"Kakkatikku" kannattaa ottaa tosissaan – "Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan suolistosyövän oireista.

Syöpäjärjestöt muistuttaa tiedotteessaan, että suolistosyövän seulontoihin olisi tärkeä osallistua. Seulontojen avulla suolistosyöpä ja sen esiaste havaitaan jo varhaisessa vaiheessa.

Suomalaisten aktiivisuus osallistua suolistosyövän seulontaan on tässä vaiheessa vuotta noin kymmenen prosenttia alhaisempi kuin valtakunnallista ohjelmaa edeltäneessä pilotisssa.

– Kyllä me olemme huolissamme siitä, miksi seulontaan ei ole osallistuttu aktiivisemmin. Suolistosyövät löytyvät oireettomassa vaiheessa ainoastaan sillä, että suomalaiset osallistuvat seulontaan. Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään, suolistosyövän seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisteristä sanoo Syöpäjärjestöjen tiedotteessa.

Seulonta on tärkeää, sillä sen avulla suolistosyöpä ja sen esiaste havaitaan selvästi varhaisemmin. Esiaste hoitamalla voidaan estää myös syövän synty.

– Oireiden perusteella suolistosyöpä havaitaan yleensä vasta levinneessä vaiheessa, jolloin hoidot ovat raskaita ja niistä voi jäädä myös pysyviä haittoja, Jäntti muistuttaa.

Kahden seulontavuoden aikana pilottiin osallistuneissa yhdeksässä alkuperäiskunnassa löydettiin vakavia esiasteita eli edenneitä adenoomia yhteensä 290 ja syöpiä 84. Miehiltä edennyt adenooma tai syöpä löytyi useammin kuin naisilta.

Näin esiaste löydetään

Suolistosyöpä löydetään oireettomana tai esiastevaiheessa äärimmäisen herkän ulosteen veritestin avulla. Suomessa käytössä on FIT-testi, joka havaitsee ulosteesta veren, jota ei silmin pysty huomaamaan. Testin hyödyistä huolimatta pelko tulevasta voi tulla ihmisen ja testin väliin.

– Osa jättää ehkä osallistumatta seulontaan, koska pelkää seulonnan tulosta ja sen seurauksia. Pelätä ei kuitenkaan kannata. Positiivinenkaan testitulos ei välttämättä merkitse suolistosyöpää. Seulonnassa selvitetään syy, miksi ulosteessa on verta, ja jatkotutkimusten pitäisi järjestyä nopeasti. Niin huolen saa pois päiväjärjestyksestä, Jäntti toteaa.

– Jos taas jatkotutkimuksissa syyksi verenvuodolle paljastuisi suolistosyöpä, niin seulonnan ansiosta sitä päästään hoitamaan selkeästi aikaisemmassa vaiheessa kuin oireiden perusteella todettuna. Hoidot ovat tällöin kevyempiä ja toipuminen nopeampaa.

Itse on vaikea arvioida omaa suolistosyvän riskiään. Siksi Jäntti kannustaakin suomalaisia osallistumaan seulontaan. 

– Kun kutsu seulontaan tulee, niin osallistu.

Osallistuminen on seulottavalle maksutonta. Näytteen ottaminen onnistuu normaalin WC-käynnin yhteydessä: käytännössä kakkaa sivellään kutsun mukana tulevan näyteputken tikkuun. "Kakkatikku" postitetaan palautuskuoressa tutkittavaksi.

Suolistosyöpää seulotaan tänä vuonna 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiailta naisilta ja miehiltä, mutta seulonta laajenee vähitellen ulottumaan kaikkiin 56–74-vuotiaisiin.

Elintavoilla voi vaikuttaa sairastumisriskiin

Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla kerrotaan, että Suomessa todetaan vuosittain yli 3500 uutta suolistosyöpää. Sairastumisen keski-ikä on 71 vuotta.

Sairastumisriskiin voi ja kannattaa yrittää vaikuttaa omilla elintavoillaan. Esimerkiksi ylipaino, alkoholinkäyttö, pitkäaikainen tupakointi ja vähäinen liikunta suurentavat paksusuolen syövän ja peräsuolen syövän riskiä. Ravintokin voi vaikuttaa sairastumisriskiin, esimerkiksi runsas punaisen lihan syönti voi vaikuttaa sairastumiseen.

Katso myös: Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa:

Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa 0:43
Suurin osa suolistosyövistä todetaan iäkkäillä, mutta tauti yleistyy myös nuoremmissa ikäluokissa. Diana Sillfors ei ehtinyt täyttää 40 vuotta ennen sairastumistaan.

Lähteet: Syöpäjärjestöjen tiedote 1 & 2Kaikki syövästä

Lue myös:

    Uusimmat