Senegalissa asunut suomalaismuusikko kertoo maasta – Ei koskaan kokenut rasismia

Senegalissa Länsi-Afrikassa asunut suomalaismuusikko Hasse Walli kertoo, että Senegalissa jopa auringon ja kuun reitit taivaalla poikkeavat Suomesta. Rasismia valkoihoinen Hasse ei siellä kokenut.

Hasse Walli on käynyt Afrikassa 23 kertaa. Yhteensä hän on asunut siellä useiden vuosien ajan.

– Ensimmäinen matkani Senegaliin oli täydellinen kulttuurisokki. Tuntui siltä kuin olisi mennyt eri planeetalle. Ilmasto, kasvit, puut, linnut ja eläimet olivat kaikki täysin erilaisia, Hasse kertoo.

Edes taivas ei näyttänyt tutulta.

– Kuu ja aurinko tekivät täysin erilaista reittiä. Siinä, missä Suomessa aurinko menee hyvin loivaa kaarta pitkin taivasta, Afrikassa ne nousivat ja laskivat pystysuunnassa muutamassa hetkessä.

– Täysikuukin oli yöllä niin vahva, että se jätti varjoja valollaan.

Edelleen kehitysmaa

Senegal poikkeaa monilta osin perinteisestä mielikuvasta afrikkalaisesta maasta.

– Siellä on demokraattisesti vaaleilla valittava presidentti ja parlamentti. Hanavesikin on juotavaa, Hasse sanoo.

Silti Senegal on kehitysmaa.

– Lukutaidottomuutta esiintyy vielä, mutta sen korvaa kansanviisaus. Vanhempia ihmisiä kunnioitetaan. Myös lasten kesken on ikähierarkia: vanhin veli on hallitseva lapsi.

Unohti oman ihon värin

Hasse sanoo, että häneen suhtauduttiin Senegalissa hyvin leppoisasti. Kommunikointia auttoi se, että Hasse hallitsi sujuvasti paikallisen wolofin kielen.

– En koskaan kokenut minkäänlaista rasismia. Itse asiassa unohdin yleensä oman ihon värini kokonaan. Vain aamulla partaa ajaessa saatoin huomata, että "ai niin, minä olenkin valkoinen".

– Myöskään minkäänlaisia kiistoja eri uskontokuntien tai etnisten ryhmien välillä ei ollut. Kaikki elivät sulassa sovussa keskenään.

Studio55.fi/Piia Simola

Hasse Walli vierailee Studio55.fi-ohjelmassa perjantaina 2.11. klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja