9 virhettä, joita fiksut ihmiset eivät koskaan tee kahdesti – oletko samaa mieltä?

6:52
Mitä tehdä, jos huomaa oman ajan valuvan hukkaan? Videolla keskustellaan siitä, miten ihmiselämän voi käyttää viisaasti.

Kaikki tekevät joskus virheitä. Ihmiset erottaa kuitenkin se, mitä virheistä oppii ja sortuuko samoihin erehdyksiin enää uudestaan.

Näin selittää kirjailija ja tunneälyn asiantuntija Travis Bradberry, joka paljastaa LinkedIn-palveluun jakamassaan artikkelissa, mitä virheitä "fiksut" ihmiset eivät tee enää toista kertaa.

Asiantuntijan mukaan amerikkalaistutkimuksessa on jo aiemmin huomattu, että ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään tehdessään virheitä.

Toisilla on rajattu ajattelutapa: "Unohda, en koskaan tule olemaan hyvä siinä". Toiset taas ajattelevat virheitä kasvuna: "Mikä herätys! Katsotaanpa, mitä tein väärin, jotta en tee sitä enää uudestaan."

Bradberryn mukaan viisaat ja menestyneet ihmiset kuuluvatkin jälkimmäiseen ryhmään. He tiedostavat virheensä ja oppivat niistä.

Näihin yhdeksään virheiseen sinunkaan ei kannattaisi Bradberryn mukaan enää tänä vuonna sortua! Oletko listan kanssa samaa mieltä?

1. Uskot jotakuta tai jotakin, joka on liian hyvää ollakseen totta

Bradberryn mukaan viisaat ihmiset lankeavat vain kerran tähän ansaan, ja sen jälkeen eivät enää usko aivan liian hyvältä kuulostavia tarjouksia – ne eivät useimmiten ole sitä.

– Fiksut ihmiset kysyvät vakavia kysymyksiä, ennen kuin he lähtevät mukaan, koska he ymmärtävät, ettei kukaan, he mukaan luettuna, ole niin hyvä, miltä näyttää, Bradberry kirjoittaa.

2. Teet saman asian uudestaan ja uudestaan ja odotat eri lopputulosta

– Fakta on yksinkertainen: jos jatkat samalla lähestymistavalla, saat samoja tuloksia siitä huolimatta, kuinka paljon toivoisit päinvastaista, Bradberry kirjoittaa.

– Fiksut ihmiset tietävät, että jos he haluavat eri tuloksen, heidän täytyy muuttaa lähestymistapaansa, vaikka se olisi kivuliasta tehdä niin.

3. Et pysty siirtämään mielihyvää

Elämme maailmassa, jossa olemme tottuneet samaan kaiken tässä ja nyt. Bradberryn mukaan fiksut ihmiset kuitenkin tietävät, ettei palkinto tai mielihyvä tule oikeasti nopeasti – se vaatii kovaa työtä.

– He [viisaat ihmiset] myös tietävät, miten käyttää tätä motivaatiota hyväkseen jokaisella askeleella läpi tämän uuvuttavan prosessin, jonka lopputuloksena on menestystä, mies jatkaa.

4. Et budjetoi

Bradberryn mukaan taloudellinen vapaus tulee vasta sitten, kun noudattaa budjetin rajoitteita.

– Budjetin noudattaminen pakottaa meidät – henkilökohtaisesti ja ammatillisesti – tekemään pohdittuja päätöksiä siitä, mitä me haluamme ja tarvitsemme, hän selittää.

Bradberryn mukaan viisaiden ihmisten tarvitsee vain kerran elämässään kohdata ylitsepääsemätön kasa laskuja, ja sitten he alkavat jo etsiä syitä rahojen kulumiselle, joka helpottaa oikeiden valintojen tekemistä.

– Budjetin noudattamisessa ei ole vain kyse siitä, että varmistetaan, että laskujen maksamiseen on tarpeeksi rahaa; viisaat ihmiset tietävät, että tiukan budjetin tekeminen ja noudattaminen tarkoittaa sitä, ettei tarvitse koskaan päästää käsistään mitään tilaisuutta, koska he ovat kuluttaneet kalliit varansa harkinnanvaraisiin menoihin.

5. Kadotat ison kuvan

Bradberryn mukaan fiksut ihmiset vertaavat päivittäisiä tavoitteitaan lopulliseen päämääräänsä, eivätkä keskity vain yksittäisiin tehtäviin.

– Kyse ei ole siitä, etteivätkö he välittäisi pienen mittakaavan työstä, mutta heillä vain on kuria ja perspektiiviä sopeuttaa heidän suuntaansa tarpeen mukaan, asiantuntija kuvaa.

6. Et tee "kotiläksyjäsi"

Oikotiet ovat houkuttelevia, mutta Bradberryn mukaan viisaat ihmiset tietävät, että se lähestymistapa ei auta heitä saavuttamaan täyttä potentiaaliaan. Kotiläksyjä on tehtävä, jos itseään haluaa kehittää.

– He [viisaat ihmiset] ymmärtävät, että kovalle työlle ja riittävälle huolellisuudelle ei ole vastiketta. He tietävät, että jos he eivät tee kotiläksyjään, he eivät koskaan opi mitään. 

7. Yrität olla joku tai jokin, joka et ole

Kukaan ei pidä siitä, jos ihminen on epäaito, kirjoittaa Bradberry ja muistuttaa, että ihmiset usein näkevät esityksen läpi.

– Viisaat ihmiset –– ymmärtävät, että onni ja menestys vaativat aitoutta, mies sanoo.

8. Yrität miellyttää kaikkia

– Lähes kaikki tekevät tämän virheen jossain vaiheessa, mutta viisaat ihmiset ymmärtävät nopeasti, että on yksinkertaisesti mahdotonta miellyttää kaikkia ja kaikkien miellyttämisen yrittäminen ei miellytä ketään, Bradberry sanoo.

Tehokkuus vaatii rohkeutta tehdä sellaisia päätöksiä, jotka itsestä tuntuvat oikeilta, vaikka kaikki eivät siitä pitäisikään.

9. Yrität muuttaa toista ihmistä

Bradberryn mukaan kukaan ei pysty muuttamaan toista ihmistä, sillä muutoksen täytyy lähteä ihmisen omasta halusta.

– Viisaat ihmiset saattavat tehdä sen virheen kerran, mutta sitten he ymmärtävät, etteivät koskaan pysty muuttamaan ketään muuta kuin itseään. Sen sijaan he rakentavat elämänsä aitojen, positiivisten ihmisten ympärille ja työskentelevät välttääkseen ongelmallisia ihmisiä, jotka lannistavat heitä.

Lähteet: LinkedIn, NZHerald

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja