin kokemus, jota minulla on ikinä ollut. Se muutti täysin asenteeni koko asiaa kohtaan. Nyt olen esimerkki.

Baarissa ei huolta huomisesta

Jimmy kertoo saaneensa tartunnan todennäköisesti Arizonan Scottsdalessa sijaitsevasta baarista, jossa hän vieraili kesäkuun 6. päivänä.

– Se oli hyvin, hyvin täynnä – ennemmin kuin yökerho. Kukaan ei välittänyt sosiaalisista etäisyyksistä tai peittänyt kasvojaan. Meitä oli noin 50 henkeä pöydän ympärillä. Olimme tiiviisti, ja koko paikassa oli luultavasti 500 ihmistä, ehkä enemmänkin, mies kuvailee.

Jimmy kertoo, ettei hänellä ollut mitään huolta baariin menemisestä tai juomien jakamisesta. Baarissa juotiin samoista laseista ja kaikilla oli hauskaa. Aikaa Jimmy vietti siellä noin 3–4 tuntia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Oireet alkoivat kahdessa päivässä

Sitten iskivät oireet.

– Aloin saada oireita maanantaina, kaksi päivää myöhemmin. Heräsin keskellä yötä yli 39 asteen kuumeeseen ja vilunväristyksiin. Tiesin, että jokin oli vialla ja minulle tehtiin koronavirustesti tiistaina. Toivoin, ettei se olisi se, mutta mielessäni ajattelin, että tämä on ilmiselvästi covid. Tulos oli positiivinen.

Oireisiin kuului haju- ja makuaisin menetys, ruokahalun katoaminen ja vatsakivut. Jimmy kertoo olleensa myös äärimmäisen väsynyt. Kuudentena päivänä alkoivat myös hengitysvaikeudet, ensin lievinä, mutta vuorokauden kuluttua Jimmy hengitti enää hädin tuskin.

– Kykenin olemaan vain yhdessä asennossa hengittääkseni kunnolla – oikealla kyljelläni sängyssä.

Mies tiesi olevansa todella, todella sairas.

– Tuona hetkenä, kun olin sängyllä yrittäen hengittää, pelkäsin oikeasti henkeni puolesta. Olin sairaampi kuin koskaan elämässäni. Se sai minut lähtemään sairaalaan.

Loppujen lopuksi mies vietti sairaalassa kahdeksan päivää. Hänellä oli covid-taudin aiheuttama keuhkokuume. Lääkitys helpotti miehen oloa.

– Nyt olen takaisin kotona. Olen 90-prosenttisesti kunnossa. Minulla on edelleen hengitysvaikeuksia sekä väsymysongelmia. Pystyn hädin tuskin kävelemään yläkertaan viisi kertaa päivässä. Se on hullua.

"Monitasoinen peto"

Jotain mies oppi kokemuksestaan.

– En voi kuvitella meneväni baariin tai ruuhkaisaan paikkaan ihan lähiaikoina. Olen 30-vuotias sinkkumies, joten haluan nauttia olostani, mutta en mene takaisin sellaiseen ympäristöön, Jimmy lupaa.

Jimmy toivoisi muilta kärsivällisyyttä ja sen muistamista, että jotkut sairastuvat pahasti. 

– Covid-19 on monitasoinen peto: Se ei ole vain flunssa tai nuha tai yskä. Se hyökkää monin eri tavoin.

– On hyvin tärkeää jakaa tämä tarina, etenkin minun sukupolvelleni.

Hiljattain on uutisoitu myös useista tapauksista Yhydsvalloissa, joissa koronavirus on levinnyt joukossa. Esimerkiksi floridalainen Erika ja hänen 15 ystäväänsä saivat tartunnan pubista, teksasilaisen suvun jäsenistä 18 sai sen yllätysjuhlista ja kalifornialaisen suvun jäsenistä 28 sai tartunnan 60-vuotiaan miehen sairastuttua. Lisäksi  uutisoitiin viruslingoksi muuttuneesta opiskelijabaarista niin ikään Yhdysvalloissa. Sieltä koronavirus tarttui 85 juhlijalle.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: TodayLue myös:

    Uusimmat