Evan sairastui suolistosyöpään 24-vuotiaana – sivuutti ison hälytysmerkin vuosien ajan

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Videolla tehdään havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

Parikymppinen amerikkalaismies sivuutti vuosia oireen, jonka syy pitäisi aina selvittää. Lopulta miehen kunto romahti ja hänellä todettiin suolistosyöpä.

Evan White kertoo Today-sivustolle huomanneen koko korkeakouluopiskeluidensa ajan, että hänen ulosteessaan oli silloin tällöin verta. Nuori mies ei kuitenkaan vaivannut päätään asialla.

– Olin käytännössä voittamaton. […] En ikinä ajatellut, että minun pitäisi kertoa tästä jollekulle, Evan sanoo.

Valmistumisensa jälkeen aina hyvässä kunnossa ollut mies huomasi liikunnan muuttuneen haastavaksi. Hän hengästyi nopeasti eikä kyennyt samanlaisiin suorituksiin kuin ennen. Evan pohti, oliko hänen kuntonsa huonontunut tai oliko hänelle kehittynyt astma.

Vyyhti alkoi selvitä, kun Evan päätyi päivystykseen kurkkuoireiden vuoksi, joiden hän uskoi johtuvan infektiosta. Lääkärit huomasivat, että miehen veriarvot eivät olleet kunnossa ja ottivat tältä ulostenäytteen. Evan ei ollut missään vaiheessa ajatellut, että veriuloste olisi voinut liittyä mitenkään hänen väsymykseensä. Lääkärit olivat kuitenkin toista mieltä: 24-vuotiaalla Evanilla oli suolistosyöpä.

– Ajattelin, että tämä on unta, tämä ei ole totta, nykyään 27-vuotias Evan muistelee Todaylle.

Yhä useampi sairastuu suolistosyöpään

Ulosteessa esiintyvän veren alkuperä on aina selvitettävä, sillä verenvuoto voi olla seurausta jostakin peräaukon tai suoliston sairaudesta – esimerkiksi suolistosyövästä.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä, jonka ilmaantuvuus on nousussa. Vuosittain yli 3000 suomalaista sairastuu suolistosyöpään. Suolistosyövät ovat pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että myös yhä useampi nuori aikuinen sairastuu.

Syöpätyypin yleistymisen syyksi on arvioitu länsimaista elämäntapaa ja etenkin runsaasti punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuituja sisältävää ruokavaliota. Myös vähäinen liikunta ja ylipaino lisäävät suolistosyövän riskiä, kuten myös tupakka ja alkoholi. Suoliston pitkäaikaiset tulehdussairaudet, kuten haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti, suurentavat osaltaan sairastumisriskiä.

Suolistosyövän oireet

Suolistosyöpä on yleensä varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä suolistosyövän oireita ovat:

  • vatsakipu sekä vatsan turvotus ja kouristelu
  • ummetus
  • ripuli
  • vaihteleva suolen toiminta
  • ulostamisvaikeudet
  • veri ulosteessa

Pitkään jatkuneen verenvuodon seurauksena ihmiselle voi kehittyä anemia, johon liittyy väsymystä, hengenahdistusta sekä huimausta. Toisinaan suolistosyöpään liittyy yleisoireita, kuten laihtumista ja ruokahalun heikentymistä.

On tavallista, että suolistosyövästä kertovia oireita ei osata pitää vakavina, sillä ne ilmenevät usein vähitellen ja niitä on saattanut jatkua jopa vuosien ajan.

Tämä piti paikkansa myös nuorella iällä suolistosyöpään sairastuneen Evan Whiten kohdalla. Hän toivoo, että ihmiset puhuisivat lääkärille suoraan nolostuttavista asioista ennen kuin tauti kehittyy pahemmaksi. Suolistosyövän ennuste riippuu siitä, kuinka pitkälle se on levinnyt toteamisvaiheessa.

Elämä jatkuu syövästä huolimatta

Evan kertoo Facebookissa avoimesti sairaudestaan. Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Evanin suolistosyöpä leikattiin ja hän sai puolen vuoden ajan solunsalpaajia. Hoidot näyttivät tehonneen, mutta iloa kesti vain hetken. Vuosi parantumisen jälkeen kontrollikäynti paljasti, että Evanin syöpä oli uusiutunut ja levinnyt hänen keuhkoihinsa.

Marraskuussa 2019 kirurgit leikkasivat pois osan syövästä ja Evan aloitti uudet solunsalpaajahoidot. Hoidot ovat pitäneet hänen tilansa vakaana. Kesällä mies sairasti lievän covid-19-taudin, joka lykkäsi hieman joitain hänen tutkimuksiaan.

Kaikesta huolimatta Evan haluaa olla positiivinen ja jatkaa elämästä nauttimista. Hän meni hiljattain kihloihin tyttöystävänsä kanssa, jonka tapasi sairastumisensa jälkeen.

– Se että minulla on syöpä, ei tarkoita, etten voisi tehdä elämässäni isoja asioita, Evan sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat