Näetkö punaista, kun käyt vessassa? Veri ulosteessa voi olla merkki kuolemanvaarasta

Ulosteessa olevaa verta käytetään apuna paksu- ja peräsuolisyövän seulonnassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se voi kertoa laajemminkin terveysriskeistä. Tulosten perusteella veri ulosteessa on merkki suurentuneesta vaarasta menehtyä kuudentoista vuoden seurannassa.

Tulosten perusteella veri ulosteessa liittyi lähes kahdeksankertaiseen riskiin menehtyä paksu- ja peräsuolisyöpään ja 1,6-kertaiseen riskiin menehtyä muihin syihin. Riski koski kuolemia, jotka johtuivat muun muassa sydän- ja verisuonitaudeista, hengityssairauksista, ruoansulatuselinten taudeista ja neuropsykologista sairauksista.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia kuten mahdolliset verenvuotoa aiheuttavat lääkitykset. Paksu- ja peräsuolisyövät eivät vaikuttaneet muihin sairauksiin liitettyyn kuolleisuuteen.

Videolla lääkäri näyttää, miten rinnat tutkitaan oikeaoppisesti rintasyövän varalta. Artikkeli jatkuu videon alla.

Skotlantilaistutkimuksen havainnot viittaavat ulosteen veren olevan merkki moniin sairauksiin liittyvästä kuolemanvaarasta. Paksu- ja peräsuolisyövän ulosteseulonnoissa positiivisen tuloksen saaneet kannattaisikin mahdollisesti tutkia myös muiden sairauksien varalta, vaikka heillä ei tarkemmissa tutkimuksissa olisi syöpää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä. Se perustuu yli 130 000 skotlantilaisen seulonta- ja rekisteritietoihin.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat