Toimitusjohtaja iskee pöytään todelliset tartuntaluvut ruokaravintoloissa: "Mä katson faktoja"

3:42
"Tämä ei ollut se kaikkein huonoin vaihtoehto" – katso Aku Vikströmin haastattelu videolta.

Ravintola-ala on kärsinyt pahasti koronakriisistä. Kolme viikkoa kestävät järeät sulkutoimet ovat uusi isku alalle, mutta ravintolayrittäjän mukaan täsmäisku on parempi vaihtoehto kuin löysässä hirressä roikkuminen.

Hallitus on ilmoittanut Suomen siirtyvän kolmeksi viikoksi poikkeusoloihin 8. maaliskuuta alkaen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ravintolat suljetaan suuressa osassa maata.

Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ymmärtää järeitä toimia, vaikka katsoo, etteivät ruokaravintolat ole isossa roolissa koronatartuntojen lähteenä.

– En lähde lääkärin kanssa väittelemään, mutta mä katson yritysjohtajana faktoja, Vikström sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

NoHon 300 ruokaravintolassa on hänen mukaansa todettu kuusi koronatapausta. Ylipäätään ruokaravintoloista saa alkunsa vain muutama prosentti tartunnoista.

– Jos katsotaan tartuntatilannetta tässä maassa, on selvää, että jollain tavalla pitää reagoida. Nyt täytyy tehdä isoja järeitä toimenpiteitä ja toivon, että ne ovat laaja-alaisia ja hyvin koordinoituja. Yksinään tämä alle viisi prosenttia tartunnoista ei tule ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Täsmäisku on kuitenkin Vikströmin mukaan ravintola-alalle parempi vaihtoehto kuin löysässä hirressä roikkuminen.

Tukitoimet keskeisessä asemassa

Ravintoloiden sulkemispäätös ei tullut yllätyksenä, sillä tartuntatilanne on ollut viikkoja pahenemaan päin.

Viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen esitti, että pääkaupunkiseudun ravintolat ja baarit sulkisivat ovensa 14.3. asti. THL:n virkamiehet otettiin puhutteluun, mutta lopulta Puumalainen sai haluamansa.

Vikströmin mukaan hallituksen on nyt keskeistä saada maahan rokotteita sekä tukea ravintola-alan yrityksiä, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät.

– Eniten olen huolissani meidän työntekijöiden puolesta, koska siellä on taloudelliset pufferit ihan minimaaliset tällä hetkellä, Vikström sanoi.

NoHo Partners ilmoitti hallituksen määräämien sulkutoimien jälkeen aloittavansa koko henkilökuntaansa koskevat yt-neuvottelut.

5:50

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi hallituksen pärjäämistä koronakriisin keskellä. Myös kansalaiset kertovat mielipiteensä uudesta koronasulusta.

Katso koko Viiden jälkeen -lähetys MTV-palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja