New York Times vieraili Helsingissä: Toimittaja keksi "onnettoman viikon" aikana saunan tarkoituksen

2:21imgKatso myös video maaliskuulta: Suomi kahdeksatta peräkkäin maailman onnellisin maa.
Julkaistu 03.05.2025 08:59
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

New York Timesin toimittaja ihmettelee kahvikuppien pienuutta ja sitä, ettei kirjastoon tarvinnut ostaa pääsylippua.

Arvostettu yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) on julkaissut laajan artikkelin Suomesta.

Kuten Suomea käsittelevissä matkajutuissa usein on tapana, on lehden toimittaja saapunut Suomeen selvittämään, miksi kylmä ja talvella pimeä valtio pärjää niin hyvin onnellisuusmittauksissa.

Suomi oli maaliskuussa julkaistun onnellisuusraportin kärkipaikalla kahdeksatta vuotta peräkkäin.

New York Timesin toimittaja Molly Young tutustui Helsinkiin keskellä talvea, jotta Suomen perinteiset myyntivaltit, kuten pitkät kesäyöt ja revontulet, eivät hallitsisi tarinaa.

Kansainvälisen lehden Suomi-juttu ei olisi Suomi-juttu, jollei siinä vierailtaisi saunassa, eikä New York Timesin artikkeli ole poikkeus.

Lehden mukaan Suomessa sauna ei ole "keino jonkin päämäärän saavuttamiseen". Sauna ei tee kenestäkään rikkaampaa, viehättävämpää tai keskittyneempää, NYT kirjoittaa.

Maailmalla saunoihin suhtaudutaan usein luksustuotteina tai niissä vierailua suositellaan erityisesti terveyssyistä. Esimerkiksi Nepalissa ei ole poikkeuksellista, että saunan kerrotaan lisäävän niin sanottua mieskuntoa.

New York Timesin mukaan suomalaisille saunan tarkoitus näyttää olevan itse saunominen.

– Istua alasti rauhassa perheen, ystävien ja tuntemattomien seurassa, luottaen syvällä luissa ja ytimissä siihen turvallisuuden tunteeseen, jota tällainen idylli sekä edellyttää että vahvistaa, NYT kirjoittaa.

Pääsylippu Oodiin, kiitos

Yhdysvaltalaislehden toimittaja kertoo myös vierailustaan eduskuntataloa vastapäätä sijaitsevaan Oodi-kirjastoon. 

Toimittaja yritti ostaa kirjastoon pääsylipun. Sellaista ei myyty.

Arkkitehtuurin sijaan toimittaja vaikuttui seinällä olevasta pyynnöstä, jossa todettiin, että "antakaa muiden työskennellä rauhassa". Kotonaan New Yorkin Brooklynissa toimittaja sanoo tottuneensa muistutuksiin "olla hiljaa".

– Kaksi komentoa ovat lähes, mutta merkityksellisesi eivät aivan, synonyymeja. Brooklynin versio pyytää itsehillintää. Suomalainen versio pyytää huomioimaan muiden ihmisten olemassaolon, NYT kirjoittaa.

Pieniä kahvikuppeja

New York Times muistuttaa, että matkustaminen saa kotimaan tuntumaan vieraalta ja toimittaja kertoi oppineensa monia asioita Suomesta vasta vertailemalla niitä kotikulmiinsa.

Hän kertoo aiemmin pitäneensä New Yorkissa monia asioita ärsyttävinä, mutta toisistaan irrallisina. Suomessa ollessa ne kuitenkin alkoivat nitoutua yhteen tavalla, joka "paljasti itsekkyyden ja kyynisyyden sekoituksen".

Näitä New Yorkista tuttuja ikäviä asioita olivat Youngin mukaan muun muassa roskaaminen, metro-ovien tukkiminen ja kahden parkkiruudun valtaaminen.

Toimittajan mukaan hän ei pystynyt viikon vierailunsa aikana selvittämään, miksi suomalaiset "eivät roskaa, etuile jonossa, eivät puhu kovaan ääneen puhelimessa julkisilla paikoilla, tai miksi koirankakkaa ei näy missään".

Juttu on otsikoitu Minun onneton viikkoni "maailman onnellisimmassa maassa", mutta itse tekstin perusteella New York Timesin toimittaja vaikuttaa viihtyneen varsin hyvin.

Se toimittajaa tosin jäi ihmetyttämään, mikseivät suomalaiset kapinoi pieniä kahvikuppeja vastaan.

Tuoreimmat aiheesta

Suomi