Amerikkalainen Dimitri oli täysin terve ja vasta 18-vuotias, mutta koronavirus iski silti rajusti – varoittaa nyt muita tietämättömyydestään: "En koskaan uskonut, että saisin sen"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Pysy kotona ja muista pestä kädet estääksesi koronavirusta leviämästä. Videolla ohjeet huolelliseen käsienpesuun.

Amerikkalainen teinipoika muistuttaa, ettei koronavirus syrji ketään – kuka tahansa voi sairastua.

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä 18-vuotias Dimitri Mitchell haluaisi kaikkien tietävän, että koronavirus voi iskeä keneen tahansa ikään katsomatta. Niin ainakin kävi Dimitrille itselleen, vaikka hänellä ei edes ollut mitään aiempia terveyshuolia. Suurimpana riskinä koronavirusta pidetään yli 70-vuotiaille ja perussairaille, mutta niin Dimitrin kuin monen muunkin nuoren esimerkit osoittavat, että koronavirus voi todella iskeä keneen tahansa ikään ja terveydentilaan katsomatta.

Iowassa asuva Dimitri kertoi Good Morning American haastattelussa oireidensa alkaneen maaliskuun 13. päivänä. Oireilu alkoi yskällä, jonka jälkeen Dimitrin kuume nousi jopa 40,5 asteeseen.

– Olin vuoteenoma koko päivän, ja tunsin oloni täysin uupuneeksi... Silmäni eivät lakanneet vuotamasta, minulla oli pahin päänsärky, jonka olen ikinä kokenut, ja yskäni vain paheni ja paheni, hän muistele.

"Tuntui kuin olisin jäänyt rekan alle"

Vaikka erityisesti nuorten kohdalla saatetaan kertoa koronan oireilevan vain lievästi tai ei lainkaan, Dimitrin kohdalla tämä ei pitänyt paikkaansa.

– En ole koskaan ennen ollut niin kipeä, ja kerroin äidilleni sen tuntuvan siltä kuin olisin jäänyt rekan alle.

Samalla tavalla koronaviruksen aiheuttamaa tuskaa on kuvaillut myös newyorkilainen Matthew.

Dimitrin äiti, Irena Yoder, vei poikansa päivystykseen, jossa hänet testattiin keuhkokuumeen, influenssan ja streptokokin varalta, mutta nämä testit osoittautuivat negatiivisiksi.

– Olin todella huolissani siitä, että se olisi koronavirus. Hän ei vastannut niitä kriteerejä, joiden perusteella testi olisi tehty. He sanoivat, että "hän on alle 60-vuotias ja hänellä on vahva keho, hän taistelee tämän yli". Joten he lähettivät meidät kotiin.

Yhdysvaltain tautikeskuksen, CDC:n, mukaan kaikkia koronavirukseen oletetusti sairastuneita ei tarvitse testata, ja useimmat lievistä oireista kärsivät voivat sairastaa kotonaan. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Äiti, mikä minulla oikein on?"

Irena itse on töissä samassa sairaalassa, jossa Dimitriä hoidettiin, ja hän suunnitteli pitävänsä vapaata töistä hoitaakseen poikaansa seuraavana päivänä. Yöllä Dimitri kuitenkin herätti äitinsä.

– Hän hikoili ja oli kuumeinen, hänen silmänsä olivat niin turvonneet. Hän hengitti vaikeasti. Hän pystyi tuskin kävelemään. Hän pystyi tuskin puhumaan. Hän kysyi, että "äiti, mikä minulla oikein on?", Irena muistelee.

Äiti yritti lohduttaa poikaansa, mutta sisimmissään hän oli huolissaan. Maaliskuun 16. päivä äiti vei Dimitrin takaisin päivystykseen ja soitti Iowan osavaltion terveysministeriöön, josta pojalle suositeltiin covid-19-testiä. Tulos oli positiivinen.

"Se ei kysy lupaa"

Äiti epäilee Dimitrin saaneen tartunnan työskenneltyään osa-aikaisena ruokakaupassa.

–10–15 minuutin välein kävin tarkastamassa hänen vointiaan, koska hän hengitti niin vaikeasti, ja olin niin peloissani, äiti myöntää.

– En koskaan uskonut, että poikani saisi sen. Hän oli täydellisen terve, urheilikin. Joten tästä opimme, että se voi iskeä minkä ikäisiin ihmisiin vain. Se ei kysy lupaa, Irena toteaa.

Edelleen suurin osa koronavirustartunnan saaneista paranee ja selviää taudista lievin oirein, mutta joihinkin tauti iskee kovemmin. Esimerkiksi veriryhmän vaikutusta taudin vakavuuteen on pohdittu. Maailman terveysjärjestö WHO:n hätäohjelman johtaja Mike Ryan on varoittanut uskomasta harhaluuloon, että vain riskiryhmät olisivat vaarassa, vaikka tilastollisesti riskiryhmäläisiin tauti osuukin kohtalokkaammin.

– Meidän pitää olla hyvin, hyvin varovaisia sen ajatuksen kanssa, että tämä on puhtaasti sellainen tauti, joka aiheuttaa kuolemaa vanhempien ihmisten keskuudessa, Ryan totesi maaliskuun lopulla uutistoimisto AP:lle.

Myös epidemiologi Maria Van Kerkhove WHO:sta oli samoilla linjoilla:

– Nuoret ihmiset eivät ole voittamattomia, hän totesi lisäten, että lisätietoa tarvitaan siitä, kuinka tauti käyttäytyy eri ikäryhmissä.

"En koskaan uskonut, että saisin sen"

Mitä tulee Dimitri Mitchelliin, hän on onneksi parantumaan päin. Teinipojalla on edelleen lievä yskä, mutta kuumetta ei ole ollut yli viikkoon. Iowan Tiffinissä, jossa Dimitri asuu, on todettu ainakin 868 muutakin koronatapausta.

– Silloinkin, kun kuulin, että se levisi osavaltiossani, en koskaan uskonut, että saisin sen – en koskaan. Kun 18-vuotiaana kuulee kaikista otsikoista, kuinka se vaikuttaa vain vanhempiin ihmisiin, luulen, että se antoi minulle valheellisen turvallisuuden tunteen. Ajattelin, että voin mennä ulos ja olla täysin kunnossa, poika myöntää nyt.

Niinpä Dimitri haluaa varoittaa muitakin nuoria.

– Olitpa minkä ikäinen tahansa ja riippumatta siitä, onko sinulla terveysongelmia vai ei, varmista, että noudatat ohjeistuksia sosiaalisesta etäisyydestä. Älä käyttäydy kuin olisit immuuni, etkä voisi saada tartuntaa.

Poikaansa auttanut Irena on osoittanut covid-19-taudin merkkejä itsekin ja on karanteenissa. Hän toivoo vanhempien ottavan viruksen vakavasti ja pitävän lapset kotona turvassa.

Koronavirus voi iskeä rajusti ja jopa kohtalokkaasti nuorempiinkin

Myös monet muut riskiryhmäläisiä huomattavasti nuoremmat koronaan sairastuneet ovat varoittaneet taudista ja muistuttaneet omalla kokemuksellaan, miksi nyt on erittäin tärkeää pysyä kotona taudin leviämisen estämiseksi. Näin voi suojella niin itseään kuin muitakin. Lue varoittavat kokemukset:

Koronavirus on myös vienyt monen nuoremmankin ihmisen hengen. Euroopassa on esimerkiksi raporoitu joitain teini-ikäisten kuolemia, Yhdysvalloissa koronavirukseen menehtyi vasta kuusiviikkoinen vauva.Surullisiin kohtaloihin lukeutuvat myös seuraavat tarinat:

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat