Harvardin tutkimus paljastaa salaisuuden onnelliseen vanhuuteen

Ihmissuhteiden ylläpitäminen näyttää olevan avainasemassa onnellisuuden tavoittelussa.

Videolla kerrotaan, miten sanavalinnat voivat vaikuttaa onnellisuuteen.

Vuonna 1938 tutkijat aloittivat tutkimuksen, joka hakee vertaistaan. Tänä vuonna 80 vuotta täyttäneen projektin tarkoituksena on ollut analysoida pitkän ja onnellisen elämän salaisuutta 268:n Harvardissa opiskelleen miehen elämiä havainnoimalla. Tutkimukseen valikoitui vain miehiä, sillä naisia ei tuolloin Harvardissa opiskellut.

Näistä miehistä vielä 19 on elossa, kaikki yhdeksänkymppisiä. Vuosikymmenten aikana tutkimus on laajentunut myös nyt iäkkäiden opiskelijoiden jälkeläisiin, joita on yhteensä 1300.

Onnellisuus sidoksissa ihmissuhteisiin

Huomattavan pitkän tutkimuksen aikana kävi ilmi, että ihmissuhteet ja niihin liittyvä onnellisuus vaikuttavat suuresti terveyteen.

– Kehosta huolehtiminen on tärkeää, mutta myös ihmissuhteiden hoitaminen on tapa huolehtia itsestään. Se on mielestäni varsinainen paljastus, kertoo tutkimusta tällä hetkellä luotsaava psykiatri Robert Waldinger.

Läheiset ihmissuhteet ovat elämän läpi kantavan onnellisuuden kannalta tärkeämmässä asemassa kuin esimerkiksi raha, maine, älykkyysosamäärä tai jopa perimä. Kiinteät siteet toisiin ihmisiin suojelevat ihmisiä tyytymättömyydeltä ja auttavat viivästyttämään fyysistä ja psyykkistä rappeutumista.

– Kun miehet olivat viisikymppisiä, kokosimme kaiken heistä keräämämme tiedon. Heidän kolesteroliarvonsa keski-iässä eivät ennustaneet, kuinka he jatkossa ikääntyisivät. Sitä ennusti heidän tyytyväisyytensä ihmissuhteisiinsa. Ihmiset, jotka olivat tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa viisikymppisinä, olivat terveimpiä kahdeksankymppisinä, Waldinger sanoi TED Talk -tapahtumassa vuonna 2016.

Ihmissuhteiden lisäksi seuraavat Business Insiderin kokoamat viisi salaisuutta vaikuttivat tutkimuksen perusteella onnellisuuteen.

1. Vältä tupakkaa ja alkoholia

Tupakka ja alkoholi tappavat – mikä ei ole varsinainen salaisuus. Runsas tupakointi ennen viidettäkymmenettä syntymäpäivää oli merkittävin yksittäinen tekijä, joka ennusti psyykkisen terveyden heikkenemistä tulevaisuudessa.

Myös alkoholi näyttäytyi tutkimuksessa yhtenä ongelmien aiheuttajana. Pitkän ajan kuluessa alkoholin runsas käyttö voi vähentää onnellisuutta ja tuhota ihmissuhteita. Liiallinen alkoholinkäyttö voi myös kieliä pinnan alla poreilevista ongelmista.

2. Kouluttaudu

Verrokkiryhmien huomioimisen jälkeen tutkijoille kävi ilmi, että maineikkaan Harvardin opiskelijat olivat 70-vuotiaina terveempiä kuin huono-osaiset miehet. Verrattuaan Harvardin opiskelijoita toiseen verrokkiryhmäänsä, collegeopiskelijoihin, kävi ilmi, että psyykkiseen terveyteen vanhassa iässä eivät kuitenkaan vaikuttaneet vanhempien varakkuus tai älykkyysosamäärä. 

Koulutus näytti niiden sijaan korreloivan itsestään huolehtimisen ja sisukkuuden kanssa: pitkä koulutus esimerkiksi lisäsi miesten halua lopettaa tupakointi sekä käyttää alkoholia kohtuudella.

3. Elä onnellinen lapsuus

Vanhempien sosiaalisen aseman tai varakkuuden sijaan heidän jälkeläisensä onnellisuuteen näyttää vaikuttavan se, kuinka rakastetuksi lapsi itsensä on kokenut.

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta lapsuudessa koettu vähäinen rakkaus näyttää tutkimuksen perusteella olevan kumottavissa onnellisella parisuhteella. Hyvä avioliitto viisissäkymmenissä näytti ennustavan terveyttä 80-vuotiaana.

4. Ratkaise vaikeat tilanteet

Ihmisen kyky vastata kypsästi kipeisiin ajatuksiin ja tunteisiin vaikeissa tilanteissa ennusti Harvardin tutkimuksessa onnellista elämää. Hyviä tapoja selvitä hankaluuksista olivat muun muassa kielteisten tunteiden kääntäminen myönteisiksi, tunteiden tukahduttaminen hetkellisesti sekä itselleen nauraminen.

Päinvastainen käyttäytyminen – kuten passiivis-aggressiivisuus tai asioiden tilan kieltäminen – osoittautui tutkimuksessa tuhoisaksi ihmissuhteille ja ennusti huonojen päätösten tekemistä, jotka molemmat vaikuttavat onnellisuuteen.

5. Laita hyvä kiertoon

Tutkimus paljasti, että ikävuosina 30–45 ihmisen halu henkilökohtaiseen menestykseen väheni ja tarve yhteisöllisyyteen kasvoi.

Tutkijat huomasivat huolenpidon yhteisöstä vaikuttavan positiivisesti osallistujiin: hyvän kiertoon laittaminen viisikymppisenä kolminkertaisti todennäköisyyden siihen, että henkilö oli seitsemänkymppisenä onnellinen.

Lue myös:

    Uusimmat