Tutkimus tunnisti neljä hälytysmerkkiä, jotka voivat ennustaa aikaista suolistosyöpää

Suolistosyöpä on erittäin vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa, kuinka syöpä saatiin selville 1:50
KATSO MYÖS: Suolistosyöpä voi olla vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa, kuinka syöpä saatiin selville

Tuore tutkimus on tunnistanut neljä hälytysmerkkiä ja oiretta, jotka voidaan yhdistää suurempaan aikaisen suolistosyövän riskiin.

Journal of the National Cancer Institute -julkaisussa esitelty tutkimus on tunnistanut neljä suurempaan aikaisen suolistosyövän riskiin liittyvää ennusmerkkiä:

  • vatsakivut
  • verenvuodon peräsuolesta
  • ripulin
  • raudanpuutoksesta johtuva anemian.

Oireiden havaittiin ilmaantuvan jopa kaksi vuotta ennen varsinaista suolistosyövän diagnoosia, kertoo Health-sivusto.

– Paksu- ja peräsuolan syöpä ei ole vain yksinkertaisesti vanhempia ihmisiä koskettava tauti, toteaa Washingtonin yliopiston lääkeetieteellisen tiedekunnan kirurgian osaston professori  Yin Cao  tiedotteessa.

Cao toivoo nuorempienkin ihmisten olevan tietoisia huolestuttavista oireista ja hälytysmerkeistä.

Useampi oire kasvattaa suolistosyövän riskiä – kaksi erityisen huolestuttavaa oiretta

Tutkimusta varten Washingonin yliopiston tutkijat analysoivat yli 5 000 suolistosyöpädiagnoosin alle 50-vuotiaana saaneen potilaan terveystietoja. Tavoitteena oli tunnistaa merkit tai oireet, jotka voisivat auttaa tunnistamaan eritoten aikaisessa vaiheessa puhkeavan suolistosyövän. Tutkijoiden havainnot voisivatkin auttaa tunnistamaan suolistosyövän aiemmin, jolloin potilas pääsee myös hoidon piiriin nopeammin.

Tutkijat havaitsivat, että niillä potilailla, jotka kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen ennen diagnoosia raportoivat vatsakipua, peräsuolen verenvuotoa, ripulia ja/tai raudanpuutoksesta johtuvaa anemiaa, oli lisääntynyt riski sairastua suolistosyöpään. 

Mitä useampi oire henkilöllä oli, sitä korkeampi oli sairastumisriski. Yksi oire tuplasi henkilön riskin sairastua, kaksi oiretta lisäsi riskin 3,5-kertaiseksi ja kolme oiretta tai enemmän lisäsi riskiä jo yli 6,5-kertaiseksi. 

Noin 19 prosenttia potilaista koki ensimmäisen oireensa 3–24 kuukautta ennen diagnoosia. Liki 50 prosenttia potilaista koki ensimmäisen oireensa kolmen kuukauden sisällä diagnoosista. 

Professori Caon mukaan erityisesti kaksi oiretta, verenvuoto peräsuolesta ja raudanpuutoksesta johtuva anemia, indikoivat hälyttävää tarvetta lisätarkastukselle.

Suolistosyövän lisäksi oireet voivat viitata esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään. Joka tapauksessa syyt oireiden taustalla tulisi selvittää. Cao muistuttaa, että kyseiset oireet nuorella ihmisellä viittaavat usein siihen, että jotain on meneillään – eikä oireita tulisi jättää huomiotta.

Suolistosyövät yleistyvät nuoremmillakin

Kaikki syövästä -sivuston mukaan Suomessa todetaan vuosittain yli 3 500 suolistosyöpää. Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suolistosyövät yleistyvät kovaa vauhtia. Vaikka muiden syöpien tapaan suolistosyövät ovat pääasiassa iäkkäiden ihmisten sairauksia, viimeisten vuosikymmenien aikana niiden ilmaantuvuus on noussut myös nuorten aikuisten keskuudessa

Suolistosyövän riskiin voi vaikuttaa omilla elintavoillaan, sillä ylipaino, alkoholi, pitkäaikainen tupakointi sekä vähäinen liikunta suurentavat paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Myös esimerkiksi runsaan punaisen lihan syömisen ja eläinrasvojen käytön epäillään suurentavan riskiä. Washington yliopiston tutkijoiden aiemman tutkimuksen mukaan runsas sokerijuomien – kuten limujen, lisättyä sokeria sisältävien mehutiivisteiden ja energiajuomien – nauttiminen lisää riskiä sairastua suolistosyöpään ennen 50 ikävuotta. 

Katso myös: Mervi kertoo suolistosyöpään sairastumisesta

Suolistosyöpään sairastuminen avasi Mervin silmät –"Syöpä antoi minulle uuden elämän" 3:00
Mervi piti diagnoosia kuolemantuomiona, mutta parannuttuaan ei enää vaihtaisi elämäänsä entiseen.

Lue myös:

    Uusimmat