Tutkimus: Syöpäpotilaat suuremmassa vaarassa menehtyä koronavirukseen – tietyt syövät vaarallisimpia

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso listaus tyypillisimmist oireista.

Tietyt syövät voivat tehdä koronaviruksesta kohtalokkaamman, uutisoi New York Post.

Syöpäpotilaat ovat yleisesti ottaen alttiimpia erilaisille tulehduksille, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan veri- ja keuhkösyöpiä sairastavat sekä etäpesäkkeitä lähettäneitä syöpiä sairastavat myös kuolevat koronavirukseen liki kolme kertaa todennäköisemmin, kertoo tuore tutkimus.

Tutkimus esiteltiin Cancer Discovery -julkaisussa tiistaina.

Myös syöpähoidot vaikuttavat

Yhdysvaltalaiset, kiinalaiset ja singaporelaiset tutkijat vertailivat 105:n syöpään ja covid-19-tautiin sairastuneen tietoja 536:n pelkkää covid-19-tautia sairastavien tietoihin. Potilaat olivat samaa ikäluokkaa ja sairastivat 14 eri sairaalassa Kiinan Wuhanissa.

Tutkijat havaitsivat, että koronavirukseen menehtyneitä oli syöpäpotilaiden joukossa lähes kolminkertainen määrä niihin potilaisiin verrattuna, joilla syöpää ei ollut.

Potilaan iän lisäksi syövän tyypillä ja hoidon vaiheella oli vaikutusta. Esimerkiksi keuhkosyöpäpotilailla keuhkot toimivat jo valmiiksi heikommin, joten he ovat erityisen haavoittuvaisia. Myös immuunijärjestelmää heikentävästä verisyövästä, kuten leukemiasta, kärsivät, ovat haavoittuvaisia.

Vaikka erilaiset hoidot, kuten kemoterapia ja leikkaus, auttavat syövän nitistämisessä, ne myös heikentävät immuunijärjestelmää, jolloin potilaat ovat myös suuremmassa riskissä menehtyä covid-19-tautiin.

Syöpäpotilaiden havaittiin kärsivän muutoinkin todennköisemmin covid-19-taudin vakavammasta muodosta.

Asiantuntijat epäilivät jo aiemmin syöpäpotilaiden olevan haavoittumaisemmassa asemassa, mutta tuore tutkimus vahvistaa epäilyt todeksi. 

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat