Hans Välimäki ravintoloiden sulkemisesta: "Jos pitää jotain laittaa säppiin, niin laitetaan kaikki säppiin, jotta päästään tästä p****estä eroon"

Jyrki Sukula mahdollisista rajoitusten tiukennuksesta:"Käsittämätön ajatus"– näin ministeri Pekonen vastaa ravintola-alalta tulleeseen kritiikkiin 6:57 Jyrki Sukula mahdollisista rajoitusten tiukennuksesta:"Käsittämätön ajatus"– näin ministeri Pekonen vastaa ravintola-alalta tulleeseen kritiikkiin

Tunnetut suomalaiset keittiömestarit ja ravintoloitsijat ihmettelevät hallituksen ”epäreiluja päätöksiä” ravintoloita kohtaan. Keittiömestari Hans Välimäki kiteyttää tilanteen MTV:lle: ”Jos pitää jotain laittaa säppiin, niin laitetaan kaikki säppiin, jotta päästään tästä p****estä eroon”.

Videolla: Näin Jyrki Sukula kommentoi viime viikolla tiukentuvia rajoituksia. 

Suomalaisravintoloille koittavat jälleen ankarat ajat, kun hallitus tiedotti torstaina 8.3. alkavista kolmen viikon poikkeusoloista.

– Ravitsemisliikkeet ehdotetaan poikkeusoloissa suljettavaksi 8.–28. maaliskuuta, lukuun ottamatta perustason alueita. Ruoan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua, Valtioneuvoston tiedotteessa tiivistetään.

Ravintola-alalla sulku-uutiset otettiin järkyttyneinä vastaan. Monet tunnetut keittiömestarit avautuivat aiheesta sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Henri Alén kyseenalaisti Twitterissä ravintoloiden sulkemisen vaikutuksen koronan leviämiseen.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Torstaina esitellyt päätökset saivat myös keittiömestari Hans Välimäen kiehumaan. Välimäki tilitti Instagram-tilillään sarkastiseen sävyyn tilannetta. Välimäen mukaan on kummallista, että ruokakaupoista ja Alkoista ei kantaudu mediaan altistumistapauksia, mutta ravintolat nostetaan kyllä hanakasti esiin.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

– Väitän, kun ruoka tai viina on loppu, niin siinä ei paljoa covid19 kenenkään menoja estä. Jos nopeasti vain…Mutta suljetaan ravintolat. Se ratkaisee kaiken. Tai ei suljeta, koska joku joutuu silloin maksamaan. Mutta suljetaan ne aiemmin ja pakotetaan ihmiset pysymään kotonaan, koska se on reilua ja lapsetkin saa harrastaa. Tai suljetaan sittenkin, koska siten saamme taudin kuriin, Välimäki totesi päivityksessään.

"Meillä rupeaa oikeasti olemaan ihmisillä kysee elämästä ja kuolemasta"

Välimäki kommentoi päivän fiiliksiään myös MTV:lle

–  Kyllähän tämä suoraan sanottuna v*tuttaa. Kyllä me kaikki tällä alalla ymmärrämme, että tauti on vaarallinen. Mutta tämä tuntuu jotenkin kohtuuttomalta. Meillä rupeaa oikeasti olemaan ihmisillä kyse elämästä ja kuolemasta, Välimäki sanoo.

Keittiömestari soimii erityisesti ristiriitaista viestintää, jota on harrastettu koko pandemian ajan Suomessa viranomaisten toimesta. Hän nostaa hyväksi esimerkiksi onnistuneesta koronatiedottamisesta ja -rajoittamisesta Uuden-Seelannin. Siellä rajat suljettiin kahteen otteeseen ja saatiin viruksen esiintyvyys tukahdutettua.

– Tämä kerrottiin ja viestittiin kansalle hyvin ja suoraan, jolloin kaikki olivat motivoituneena. Suomessa sen sijaan oli tärkeää päästä ulkomaille ja lentää vaikka Lontooseen, jossa oli kaikki paikat kiinni. Ihan järjenvastaista.

"En usko siihen, että pääsiäisviikolla taas avataan"

Välimäen mukaan take away -mahdollisuus ei tule pelastamaan ravintoloita. Lomautukset ovat väistämättömiä. Eniten keittiömestaria huolettaakin salihenkilökunta, koska tarjoilijoille tai tiskareille ei nyt yksinkertaisesti ole töitä. Välimäki ei usko, että ravintoloiden sulku todellisuudessa päättyy kolmen viikon jälkeen. 

– En usko siihen, että pääsiäisviikolla taas avataan. Se nähtiin jo viime vuonna, rajoituksia pidennettiin kolmeen kuukauteen. 

Myös luotto siihen, että sulusta tulisi jotain korvauksia ravintoloille, on mennyttä.

–  Olemme jo tottuneet siihen alalla, että mitään tukea ei tule. Jos ei me nyt jumankauta ruveta saamaan avustuksia, niin en tiedä, miten tässä käy.

Välimäki korostaa ymmärtävänsä sulkupäätöstä, mutta ei sitä, miksi sulku koskee vain ravintoloita.

–  Jos pitää laittaa jotain säppiin, niin laitetaan kaikki paikat säppiin, jotta päästään tästä p****estä eroon. En halua lukea syksyllä uutista, että taas pitäisi laittaa ravintolat kiinni. Ihmiskontakteja halutaan vähentää ja tätä on kestänyt nyt vuoden. Hallituksella on ollut vuosi aikaa miettiä ratkaisuja, Välimäki summaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.