Nämä asiat covid-19-taudista parantuneet haluaisivat kaikkien tietävän: "Käyttäydy kuin olisit jo saanut tartunnan"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Videolla koronaviruksen tyypillisimmät oireet listattuna.

Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin sairastuneet kertovat, mitkä oppimansa asiat haluaisivat välittää muillekin.

Koronavirukseen sairastuminen voi jättää sairastuneelle "sairaan leiman" ja parantuminenkin voi kestää viikoista kuukausiin. Covid-19-taudista parantuneet yhdysvaltalaiset kertovat Today-sivustolla, mitä haluaisivat muidenkin taudista tietävän.

Tilanteen vakavuutta on vaikea ymmärtää

Newyorkilainen Stephen Lopez, 69, tarvitsi lisähappea vielä kotonaan sairaalasta kotiin päästyään, mutta on nyt hyvää vauhtia toipumassa.

– Kun oireet alkoivat, se oli pääasiassa yskää. Viikkoa myöhemmin... se kääntyi yllättäen pahemmaksi. Kuumeeni kohosi 40 asteeseen, ja minusta tuli jokseenkin houreinen, Stephen kertoo.

Miehen vaimo vei tämän päivystykseen, jonne tätä ei aluksi otettu sisään. Seuraavana päivänä mies kuitenkin pääsi hoitoon. Mies kiitteleekin lähipiiriään tilanteen vakavasti ottamisesta.

– Jos minulla ei olisi ollut perhettä ympärillä, olisin saattanut yksinkertaisesti jäädä kotiin, kunnes olisi ollut liian myöhäistä tehdä mitään, Stephen huomauttaa.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, kuinka sairas olin, enkä muista paljoakaan monestakaan päivästä ennen ja jälkeen sairaalaan menon.

Pysy vielä varuillasi

Covid-19-taudin sairastaneita virtuaalisesti yhdistävän Survivor Corps -järjestön perustaja Diana Berrent, 45, kertoo omien oireidensa alkaneen maaliskuun alussa. Hän haluaisi muistuttaa, että kaikkien tulisi pysyä edelleen varuillaan. 

– Käyttäydy kuin olisit jo saanut tartunnan ja jokainen ihminen, jonka voisit tartuttaa, on joko paras ystäväsi tai isoäitisi. Nyt ei ole oikea hetki laskea suojaustaan, newyorkilainen Diana muistuttaa.

Diana painottaa myös oma-alotteisen tartuntaketjun jäljityksen merkitystä, jos epäilet olevasi sairastunut.

– Varmista, että kaikki, jotka tunnet, jotka olisit voinut epähuomiossa altistaa, testataan ja laitetaan karanteeniin. Jokaisen [sairastuneen] tavoite tulisi olla tartunnan viimeinen piste.

Suhtaudu pandemiaan vakavasti, ennen kuin se satuttaa sinua tai läheistäsi

Illinois'ssa asuva kahden lapsen äiti Lisa Markarian, 60, kertoo Todaylle, että hän, hänen aviomiehensä ja tyttärensä sairastuivat samaan aikaan. Lisäksi kaksi hänen läheistä ystäväänsä menehtyi covid-19-tautiin.

– Pitääkö ihmisille sattua jotakin, että he tajuaisivat tämän? Toivoisin, että vaikka olisin ihminen, joka ei olisi kokenut sitä menetystä, jonka olen kokenut, tai tautia... ottaisin sen hyvin, hyvin vakavasti kaikkien terveyden vuoksi, jotta voimme kaikki jatkaa elämäämme, jotta voimme kaikki olla terveitä, Lisa toteaa.

Se on paljon pahempi kuin flunssa

Myös Lisa Markarianin 25-vuotias tytär Nuvair Markarian kertoi kokemuksestaan Todaylle. Nuvair kertoo oireidensa olleen "niin paljon pahemmat kuin tavallisessa flunssassa". Nuvairia on hätkähdyttänyt myös se, kuinka paljon ihmiset pelkäävät häntä nyt.

– Minua alettiin kuulustella sen saatuani. Ihmiset elämässäni kyselivät kaikista paikoista, joissa olin ollut, milloin viimeksi olin ulkona, tarkkoja päivämääriä, jolloin tunsin oloni sairaaksi ja oireistani. Se ei tuntunut kumpuavan huolesta... Ei keskustelua, vain kysymyksiä. Vaikka en ollut nähnytkään heitä aikoihin, tuntui kuin he ajattelisivat, että he saisivat sen vain tuntemalla minut, Nuvair ihmettelee.

Voit sairastua kaikista varotoimenpiteistä huolimatta

New Yorkin Brooklynissä asuva Mark Kauzlarich, 29, uskoo olevansa yksi ensimmäisistä koronavirustartunnan saaneista kuvajournalisteista. Mies kertoo pelänneensä, että hänen kanssaan työskentelevät ihmiset pitäisivät sairastumista hänen syynään ja sanoisivat hänen ottaneen liikaa riskejä tai ajattelisivat, että häneen ei voisi luottaa.

– Siksi halusin sanoa kovaan ääneen, että tein sen kaiken... mitä minun pitikin tehdä, ja sairastuin silti. Toivoisin, että ihmiset yrittäisivät tietoisesti muistaa, että jokaisen maskin, tarinan, sairauden ja kuoleman takana on ihminen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Today, Yahoo

Lue myös:

    Uusimmat