Venäläisen teinitähden dopingskandaalissa kääntyy uusi sivu – kullan menettänyt kilpakumppani katkerana: "Petti urheilijat"

Tulosruutu: Venäläisluistelija Kamila Valijevan dopingtapauksen käsittely käynnistyy CAS:ssa.

Venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan dopingtapauksen käsittely alkaa tiistaina Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa. Valijevalle vaaditaan tuntuvaa kilpailukieltoa joulukuun 2021 dopingkärystä.

Valijevan käry tuli julki kesken Pekingin olympialaisten tammikuussa 2022. Tuolloin 15-vuotias Valijeva oli voittanut päivää aiemmin olympiakultaa joukkuekilpailussa Venäjän joukkueessa. Positiivisen dopingnäytteen luistelija oli antanut Venäjän mestaruuskisoissa vain viikkoja ennen olympialaisten alkua. Valijevan näytteestä löytyi merkkejä Trimetatsidiinin käytöstä.

Kärystä huolimatta Kansainvälinen olympiakomitea KOK salli teinitähden osallistua myös yksinluisteluun. Samalla KOK päätti, ettei joukkuekilpailun mitaleita jaettaisi ennen kuin Valijevan dopingtapaus saataisiin käsiteltyäv. 19 kuukautta myöhemmin käsittely on yhä kesken.

Venäjän antidopingtoimisto RUSADA ei löytänyt Valijevan toimista moitittavaa eikä rankaissut luistelijaa. Sen mukaan Valijeva ei ollut osoittanut huolimattomuutta toiminnassaan. Vain Valijevan tulokset Venäjän mestaruuskilpailusta positiivisen näytteen antamisen päivältä mitätöitiin.

CAS:n käsiteltäväksi tapauksen veivät Maailman anti-dopingtoimisto WADA, Kansainvälinen luisteluliitto ISU sekä RUSADA, joka toivoo tapauksesta asianmukaista seurausta luistelijalle. WADA vaatii luistelijalle neljän vuoden kilpailukieltoa ja Pekingin tulosten mitätöimistä. Myös ISU:n vaatii Valijevan asettamista kilpailukieltoon.

– Haluamme tähän tapaukseen ratkaisun, joka perustuu tosiasioihin, James Fitzgerald WADAn viestinnästä sanoi tiedotteessa.

Myös Pekingin joukkuekilpailussa Venäjän taakse jääneet joukkueet haluavat oikeutta. Hopealle sijoittunut Yhdusvaltojen joukkue oli toivonut asiassa julkista kuulemista, mutta CAS ei suostunut pyyntöön. Joukkueessa luistellut Vincent Zhou totesi kansainvällisen anti-dopingjärjestelmän "pettäneen urheilijat".

– Avoin ja läpinäkyvä kuuleminen olisi auttanut urheilijoita ymmärtämään tulevaa päätöstä, Zhou sanoi.

– Läpinäkyvyys rakentaisi luottamusta globaaliin anti-dopingjärjestelmään, joka on menettänyt tärkeimpien osakkaidensa eli urheilijoiden luottamuksen.

Yhdysvaltojen anti-dopingtoimiston toimitusjohtaja Travis Tygart totesi, ettei tilannetta mitenkään voidan korvata urheilijoille, jotka odottavat yhä mitaliseremonioitaan.

– Kun ottaa huomioon merkittävän viivästyksen, näyttää siltä, että oikeus ei ole tapahtunut, koska urheilijat – Valijeva, Venäjän joukkue ja muut joukkueet, jotka tavoittelevat mitaleita – eivät ole saaneet mitaliseremonioitaan.

Valijeva ja RUSADAn edustajat osallistuvat Sveitsin Lausannessa pidettävään käsittelyyn videoyhteydellä. Käsittelylle on varattu kolme päivää.

Lue myös:

    Uusimmat