"Toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä" – lääkäri varoittaa kuittaamasta suolistosyövän tyyppioiretta peräpukamina

Suolistosyövät yleistyvät Suomessa – miksi meidän on hyvä oppia tunnistamaan oman suoliston toimintaa? 11:05
Mitä ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja mistä ne johtuvat? Katso yllä olevalta videolta Österlundin haastattelu kokonaisuudessaan.

Suolistosyöpään sairastuu jo niin moni suomalainen, että tautia voisi kutsua uudeksi kansantaudiksi. Erityisesti länsimaiset elämäntavat ja ylipaino altistavat suolistosyövälle.

Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 uutta suolistosyöpää ja ilmaantuvuus on nousussa. 

– Sehän on toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä tänä päivänä ja yleistyy, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Pia Österlund Docrates-syöpäsairaalasta sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Yksi syy yhä yleistyvälle suolistosyövälle on suurten ikäluokkien ikääntyminen. Suolistosyöpään sairastumisen riski suurenee iän myötä ja sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Perimän ja tulehduksellisten suolistosairauksien tiedetään jonkin verran altistavan suolistosyövälle. Myös suoliston bakteerifloora voi vaikuttaa sairastumiseen.

Tärkeimpänä suolistosyövän riskitekijänä pidetään länsimaista elämäntapaa. Kun vertaa kehittyvää maata ja länsimaata keskenään, on suolistosyövän ilmaantuvuudessa suuria eroja. 

Vähäkuituinen ja runsaasti punaista lihaa sekä eläinrasvaa sisältävä ruokavalio, ylipaino ja vähäinen liikunta altistavat suolistosyövälle. Alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät suolistosyöpään, kuten moneen muuhunkin syöpään, sairastumisen riskiä.

Suolistosyövän oireet – veriulosteen syy on aina tutkittava

Österlund kertoo, että tyypillinen oire, jonka vuoksi suolistosyöpään sairastunut hakeutuu lääkäriin, on veri ulosteessa. Toisinaan veriuloste saatetaan kuitata harmittomien peräpukamien aiheuttamana. Österlund kuitenkin muistuttaa, että peräpukamavuoto pitää diagnosoida lääkärissä eikä omin päin.

Veriulosteen lisäksi suolistosyöpä oireilee suolen toiminnan muutoksina. Esimerkiksi ripuli tai ummetus uutena oireena voi kertoa sairastumisesta. Oman suolen toiminta on syytä tuntea, jotta eron aiempaan voi huomata.

Myös tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, nauhamainen uloste sekä anemian aiheuttama väsymys ja suorituskyvyn heikkeneminen ovat suolistosyövän oireita.

Mitä ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja mistä ne johtuvat? Katso yllä olevalta videolta Österlundin haastattelu kokonaisuudessaan. Lisäksi Crohnin tautiin sairastunut nuori kertoo, millaista on elämä pitkäaikaisen tulehduksellisen suolistosairauden kanssa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat