Oletko menettänyt haju- tai makuaistisi? Kansainvälinen tutkimus selvittää, miten se liittyy koronaan – myös nuhaa tai influenssaa sairastaneilta pyydetään vastauksia

10:35
Katso yllä oleva video: Biopankki kerää suomalaisten näytteitä tutkimukseen esimerkiksi koronaa vastaan.

Kansainvälinen tutkijaryhmä pyrkii selvittämään haju- ja makuaistin äkillisen heikkenemisen yhteyttä uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Katso yllä oleva video: Biopankki kerää suomalaisten näytteitä tutkimukseen esimerkiksi koronaa vastaan. Kyseessä on eri tutkimus kuin mistä tämän jutun teksti kertoo.

Monilla covid-19-tautiin sairastuneilla on raportoitu ilmenneen äkillisiä haju- ja makuaistin muutoksia, jopa silloin, kun muita oireita ei ole ollut.

Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) -tutkijaryhmään kuuluu tällä hetkellä 600 lääkäriä, neurobiologia, data-analyytikkoa, käyttäytymistieteilijää, aistitutkijaa ja tutkimusteknikkoa yli 50 maasta.

Suomesta tutkijaryhmään kuuluu Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoita.

Kyselytutkimuksen avulla pyritään selvittämään, miten uudenlaisen koronaviruksen leviämistä voitaisiin estää.

Myös influenssaa tai nuhaa sairastaneita pyydetään osallistumaan

Kyselyyn pyydetään vastaamaan myös sellaisia henkilöitä, jotka ovat lähiaikoina sairastuneet influenssaan tai saaneet nuhaoireita.

– Pyydämmekin nyt kaikkia hengitystiesairauden – mukaan lukien covid-19, influenssa ja nuha – äskettäin sairastaneita osallistumaan kyselytutkimukseen, joka liittyy haju- ja makuaistin äkilliseen heikkenemiseen, suomalaistutkijat Mari Sandell ja Antti Knaapila sanovat.

Kyselyyn voi vastata myös suomeksi.

Tiedotteessa korostetaan, ettei sen tarkoituksena ole varmistaa mahdollista diagnoosia, vaan haju- tai makuaistin äkillisissä muutoksissa tulee olla suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja