Suosittu suomalaismuusikko "menettää muistinsa" esiintyessään – Parapsykologista automaattisoittoa?

Legandaarinen suomalaiskitaristi kertoo, miten hän tekee kappaleensa. Joskus niitä esittäessä hän kokee lähes parapsykologisen kokemuksen.

– Joskus käy niin, että minun täytyy löytää hyvin nopeasti paperi ja kynä ja alkaa raapustaa sanoja ylös. Joskus taas päässäni lähtee liikkeelle melodia.

Näin kuvailee Hasse Walli kappaleidensa syntymistä. Laulut kertovat omasta elämästä, rakkauksista, kuvitelluista tilanteista ja ihmissuhdedraamasta.

– Esimerkiksi Sweet Nina -levyllä kappale Smile syntyi niin, että melodia tuli ensin. Myöhemmin etsin siihen soinnut ja kirjoitin tekstin.

– Tiedän, että ammattisanoittajien täytyy istua kirjoituspöydän ääreen ja tehdä duunia tekstin eteen. He eivät voi vain maata sängyssä ja odottaa inspiraatiota. Mutta omassa työssäni nimenomaan inspiraatio on se salaperäinen lähde, Hasse selittää.

Jatkuvaa treenausta luovuuden eteen

Ei sillä, etteikö muusikkona työskentely Hassenkin mielestä vaatisi opiskelua läpi elämän.

– Tämä työ pitää ottaa erittäin vakavasti. Itse olen esimerkiksi sukeltanut eri kulttuureihin, esiintynyt yli 20 maassa ja asunut paljon Afrikassa. Treenaan jatkuvasti kitaran soittoa ja opettelen eri tyylejä.

– Sen eteen pitää itse asiassa tehdä hirveästi duunia, että pystyy olemaan luova taiteilija.

Suurin osa improvisaatiota

Vaikka ammattitaidon ylläpito vaatii työtä, lavalla ja studiossa rutiinit pitää tavallaan unohtaa. Hassen mielestä esille pitää tuoda jotain uutta ja mystistä – jotain selittämätöntä.

– Kun esiinnyn yleisölle, en pysty ollenkaan ennustamaan, mitä sieltä "tulee ulos". Heittäydyn vain voimakkaan virran vietäväksi.

Hasse kertoo, että hän esiintyy 80-prosenttisesti improvisoiden.

– Siinä tarvitsee ajurin, joka niin sanotusti piiskaa niitä hevosia laukkaan. Samanaikaisesti myös riisun itseni henkisesti alasti yleisön edessä.

"Olinko se todella minä?"

– Parapsykologiassa puhutaan meedioista, joilta tulee automaattikirjoitusta. Hieman samalla tavalla minulta tulee automaattisoittoa. Se tarkoittaa sitä, että koen usein parhaiden studiossa ja lavalla koettujen hetkien kohdalla eräänlaisen muistikatkon. Kun jälkeenpäin editoin videoita, näen itseni melkein ulkopuolisen silmin, Hasse selittää.

Hasse käyttää esimerkkinä studiossa Piirpaukelle levyttämäänsä Konevitsan kirkonkellot -kitarasooloa.

– Kappale on mukaelma vanhasta karjalaisesta kantelesävelmästä ja ehkä kuuluisin levyttämäni kitarasoolo. En kuitenkaan muista itse äänitystapahtumasta mitään.

– Kun nauha lähti pyörimään, hyppäsin jonnekin pimeään. Tiedän, että minä se siinä soitan, mutta en kuitenkaan käsitä, olinko se todella minä.

Hasse Walli vierailee Studio55.fi-ohjelmassa perjantaina 2.11. klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat