Peräti 28 saman suvun jäsentä sairastui koronavirukseen Kaliforniassa – Richard, 27, menetti isänsä ja varoittaa: "En halua muiden kokevan samaa"

Kalifornialaismies kertoo koronaviruksen tartuttaneen liki 30 sukulaista.

Kun Los Angelesissa asuva Richard Garay, 27, näki viimeisen kerran isänsä, hänellä oli itsellään vaikeuksia hengittää. Kaksin karanteenissa olleet isä ja poika olivat molemmat sairastuneet koronavirukseen, kertoo Buzzfeed News.

– Isä, en usko, että selviän tästä, Richard totesi isälleen ennen kuin joutui sairaalaan.

Isäänsä hän ei enää nähnyt, sillä tämä menehtyi covid-19-taudin aiheuttamiin komplikaatioihin tämän jälkeen, kesäkuun 20. päivä. Vidal Garay oli täyttänyt 60 vasta toukokuussa.

Isän ja pojan lisäksi koronavirus sairastutti muitakin perheenjäseniä ja sukulaisia. Richardin mukaan "noin 28 perheenjäsentä" sai tartunnan, mukaan lukien Richardin äiti, vaimo ja kaksi lasta. Suurin osa on jo parantunut tai parantumassa, niin Richard itsekin.

"Jos se pelastaa jonkun hengen..."

Amerikkalaismies haluaisi monen muun koronavirukseen sairastuneen tavoin varoittaa ihmisiä covid-19-taudin vaarallisuudesta.

– En halua isäni kuolleen turhaan. En halua muiden kokevan samaa sydänsurua, jota me käymme läpi, Richard sanoo.

Richard toivoisi kaikkien ymmärtävän, kuinka suojavarusteet voisivat pelastaa henkiä. Hän haluaisi myös, etteivät ihmiset laskisi suojamuuriaan ihan vielä, vaan muistaisivat, että koronauhka on edelleen päällä. Buzzfeed Newsin mukaan Los Angelesin piirikunnassa on ollut kesäkuun 27. päivään mennessä 95 000 koronavirustartuntaa ja 3 000 koronakuolemaa. Asukkaita on ohjeistettu käyttämään kasvomaskia julkisilla paikoilla.

– Ei kukaan pidä kasvomaskin käyttämisestä. Minä en pidä kasvomaskin käyttämisestä, koska se tuntuu siltä kuin en voisi hengittää. Mutta jos se pelastaa jonkun hengen, aion käyttää sitä hiton maskia, Richard toteaa.

Isä oli ensimmäinen sairastunut

Richard uskoo, että hänen isänsä oli perheestä ensimmäinen, joka sairastui koronavirukseen. Poika uskoo Vidalin saaneen tartunnan rutiinikäynnillä sairaalassa. Isä joutui käymään sairaalassa kahden viikon välein, sillä tällä oli sideroblastinen anemia sekä myelodysplastinen oireyhtymä, joiden vuoksi hän tarvitsi verensiirtoja.

Erään verensiirron jälkeen lääkärit kertoivat isälle, että hänellä oli todettu covid-19-tauti. Kun Vidal oli ensimmäisen kerran alkanut osoittaa taudin oireita, perhe ei ollut ymmärtänyt, että kyseessä oli koronavirus, sillä isä tunsi olonsa usein kipeäksi.

– Toivottavasti hänen kuolemansa voi auttaa pelastamaan ihmisiä. En halua hänen olevan pelkkä tilastomerkintä. Jos hänen tarinansa voi auttaa pelastamaan hengen, on sen kertominen sen arvoista. Altistuminen ei kestä kauaa, Richard muistuttaa CNN:n haastattelussa.

Richard uskoo isän levittäneen koronavirusta kaikkiin samassa taloudessa asuviin, kuten Richardiin itseensä, Richardin äitiin, vaimoon ja nuorempaan veljeen sekä 2- ja 5-vuotiaisiin lapsiin. Myös miehen raskaana oleva käly sairastui.

Näin virus lähti leviämään sukulaisten parissa

Richard itse alkoi tuntea itsensä sairaaksi toukokuun lopulla. Oireita olivat muun muassa korkea kuume ja päänsärky. Hän meni pian koronatestiin, joka osoittautui positiiviseksi. Isä ja poika asettautuivat karanteeniin samaan huoneeseen, mutta pian Richard joutui sairaalaan. Ollessaan sairaalassa hän sai kuulla isänsäkin joutuneen sairaalaan ja useiden perheenjäsenten sairastuneen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Koronavirus lähti leviämään sukulaisten parissa Richardin uskoman mukaan niin, että hänen setänsä vieraili talossa lainaamassa puutarhatyökaluja ja vei koronaviruksen mukanaan omaan kotiinsa. Lisäksi Richardin täti oli tekemisissä Vidalin kanssa ja vei näin koronaviruksen omaan kotiinsa.

Richard suree, ettei hänen isänsä koskaan saanut nähdä poikansa parantuneen taudista.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Buzzfeed News, CNN

Lue myös:

    Uusimmat