THL julkaisi koronaviruksen riskiryhmät: Yli 70-vuotiaat, perussairaat, sairaalloisen ylipainoiset, tupakoijat…

Näin riskiryhmiin kuuluvan tulee varautua koronavirukseen – allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija kertoo, minkälaisia yhteydenottoja heille nyt satelee 4:51
Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija kertoo, millaisia yhteydenottoja heille nyt satelee koronavirukseen liittyen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtaja Mika salminen totesi tiedotustilaisuudessa riskiryhmien suojelemisen olevan tällä hetkellä yhteiskunnan tärkein tehtävä.

Viestiä painottaakseen Salminen julkaisi twiitin, jossa hän jakoi Italian eri ikäryhmien kuolleisuutta avaavan grafiikan. 

Pylväistä selviää, että 0–49 vuotiaiden keskuudessa koronakuolleisuus on ollut 0,0–0,1 prosenttia. Yli 70–79-vuotiaista tartunnan saaneista 9,6 prosenttia, yli 80-vuotiasta 16,6 prosenttia ja yli 90-vuotiasta 19 prosenttia on kuollut.

Ikä on suurin riskitekijä

Suomen ikärakenne on koronaviruksen torjunnan kannalta ongelmallinen, sillä liki neljännes suomalaisista on yli 65-vuotiaita.

– Jos katsotaan sairastuneita, niin ikä selittää eniten. Riski vakavaan tautiin kasvaa huomattavasti, kun ikää on 70 vuotta, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Tauditkin ovat riski, mutta ikä on olennaisin tekijä.

– Mitä useampi sairaus, niin sitä suurempi riski vakavampaan tautiin, Nohynek linjaa.

Nohynek kuitenkin korostaa, että suurin osa, yli 80 prosenttia, sairastaa koronaviruksen hyvin lieväoireisena tai jopa oireettomasti.

Myös perussairaat ovat vaarassa

Yli 70-vuotiaiden ja päivittäisten tupakoijien lisäksi THL listaa koronaviruksen riskiryhmiin kuuluviksi henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:

  • Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
  • Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
  • Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
  • Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
  • Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
  • Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

THL:n lista perustuu yleiseen tietoon infektiotautiriskeistä sekä Kiinasta että Italiasta kerättyyn tietoon.

Riskiryhmiin kuuluvien tulee soittaa terveyskeskuksiin tai lääkäriin, jos kuume nousee yli 38 asteen ja on lisäksi kurkkukipua ja/tai yskää.

Sosiaalinen etäisyys suojelee

Tehokkain tapa suojella riskiryhmiin kuuluvia on jättää menemättä heidän luokseen.

– Tulee pitää fyysistä etäisyyttä jos itsellä on oireita tai on tullut ulkomailta alueelta, jossa koronavirustartunta on hyvinkin todennäköinen, Nohynek ohjeistaa.

– Ihmiset tarvitsevat toinen toisiaan, mutta ei altisteta toinen toisiamme, Nohynek jatkaa.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat