Opi rakastamaan itseäsi – älä enää koskaan sano näin itsellesi

Sorrutko mollaamaan, moittimaan ja vartioimaan itseäsi? Älä satuta itseäsi  vääristyneillä väittämillä, joita toitotat päivästä toiseen itsellesi. Muuten alat uskoa niihin itsekin.

Me kaikki sorrumme joskus vähättelemään itseämme, jopa haukkumaan ja mollaamaan. Mutta jos siitä on äitynyt jo tapa, oma itsearvostuksesi tuskin on korkealla.

Älä vain enää toitota itsellesi näitä asioita – älä toisin sanoen tee itse itsestäsi onnetonta.

Älä enää sano...

"Jos..."

"Minun olisi pitänyt…"
"Jos olisin silloin…"
"Jos en vain olisi…"
"Kaikki olisi nyt toisin, jos..."

Niin, saatoit tehdä taannoin väärän valinnan menneisyydessäsi, virheen joka saattoi kostautua tai aiheuttaa mielipahaa. Mutta piiskaatko itseäsi siitä edelleen, syytät ja syyllistät? Muista, että me kaikki olemme vain ihmisiä. Ja ihminen on erehtyväinen. Älä tuhlaa liikaa aikaa ja voimia asioiden märehtimiseen, jotka ovat historiaa. Koska faktahan on, ettet voi palata ajassa taaksepäin ja muuttaa mennyttä.

Sen sijaan, että elät jossitellen, pyri elämään eteenpäin. Ainoa hetki, johon voit todella vaikuttaa, on tämä hetki. Aina kun huomaat jossittelevasi, pysähdy ja ajattele: se on mennyttä – ja olen oppinut siitä.

"Se on mahdotonta."

"Nothing is impossible, the word itself says 'I'm possible'!'
Audrey Hepburn

Joka kerta kun väität jonkin asian olevan mahdotonta saavuttaa tai tehdä, kiellät sen itseltäsi. Jos todella rakastat itseäsi, sinun täytyy olla myös paras kannustajasi. Ainoa ihminen, joka sinua voi estää saavuttamasta unelmiasi, oletkin sinä itse.

"Minulla ei ole aikaa itselleni."

Kyllä, kiire siivittää monen arkea, syö aikaa ja voimia. Ja silti pitäisi koko ajan suorittaa, pärjätä, menestyä ja kokea.

Mutta oletko tosiaan sitä mieltä, ettei sinulla ole aikaa hemmotella itseäsi, tehdä hyvää itsellesi tai saatikka ajatella hyvää itsestäsi? Anna itsellesi omaa aikaa – se ei ole millään lailla itsekästä. Miten muuten voisit voida hyvin, jos sinulla ei ole aikaa pysähtyä, ja kuunnella omaa kehoasi ja mieltäsi?

"Se on liian myöhäistä."

Ei. Sano mieluummin itsellesi: "Koskaan ei ole liian myöhäistä".  Saattaa kuulostaa kliseiltä, mutta mieti kahdesti.

Älä luovu unelmistasi  ainoastaan siksi, koska väität itse itsellesi ettet voi niitä enää saavuttaa.

Monesti tämä väittämä liittyy vahvasti ikään: mutta miksi ihmeessä et voisi enää lähteä opiskelemaan tai muuttaa maalle ja ostaa hevosen jos haaveilit lapsena? Miksi et voisi enää soittaa entiselle poikaystävällesi ja pyytää anteeksi? Miksi et voisi korjata rikki menneitä välejä jonkun kanssa? Miksi et voisi elää sellaista elämää, jota itse haluat – tai josta haaveilit? Se ei ole siitä kiinni, että olisi liian myöhäistä.

"En ansaitse olla onnellinen."

Kuvittele tilanne, että sanoisit parhaalle ystävällesi, ettei hän ansaitse olla onnellinen. Eikö kuulostakin karulta?

Joten miksi ihmeessä sanoisit sitten niin itsellesi? Sano se ääneen: Minä ansaitsen olla onnellinen, minä ansaitsen hyvää.

"Muut ovat parempia kuin minä."

Itsensä alituinen vertailu muihin ei ole millään tavoin hedelmällistä. Jos lähdet tuolle linjalle, et voisi koskaan ollut tyytyväinen itseesi ja siihen, mitä sinulla on. Aina maailmassa voi olla joku, jolla on jotain enemmän. Mutta muista myös, että vaikka silmissäsi toisen maailma voi näyttää täydelliseltä, et voi tietää mitä pinnan alla kytee, millaista taakkaa hän kantaa.

Sosiaalinen media lienee yksi pahimmista kateuden aiheuttajista: ihmiset lisäävät kuvia ja postauksia arjestaan antaen ymmärtää kaiken olevan täydellistä. Mutta se on vain pintaa – tarina, jonka he haluavat ostaa myös itse.

Ainoa ihminen, johon voit verrata itseäsi, on menneisyyden minäsi. Miten minä olen muuttunut ihmisenä?

"Vihaan itseäni."

Vihaan vatsaani. Vihaan nenääni. Vihaan rintojani. Vihaan reisiäni. Vihaan hiuksiani. Vihaan läskejäni. Vihaan laihuuttani. Vihaan kaikkea itsessäni.

Jos vihaat itsesi, miten voisit rakastaa itseäsi? Jos et osaa rakastaa itseäsi, miten voisit rakastaa ketään muutakaan?

Älä ole itsesi pahin kiusaaja. Lopeta siis itsesi haukkuminen, nyt ja heti.

"Älä valehtele..."

Jos saat kehuja, teilaatko ne heti? Sanot, etteivät kehut pidä paikkaansa ja että toinen valehtelee? Silloin teet hallaa sekä itsellesi että kehujen antajalle.

Opettele ottamaan kehuja vastaan ja olemaan niistä kiitollinen.

"Olen epäonnistunut ihminen."

Ei, sinä olet ainutlaatuinen ja tärkeä, arvokas ja omalaatuinen. Muista se.

Seuraa MTV Lifestylea Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat