13 pientä tapaa, jotka toteuttamalla sinusta tulee onnellisempi

Kun ihmisen perustarpeet ovat tyydytettyjä, moni alkaa havittelemaan elämäänsä onnellisuuttaHuffington Post -lehti listasi tavat, joilla omaa onneaan voi lisätä.

Jokainen voi ainakin jossain määrin vaikuttaa omaan onnellisuuteensa. Esimerkiksi näitä tutkimustietoon perustuvia tapoja kannattaa kokeilla, lue 13 kohdan lista alta!

1. Ole yhteydessä rakkaimpiisi

Nykyisin on niin monia tapoja pitää yhteyttä elämän tärkeisiin ihmisiin, perheeseen, sukulaisiin ja ystäviin, mutta teemme sitä silti usein liian harvoin. Laita läheiselle viesti, soita tai lähetä kortti – yhteydenpito ilahduttaa sinua ja vastaanottajaa.

Myös tutkimuksissa on todettu, että ihmissuhteiden ylläpitäminen vaikuttaa huomattavasti onnellisuuteen ja terveyteen.

2. Kirjoita ylös asioita, joista olet kiitollinen

Onnellisuuteen liittyy olennaisena osana kiitollisuus. Yksi tapa huomioida kaikki hyvät asiat elämässä onkin pitää kiitollisuuspäiväkirjaa. Vaikka päiväkirjan pitäminen ei innostaisi, kannattaa kirjata yksi tai kaksi kyseisenä päivänä ilahduttanutta asiaa muistikirjan kulmaan päivittäin.

Asiat voivat olla niinkin yksinkertaisia, kuten "ehdin tänään junaan" tai "söin maukkaan lounaan". Tämä harjoitus auttaa näkemään elämän hyvät puolet myös kaikista synkimpinä hetkinä.

3. Tee itsellesi terveellisiä aamupaloja

Psykologi Tim Sharp totesi Huffington Postille, että ne asiat, joita aamulla tekee ensimmäisenä, määräävät tavallisesti, millainen loppupäivästäkin tulee. Aamun aloittaminen täyttävällä, ravintorikkaalla aamiaisella antaakin hyvän startin päivälle.

Tutkimukset suosittelevat erityisesti hedelmien ja kasvisten nauttimista, jos haluaa tulla onnelliseksi. Aamulla kannattaa syödä erityisesti myös siksi, että aineenvaihdunta käynnistyy. Sillä voi olla myös yllättäviä vaikutuksia terveyteen.

4. Anna anteeksi

Anteeksianto ei aina ole helppoa, joskus se voi tuntua jopa mahdottomalta, ja siksi joskus kannattaakin ajatella, että antamalla toiselle anteeksi, annat todellisuudessa lahjan itsellesi.

Asiantuntijat ja tutkimukset nimittäin puhuvat anteeksiantamisen puolesta: Oma hyvinvointi paranee, ahdistus helpottaa ja jopa immuunipuolustus voi parantua.

5. Anna myös surulle ja vihaisuudelle tilaa

Surun ja vihan tunteet eivät suoranaisesti välttämättä lisää onnellisuutta – tärkeää onkin antaa omille tunteilleen tilaa. Tunteiden patoaminen sisään voi tehdä itselle hallaa, joten surua, vihaa, ärsytystä ja muita ikäviä tunteita kannattaa opetella käsittelemään rakentavasti.

Älä esimerkiksi pidättele kyyneleitä. Itkeminen voi olla terapeuttista, ja sillä on todettu olevan jopa positiivisia vaikutuksia terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin.

6. Luovu negatiivisesta ajattelusta

Ikävät ja negatiiviset ajatukset täyttävät pään? Muista, että voit itse hallita ajatuksiasi – negatiivisten ajatusten ei tarvitse olla onnesi tiellä, ne kannattaa kirjaimellisesti heittää roskiin. Huffington Post neuvoo kirjoittamaan pahat ajatukset paperille, rypistämään sen ja heittämään roskiin.

Tutkimuksissa tämän tavan on huomattu parantavan ihmisten olotilaa. Vaikka tapa tuntuisi hassulta, sitä kannattaa kokeilla.

7. Hengitä raikasta ilmaa

Helpoin tapa parantaa olotilaa on haukata happea. Raikas ilma voi auttaa oloa tuntumaan energisemmältä, ja ulkoilu voi lievittää stressiä ja rentouttaa.

8. Luovu sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisen median selailun on todettu tutkimuksissa aiheuttavan muun muassa masennusta, yksinäisyyttä ja nuorilla ahdistusta. Sosiaalisesta mediasta luopuminen täysin tuskin onnistuisi monelta, mutta onnellisuuttaan voi lisätä rajoittamalla näiden medioiden käyttöä.

Kokeile esimerkiksi sometonta kuukautta, rajoita laitteiden käyttö pariin tuntiin päivässä tai poista puhelimesta sovelluksia niin, että niiden käyttö onnistuu vain tietokoneelta.

9. Kuuntele hyvää musiikkia

Vauvasta vaariin kaikki nauttivat hyvästä musiikista, ja tutkimuksissa onkin todettu musiikin ja onnellisuuden välillä yhteys: lempibändien, -artistien ja -kappaleiden kuunteleminen lisää dopamiini-hormonia kehossa.

10. Liiku – vaikka ei huvittaisi

Liikunta kohottaa tutkitusti mielialaa, ja se voi olla jopa tehokkaampi apukeino masennukseen kuin jotkin mielialalääkkeet. Aina treenaamaan ei innosta lähteä, mutta liikunnan mahtavan terveysvaikutukset olisi hyvä pitää mielessä.

Eikä joka päivä tarvitse tehdä kovaa treeniä, vaan pelkkä kävelylenkki naapurin koiran tai ystävän kanssa tai tanssihetki YouTube-videoiden tahtiin auttaa. Kokeile erilaisia treenimuotoja, jotta löydät oman juttusi – liikuntamuodon, jota rakastat.

11. Arvosta omaa aikaasi ja tee se selväksi myös muille

Yleinen virhe, johon moni elämässään sortuu, on yritys miellyttää kaikkia. Anna itsellesi lupa sanoa myös ei. Varsinkin, jos asia saa sinut tuntemaan huolta, ahdistusta, stressiä tai vihaa, et todennäköisesti halua tehdä sitä, ja silloin on myös ok kieltäytyä siitä.

Myös kivoista menoista vaikkapa ystävien kanssa voi joskus kieltäytyä, jos haluaa viettää laatuaikaa vain itsensä kanssa. Ala arvostaa omaa aikaasi – se on yhtä arvokasta kuin kenen tahansa muun.

12. Ole kiltti muille

Hymyile tuntemattomalle, pidä ovea auki takanasi tulevalle tai anna pienet ostokset tekevän mennä edellesi kauppajonossa. Ystävällisyys ei maksa mitään, ja pienet hyvät teot voivat pelastaa sinun ja myös toisen ihmisen päivän.

Myös tutkimuksissa on todettu, että pienet hyvät teot vaikuttavat positiivisesti yleiseen hyvinvointiin.

13. Ole kiltti itsellesi

Ystävällisyydessä ei pidä unohtaa tietenkään itseään. Tutkimusten mukaan itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, on avain onnellisempaan elämään. Moni muistaa tämän kuitenkin liian harvoin.

Älä arvostele tai vähättele itseäsi tai keskity vain huonoihin ominaisuuksiisi, vaan keskity hyvään.

Lähteet: Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat