Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syy, miksi aamupalaa ei koskaan kannata jättää väliin – yllättävän suuret vaikutukset

Kilokaloreita kannattaa tankata uuden tutkimuksen mukaan mieluummin aamulla kuin illalla.
Kilokaloreita kannattaa tankata uuden tutkimuksen mukaan mieluummin aamulla kuin illalla.Shutterstock
Julkaistu 09.09.2017 09:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Aamun kiireessä saattaa helposti napata vain kupin kahvia ja nopeasti jotakin pientä, kun päivällä tulee syötyä keskikokoinen lounas ja illalla ajan kanssa päivän suurin ateria. Kuitenkin kokoajan lisääntyvät tutkimustulokset suosittelevat, että annoksien kokojen tulisi olla juuri päinvastoin: suurin ateria tulisi syödä aamulla ja pienin illalla, jos ollenkaan.

Uusi amerikkalainen tutkimus seurasi yli 50 000 pohjoisamerikkalaista aikuista seitsemän vuoden ajan. Tuloksissa selvisi, että osallistujat, jotka söivät suurimman ateriansa aamulla oli todennäköisemmin matalampi painoindeksi kuin henkilöillä, jotka söivät suurimman ateriansa illalla tai lounas-aikaan. Aamulla syödyt kilokalorit antavat aineenvaihdunnalle aikaisen startin, joka ehkäisee myös liikalihavuutta.

Tutkimuksen tulosten mukaan säännöllinen aamupalan syöminen yhdistettiin parempaan painonhallintaan, jos vertailukohteena oli aamupalan syömättä jättäminen. Tuloksissa kaikista matalin painoindeksi oli henkilöillä, jotka eivät syöneet päivällistä ollenkaan. Nämä henkilöt siis paastosivat vähintään 18 tuntia lounaan jälkeen.

Poikkeuksellinen tutkimusryhmä

Tutkimus oli Kaliforniassa sijaitsevan Loma Linda University School of Public Health yliopiston tutkijoiden tekemä, ja se julkaistiin tämän vuoden heinäkuussa. Tuloksia tulee kuitenkin tarkastella myös kriittisesti, sillä tutkimus oli havainnollinen ja kaikki osallistujat olivat uskonnollisen adventtikirkon jäseniä, jotka tyypillisesti ovat terveitä eivätkä käytä päihteitä. Jopa puolet tutkimukseen osallistuneista olivat kasvissyöjiä.

Kuitenkin huomion kiinnittämisellä ruokamääriin ja ruokailuaikoihin yhdistettynä paastoihin voi olla monia hyötyjä. Yksi tuoreen tutkimuksen tutkijoista, kertoo, että insuliini ja tietty hormoni, jota keho käyttää sokereiden ja hiilihydraattien prosessointiin ja glukoosin varastointiin, ovat toimintansa huipussa juuri aikaisin aamulla. Sen seurauksena keho pystyy käyttämään helpoiten ravintoaineita energian lähteenä.

Hana Kahleova

Lisätutkimuksia vielä tarvitaan, mutta myös muut pienemmät ihmisillä ja eläimillä tehdyt tutkimukset osoittavat samaan suuntaan: painonhallinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös kelloon ja ruokailuaikoihin, ei pelkästään kilokaloreihin.

Esimerkiksi myös Amerikan Heart Association on painottanut ruokailujen ajoitusta sydänsairauksien riskien, kuten korkean verensokerin ja korkean kolesterolin vähentämisessä.

Myös kymmenillä ylipainoisilla naisilla tehdyssä Tel Avivin Medical Centerin tutkimuksessa selvisi, että naiset, jotka söivät suuren aamupalan, keskikokoisen lounaan ja pienen illallisen laihtuivat kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin pienen aamupalan, keskikokoisen lounaan ja suuren illallisen syöneet naiset. Molemmat tutkimusryhmät söivät saman verran kilokaloreita ja laihtuivat tutkimuksen aikana.

Lähteet: Delish, The New York Times

***

Aamupalaksi sopii hyvin esimerkiksi mansikkainen smoothie!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Nukutko alle seitsemän tuntia yössä? Tutkimus löysi yhteyden epäterveelliseen naposteluun: "Mitä myöhempään olemme hereillä..."Haluatko polttaa tuplasti enemmän kaloreita päivässä? Älä sorru laihduttajan arkkimokaanAamupala ei olekaan päivän tärkein ateria painonpudottajille, väittää tuore analyysi: "Tällä voi olla päinvastainen vaikutus"Tässäkö salaisuus laihtumiseen? Syö kilokalorit ennen kolmeaPäivän tärkein ateria? Aamupalan syömättä jättäminen voi lisätä sydänsairauksien riskiäMuista tämä luku, jos haluat laihtua
PainonhallintaLaihdutusAamiainenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta
  • 08.10.202409:20
    Painonhallinta

    Kela: Lihavuuslääkkeiden kasvu "häkellyttävän nopeaa"

  • 02.01.202020:00
    Juomat

    Nainen joi 13 vuotta dieettilimsaa ja järkyttyi lopputuloksesta – haastoi Dr Pepperin lopulta oikeuteen varsin erikoisesta syystä

  • 04.12.201907:01
    Pikaruoka

    McDonald’sin työntekijä laihtui 15 kiloa vain työpaikkansa ruokia syömällä – paljastaa tarkan dieettinsä

  • 13.02.201907:03
    Ruoanlaitto

    Neljä herkullista, mutta terveellistä vaihtoehtoa – näistä naposteltavista voit nauttia ilman tunnontuskia!

  • 20.09.201713:45
    Makuja

    Haluatko litteämmän vatsan? Lopeta heti näiden ruokien syöminen