Paremmalle tuulelle 12 minuutissa? Tutkimus paljastaa, miten se onnistuu

1:25
Kolme vinkkiä onnellisuuteen.

Mielialan piristämiseksi kannattaa kokeilla muiden auttamista.

Kun mieli on maassa, kehotetaan usein tekemään jotain rentouttavaa ja mukavaa. Shoppailureissun, viinilasillisen tai kuuman kylvyn sijaan Iowan osavaltionyliopiston tutkijat kehottavat olemaan kiltti muille 12 minuutin ajan.

Tutkimusta johtanut psykologian professori Douglas Gentile tiimeineen pyysi tutkimukseen osallistuneita opiskelijoita kävelemään kampuksella 12 minuutin ajan. Opiskelijoille määrättiin erilaisia mielialaa kohottavia tehtäviä.

Kolme erilaista tehtävää

Ensimmäisen ryhmän piti tarkkailla muita ympärillään ja ajatella vilpittömästi: "Toivon, että tuo ihminen on onnellinen."

Toisen ryhmän piti pohtia sitä, kuinka he ovat yhteydessä toisiinsa, kenties yhteisten ystävien tai kurssien kautta. Opiskelijoiden toivottiin ajattelevan muun muassa, millaisia toiveita tai tunteita he muiden kanssa kenties jakavat.

Kolmatta ryhmää pyydettiin pohtimaan, kuinka heillä on asiat paremmin kuin muilla heidän ympärillään.

Lisäksi kontrolliryhmän tehtävä oli yksinkertaisesti tarkkailla muita ulkopuolelta, kuten heidän vaatetustaan, ilman ohjeistusta siitä, kuinka heidän tulisi ajatella.

Opiskelijoiden ahdistusta, onnellisuutta, stressitilaa, empatiaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta mitattiin ennen ja jälkeen 12 minuutin kokeilun.

Ystävälliset ajatukset kannattivat

Selvisi, että ryhmistä ensimmäinen tuli onnellisemmaksi 12 minuutissa kuin muut ryhmät.  Lisäksi heistä tuli huolehtivaisempia sekä vähemmän ahdistuneita. Yksinkertainen harjoitus toimi persoonatyypistä riippumatta, kertoi tutkimukseen osallistunut psykologian jatko-opiskelija Lanmiao He.

Toisen ryhmän jäsenistä tuli empaattisempia. Kolmannessa ryhmässä ei näkynyt hyötyjä, sen sijaan esimerkiksi heidän empaattisuutensa jopa väheni. Tutkijat muistuttavatkin, ettei vertailu kannata oman hyvinvoinnin kannalta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Happiness Studies -julkaisussa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja