Vaivaako stressi ja ahdistus? Seitsemän tapaa lievittää stressiä – testaa!

Stressitasot testissä 8:00

Miten stressiä voi lievittää? Lue asiantuntijan vinkit alta, ja katso videolta, miten stressin voi tunnistaa ja mitä elämästä tulisi karsia, jos stressistä tahtoo eroon.

Stressi voi pahimmillaan aiheuttaa fyysisiä oireita, mutta myös tietyistä sanoista piilevän stressin voi tunnistaa. Terveydelle stressistä on kuitenkin merkittävää haittaa, ja erilaisissa tutkimuksissa sen on todettu altistavan esimerkiksi kroonisille lihaskivuille, päänsärylle, ruoansulatusongelmille ja jopa vyöruusulle, masennukselle ja sydänvaivoille.

Vaikka kiireisessä elämässä voi tuntua, ettei mikään auta stressiä vastaan, ei kannata vaipua epätoivoon. Psykologi Emma Kenny kertoo Netdoctor-sivuston haastattelussa seitsemän keinoa, joilla stressiä voi lievittää.

1. Lähde liikkeelle

Stressihormonit tuovat kehoon paljon energiaa ja yrittävät saada ihmisen liikkeelle, joten liikunta voi auttaa rauhoittumaan. Liikunta, joka saa sydämen sykkimään, on todettu kaikista tehokkaimmaksi apukeinoksi, mutta jo kevyempikin liikunta voi auttaa stressiin.

2. Ole tarkkana juomistasi

Vaikka kiireisenä kahvikupillinen saattaa kutsua ja olut tai viinilasillinen himottaa stressaavan päivän jälkeen, erityisesti juuri alkoholia ja kofeiinia tulisi välttää. Apu voi olla hetkellinen, mutta molemmat vain loppujen lopuksi pahentavat oloa. Valitse stressaantuneena juomaksi mieluummin kofeiiniton yrttitee.

3. Kuuntele hyvää musiikkia

Mieluisan musiikin kuuntelun on todettu vähentävän stressiä. Eikä musiikin ei tarvitse olla rauhallista tai hiljaisella, sen täytyy olla vain sinulle mieleistä! Tutkimuksissa on todettu mielekkään musiikin kuuntelun laajentavan verisuonia ja hidastavan verenkiertoa.

4. Vietä aikaa joko yksin tai yhdessä

Asiantuntijan mukaan monet ihmiset ajattelevat, että heidän täytyy stressaantuneena viettää aikaa yksin. Näin ei kuitenkaan aina ole.

– Joillekin meistä rauhallinen ilta on välttämätöntä rentoutumisen kannalta. Mutta jos olet ekstrovertti ja saat energiaa muiden ihmisten kanssa olemisesta, voit huomata, että liika yksinolo uuvuttaa sinut.

Kannattaa siis selvittää, millainen ajanviete saa sinut rentoutumaan ja unohtamaan stressin.

5. Kokeile mindfulness-harjoituksia

Monet ovat varmasti kuulleet mindfulnessista. Kyse ei kuitenkaan ole vain meditoinnista, istumisesta ja oman hengityksen kuuntelemisesta, vaan ideana on keskittyä tähän hetkeen. Monet sovellukset tarjoavat hyviä apuja aloittamiseen, mutta esimerkiksi puutarhanhoito tai vaikka leipominekin voi auttaa keskittymään hetkeen. Lue täältä vinkkejä mindfulness-harjoituksen pitämiseen kotona.

6. Mene metsään

Japanissa metsässä kävelyä kutsutaan nimellä shinrin-yoku, ja Essexin yliopiston tutkimuksissa tämän luontoterapian on todettu olevan yksi parhaista tavoista kohottaa mielialaa. Japanilaisissa tutkimuksissa sen on huomattu auttavan myös stressiin, eli kannattaa suunnata luontoon rauhoittavalle kävelylenkille.

7. Ole kiitollinen

Ota joka päivä esiin kynä ja paperi, ja kirjoita ylös viisi asiaa, josta olet kiitollinen. Amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että tämä voi auttaa tuntemaan olon onnellisemmaksi ja nukkumaan paremmin. Kiitollisuuden osoittaminen voi saada ajatukset muualle stressistä.

Lähteet: Daily Mail, Netdoctor

***

Avokonttori lisää stressiä 7:00

Lue myös:

    Uusimmat