Venäjän hirmuvalmentaja vaatii anteeksipyyntöä – 15-vuotiaan tähtiurheilijan jääkylmä kohtelu aiheutti kohun: "En hyväksy sellaista käytöstä"

Pekingin talviolympialaisten taitoluistelussa nousi suuri kohu venäläisvalmentajan Eteri Tutberidzen toiminnasta. Tutberidzen 15-vuotiaaseen Kamila Valijevaan kohdistunut käytös sai jopa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin reagoimaan. Nyt Tutberidze vaatii Bachilta anteeksipyyntöä.

Useita tähtiurheilijoita valmentanut Tutberidze on tunnettu karuista metodeistaan. Pekingin kisoissa nähtiin yhden venäläisvalmentajan urheilijan dopingkohu, kun Valijevan aiemmin antama positiivinen testitulos tuli julki. Valijeva epäonnistui dopingpaljastuksen jälkeen kisatussa vapaaohjelmassa. Hän oli aiemmin voittanut joukkuekisassa olympiakultaa.

Valijeva sai jatkaa kilpailemista erityisten olosuhteiden vuoksi. Hän oli ollut ennen vapaaohjelmaa käydyn lyhytohjelman ykkönen. Tutberidzeä ei kuitenkaan näkynyt lohduttamassa nuorta urheilijaa kisan jälkeen, mikä sai KOK-pomo Bachinkin kommentoimaan asiaa.

– Sitä oli kauheaa katsella, Bach sanoi tuolloin.

Venäläisvalmentaja on nyt antanut ranskalaislehti L'Equipelle haastattelun, jossa lataa kovaa tekstiä Bachin suuntaan.

– Miksi minun pitäisi yrittää lohduttaa jotakuta, joka ei halua sitä? Ongelma ei ollut siinä, että hän epäonnistui, vaan siinä, että hän luovutti. Olympialaiset ovat jokaisen urheilijan unelma ja monet olivat uhranneet kaiken ollakseen hänen paikallaan. En hyväksy sellaista käytöstä. Se on mielestäni epäreilua, että Thomas Bach kritisoi minua. Odotan häneltä anteeksipyyntöä, Tutberidze sanoi.

Valijevan dopingtapaus on yhä avoin. Maailman antidopingtoimisto Wada on vienyt asian urheilun tuomioistuimeen CAS:iin. Tutberidzen mukaan hänellä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa.

– Urheilijani ovat aina olleet puhtaita, Tutberidze totesi.

Lue myös:

    Uusimmat