Hätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Ole tarkkana! Videolla näytetään, kuinka paljon suositut välipalat sisältävät piilosokeria.

Runsas sokeristen juomien käyttäminen teininä ja aikuisena on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä.

Sokeristen juomien tiedetään olevan monin tavoin pahaksi terveydelle. Ne on yhdistetty aiemmin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen sekä syöpiin. Nyt jälkimmäisestä terveyshaitasta on saatu lisää näyttöä.

Washington yliopiston tutkijoiden mukaan runsas sokerijuomien – kuten limujen, lisättyä sokeria sisältävien mehutiivisteiden ja energiajuomien – nauttiminen lisää riskiä sairastua suolistosyöpään ennen 50 ikävuotta.

Tutkijoiden aineistossa päivittäin kahden tai useamman lasillisen sokerisia juomia nauttivat naiset sairastuivat kaksi kertaa todennäköisemmin suolistosyöpään kuin naiset, jotka joivat niitä alle lasillisen päivässä.

Jokainen annos (2,3 desilitraa) sokerista juomaa päivässä lisäsi sairastumisriskiä 16 prosentilla. Jos sokeristen juomien runsaan kulutuksen oli aloittanut jo teini-iässä, jokainen annos niitä lisäsi varhaisen suolistosyövän riskiä 32 prosentilla.

Tutkimus ilmestyi Gut-tiedelehdessä.

Korvaa sokeriset juomat muilla vaihtoehdoilla

Löydökset perustuvat yli 95 000 amerikkalaisen otantaan. Seurantatutkimukseen osallistuneet naiset vastasivat kyselyyn ruokailutottumuksistaan neljän vuoden välein vuodesta 1991 alkaen. Lisäksi yli 41 000 heistä kertoi juomatottumuksistaan teini-ikäisinä vuonna 1998.

Naisista 109 sairastui 24 vuoden seurannan aikana suolistosyöpään alle 50-vuotiaana. Runsas sokeristen juomien käyttäminen nuoruudessa ja aikuisiällä oli yhteydessä kohonneeseen sairastumisriskiin sen jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon muut mahdolliset taudille altistavat tekijät.

Sokeristen juomien korvaaminen keinotekoisesti makeutetuilla juotavilla, kahvilla tai kevyt- ja täysmaidolla oli yhteydessä pienentyneeseen suolistosyövän riskiin.

Löydöstensä perusteella tutkijat suosittelevat ihmisiä valitsemaan sokeristen juomien sijaan muita vaihtoehtoja terveytensä vuoksi.

Ravitsemus ja suolistosyöpä

Tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, sokeristen juomien ja suolistosyöpäriskin välillä. Brittilehti The Guardianin haastattelema ravitsemustieteilijä Carmen Piernas Oxfordin yliopistosta huomauttaa lisäksi, että sairastuneiden määrä otannassa on pieni.

Amerikkalaistutkijat kuitenkin muistuttavat tiedotteessaan, sokeristen juomien runsas käyttö lisää riskiä lihavuuteen sekä tyypin 2 diabetekseen. Molempien sairauksien tiedetään kasvattavan syöpään sairastumisen todennäköisyyttä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sokeristen juomien tiedetään olevan terveydelle monin tavoin pahaksi. Kuvituskuva.

Suolistosyövät yleistyvät kovaa vauhtia. Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen.

Muiden syöpien tapaan suolistosyövät ovat pääasiassa iäkkäiden ihmisten sairauksia, mutta viimeisten vuosikymmenien aikana niiden ilmaantuvuus on noussut myös nuorten aikuisten keskuudessa.

Osasyylliseksi on epäilty länsimaista elämäntapaa ja etenkin ruokavaliota, joka sisältää paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa sekä vähän kuitua. Myös vähäinen liikunta, ylipaino, runsas alkoholin käyttö sekä tupakointi lisäävät suolistosyövän riskiä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44

Lue myös:

    Uusimmat