Facebookin käytön vaiettu puoli: Passiivinen selailu voi aiheuttaa masennusta ja yksinäisyyden tunnetta

Facebook antaa meille mahdollisuuden verkostoitua ja pitää yhteyttä kaukaisiin ystäviin. Tuttavien hääkuvat, ylennykset ja juhlaillalliset voivat kuitenkin aiheuttaa meissä vakavia oireita. 

Facebookin selailu voi tuntua viattomalta ajanvietteeltä, mutta aina näin ei ole. Tutkimuksien mukaan sosiaalinen media voi nimittäin lisätä masennusta ja yksinäisyyden tunnetta.

Jos kavereiden kuulumisten selailu aiheuttaa mielipahaa, kannattaa omaa Facebookin käyttöä pohtia. Suurin syy masennuksen tunteeseen löytyy nimittäin kateudesta.

Passiiviset käyttäjät taipuvaisia masennukseen

Olet varmasti huomannut, että osa ihmisistä jakaa sosiaalisessa mediassa kaiken aamulenkistä sushi-illalliseen. Facebookin käyttäjät voidaankin tutkimuksen mukaan jakaa kahteen ryhmään, aktiiviseen ja passiiviseen.

Aktiiviseen ryhmään kuuluvat jäsenet kertovat ahkerasti kuulumisiaan, kun puolestaan passiiviset käyttäjät tyytyvät seuraamaan muiden toimintaa.

Näiden kahden käyttäjän välillä havaittiin merkittävä vaikutus mielenterveyteen. Passiivisten käyttäjien todettiin olevan päivän päätteeksi huomattavasti aktiivisia käyttäjiä masentuneempia.

Tämä johtuu pääasiassa passiivisten käyttäjien vääränlaisesta käsityksestä, jonka mukaan muilla tutuilla ja ystävillä on hauskempi ja mielenkiintoisempi elämä kuin itsellä. Tämä vertailun mukanaan tuoma kateus voi pahimmillaan johtaa masennukseen.

Muista, että Facebook ei kerro koko totuutta

Jos selailet Facebookia ahdistuneena ja muiden elämää ihaillen, pysähdy hetkeksi. Kannattaa muistaa, että todellisuus ei aina ole se, minkä ihmiset antavat itsestään ulospäin ymmärtää.

Jos huomaat itsessäsi näitä ahdistuksen oireita, välttele Facebookin alituista selaamista. Välttele sosiaalista mediaa erityisesti silloin, kun tunnet itsesi yksinäiseksi tai surulliseksi.

Muista myös, että elät omaa ainutlaatuista elämääsi. Jos Facebook alkaa ahdistaa, vedä syvään henkeä ja muistele oman elämäsi pieniä iloja. Kukaan ei pakota sinua sosiaalisen median pariin, joten mitäpä jos pitäisit yhteyttä ystäviisi muilla keinoin.

Soita, lähetä viesti tai vaikkapa postikortti. Sopikaa tapaaminen ja jättäkää kännykät narikkaan. Jos tunnet ahdistusta, pieni tauko Facebookista voi tehdä todella hyvää.

Lue myös:

    Uusimmat