Venäjän kyseenalainen dopingpäätös aiheutti raivon – "Kuka uskoo sen?"

2:31
Katso videolta: Kamila Valijevan dopingtapaus puhututti Pekingin talviolympialaisissa.

Taitoluistelija Kamila Valijeva sai vapauttavan päätöksen Venäjän antidopingtoimisto Rusadalta, vaikka hän oli antanut positiivisen dopingnäytteen Pekingin talviolympialaisten alla. Wada kertoi asiasta perjantaina. Venäjän tekemä päätös on aiheuttaunut raivoa urheilupiireissä.

Valijeva oli antanut positiivsen näytteen Venäjän mestaruuskisoissa joulukuussa 2021. Rusadan mukaan Valijeva ei tehnyt virhettä tai osoittanut huolimattomuutta. Wada ilmoitti olevansa huolissaan päätöksestä ja valmis viemään asian urheilun välitystuomioistuimen CAS:in käsittelyyn.

Urheilun dopingtapauksiin erikoistunut toimittaja Hajo Seppelt reagoi voimakkaasti Rusadan päätökseen.

– Se on absurdia. Tätä tapahtuu vain ei-demokraattisissa urheilurakenteissa, jotka ovat vailla läpinäkyvyyttä. Valijeva on putsattu Rusadan dopinghistoriasta. Venäjän urheilu näyttää olevan kykenemätön luomaan uskottavia ja itsenäisiä rakenteita. Kansainvälinen olympiakomitea KOK haluaa kuitenkin venäläiset urheilijat Pariisiin, Seppelt kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Valijevan dopingnäyttessä oli urheilussa kiellettyä sydänlääkettä. Tapausta ei ehditty käsittelemään ennen Pekingin olympialaisia. KOK antoi Valijevan osallistua kisaan vedoten tämän nuoreen ikään. Venäläinen oli tuolloin 15-vuotias. Taitoluistelun olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Kanadan Meagan Duhamel järkyttyi Rusadan päätöksestä.

– Kuka uskoo sen? Antakaa muille heidän olympiamitalinsa! Jokaista dopingtapausta tulisi käsitellä tasavertaisesti. Kunnioittakaa puhtaita urheilijoita ja arvoja. Sen he ansaitsevat, Duhamel kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja