Ylilääkäri muistuttaa: Noin puolet ilotulitevammoista aiheutuu muille kuin raketteja ampuville – "Voi vammauttaa katsojia pitkänkin matkan päästä"

Ilotulitukset on peruttu useassa kaupungissa, mutta kuluttajamyyntiin se ei vaikuta – MTV vieraili rakettikaupassa 8:17
Katso videolta MTV Uutiset Liven rakettilähetys!

Uudenvuoden lähestyessä jokavuotinen huolenaihe on ilotulitteiden turvallisuus, ja etenkin niistä koituvat silmävammat. Silmäklinikan ylilääkärin mukaan vammoista selvä osa tulee kaatuneista raketeista – ja muille kuin itse ampujalle.

Tämä saattaa yllättää, tai sitten ei: vain noin puolet ilotulitteista vammoja saavista on käsitellyt itse raketteja. Toinen puolisko on ulkona liikkuvia uudenvuoden juhlia, jotka eivät aina ole välttämättä edes itse olleet seuraamassa tulitteiden ampumista.

Näin sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin silmäklinikan ylilääkäri, professori Tero Kivelä.

– Yksi vaikeampi silmävamma useampi vuosi sitten tuli henkilölle, joka astui ulko-ovesta kadulle ja samalla hetkellä sai ilotulitteesta silmäänsä, hän mainitsee.

Kivelän mukaan noin kolmasosa vammoista tulee alle 18-vuotiaille ja jopa alle 15-vuotiaille, joille ei nykyisten ohjeiden mukaan saisi kotonakaan luovuttaa ilotulitteita.

Yksi niksi säästäisi paljolta

Yhdellä yksinkertaisella suojautumiskeinolla säästyttäisiin todennäköisesti monelta rakettien aiheuttamalta vahingolta.

Kivelä muistuttaa, että suojalasit olisi hyvä olla päässä paitsi rakettien ampujilla, myös ilotulituksia matkankin päästä seuraavilla.

– Näistä vammoista selvä osa aiheutuu kaatuneista raketeista tai sellaisista, jotka ilmaan lähdettyään vaihtavat suuntaa. Sellainen voi pitkän matkan päästäkin vammauttaa myös katsojia.

Lue myös:

    Uusimmat