Tutkijatiimi tarkasteli koronavirukseen menehtyneiden kiinalaispotilaiden tietoja – nämä tekijät lisäsivät kuoleman todennäköisyyttä

1:24
Älä usko kaikkea, mitä luet koronaviruksesta.

Tutkijat selvittivät merkittävimmät tekijät, jotka ovat olleet suurimmaksi osaksi yhteisiä koronavirukseen menehtyneillä, uutisoivat muun muassa The Sun ja EurekAlert.

Kiinalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkijoista koostuva tiimi tarkasteli 85 koronavirukseen kuolleen kiinalaispotilaan tietoja. Potilaat olivat saaneet hoitoa vakavaan covid-19-tautiin ja kuolleet pääasiassa lopulta monielinhäiriöön. Kaikki tutkittavat potilaat saivat hoitoa joko Hananin sairaalassa tai Wuhanin sairaalassa tammikuun 9.–15. päivänä tänä vuonna eli jo ennen kuin koronavirus julistettiin pandemiaksi.

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -julkaisussa huhtikuussa esitellyssä tutkimuksessa tutkijat selvittivät, mitkä tekijät olivat menehtyneille potilaille suurimmaksi osaksi yhteisiä. Aiemmin myös toisten tutkijoiden avukseen valjastama tekoäly antoi vihiä siitä, mitkä merkit voivat ennustaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavampaa muotoa.

1. Sukupuoli

Koronavirus vaikuttaisi olevan suurempi uhka miehille tämänkin tutkimuksen perusteella. Tutkijoiden mukaan 72,9 prosenttia kuolleista oli miehiä.

Asiantuntijoiden mukaan ilmiölle voi olla muutamakin syy, toiset niistä biologisia, toiset elämäntapavalintoja. Käsienpesu on esimerkiksi paras tapa estää tartunnan leviämistä, mutta useat tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset pesevät käsiään ja käyttävät saippuaa paljon todennäköisemmin kuin miehet.

Kiinalaismiehet myös polttavat tupakkaa todennäköisemmin kuin naiset. Tupakointi voi heikentää immuunijärjestelmää. Kiinalaismiehillä esiintyy naisia enemmän myös korkeaa verenpainetta, kakkostyypin diabetesta sekä keuhkoahtaumatautia. Kaikki nämä terveysongelmat voivat lisätä koronaviruksen aiheuttamien komplikaatioiden riskiä.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä myös naishormoni estrogeenillä voi olla vaikutusta.

Aiemmin yli 20 600 espanjalaispotilaan aineistoon perustuvassa analyysissä havaittiin, että vakavaan keuhkokuumeeseen sairastuneista koronapotilaista 60 prosenttia oli miehiä. Miehet vastasivat 59 prosentista sairaalahoitoon joutuneista ja 72 prosentista tehohoitoa vaativista koronapotilaista. Covid-19-tautiin kuolleista 65 prosenttia oli miehiä. Myös muista maista saadut potilastiedot vahvistavat näkemystä taudin vaarallisuudesta miehille.

2. Ikä

Koronavirus ei syrji ketään ja voi tarttua minkä ikäiseen ihmiseen tahansa. Tästä ovat yrittäneet muistuttaa useat sairastuneet nuoret, kuten 18-vuotias Dimitri ja 27-vuotias Cameron. Kuitenkin yli 60-vuotiaat menehtyvät tautiin nuoria todennäköisemmin. Menehtyneiden kiinalaispotilaiden tietoja tarkastelleet tutkijat havaitsivat, että koronavirukseen kuolleiden mediaani-ikä oli 65,8 vuotta.

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että immuunijärjestelmä heikentyy iän myötä, jonka vuoksi monen vanhemman ihmisen keho on kykenemättömämpi taistelemaan covid-19-tautia vastaan.

3. Perussairaudet

Suurimmalla osalla covid-19-tautiin menehtyneillä oli kiinalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan jokin perussairaus, kuten sydänongelmia, diabetes tai korkea verenpaine.

Tutkijoiden mukaan suurinta kuolleisuus oli yli 50-vuotiaiden, kroonisista sairauksista kärsivien miesten keskuudessa. Tutkijat toivovatkin, että tutkimus toisi julki covid-19-taudin riskiä tälle ihmisryhmälle.

Aiemmassa European Respiratory Journal -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa havaittiin, että riski kuolla koronavirukseen oli selvästi suurempi, jos potilaalla on yksikin perussairaus. Jos sairauksia on kaksi tai enemmän, todennäköisyys kuolemaan on vieläkin suurempi, tutkijat varoittivat.  Riskiä kasvattavat muun muassa syöpä, kystinen fibroosi ja AIDS.

4. Vähäinen valkosolujen määrä

Tutkijatiimi havaitsi, että 81,2 prosentilla covid-19-tautiin lopulta kuolleista oli hyvin vähän eosonofiilejä veressään heidän saapuessaan sairaalaan. Eosonofiilit ovat tulehduksia vastaan taistelevia valkosoluja.

Tutkijat arvelevatkin, että epätavallisen matala eosonofiili-taso voi olla yhteydessä suurempaan riskiin sairastua covid-19-taudin vakavaan muotoon.

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja