Hupaisia lipsahduksia Oopperajuhlilla

Suurilla festivaaleilla tapahtuu erilaisia kommelluksia, eikä Savonlinnan Oopperajuhlat ole tässä poikkeus. Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen kertoo, että hauskat sattumat ovat jokapäiväistä juhlien ajan.

Toissa kesänä Aida-oopperassa tapahtui pieni munaus, kun satakunta sotilasta esittävää nuorta miestä marssi jonossa lavalle. Itämaisessa Aida-oopperassa sotilailla on pitkät hameet päällään, ja kesken marssin takana tullut nuorukainen astui edessä olevan hameelle. Alaosaton avustaja hoiti tehtävänsä kunnialla loppuun, vaikka joutui lavalle pelkissä mustissa alushousuissa.

Madame Butteflyn Pinkerton hukassa

Jokaisen oopperan kenraaliharjoitus on kahdeksalta illalla, mutta ensi-ilta alkaa jo seitsemältä. Taannoin Madame Butterflyssa merkittävässä Pinkertonin osassa ollut tenori Adam Diegel oli erehtynyt esityksen alkamisajankohdasta. Tunti ennen esityksen alkua alkoi tuotantotiimin radiopuhelimiin tulla viestejä, että Pinkertonia ei näy maskissa.

Lopulta mies saatiin kännykästään kiinni, kun hän oli varttia ennen esityksen alkua vielä kotona luullen esityksen alkavan vasta tuntia myöhemmin. Mies lähti juoksemaan Savonlinnan keskustasta Olavinlinnaan tuotantotiimin miettiessä, kuinka viivyttää esityksen alkua.

Diegel nousi suoraan lavalle vetämättä välissä henkeä. Hän hoiti roolinsa todella hyvin, vaikka kriitikot kirjoittivat seuraavana päivänä, että suoritus ei ollut täysin viimeisen päälle vedetty.

Munauksia Macbethissä

Macbethin pasuunansoittaja oli tullut katsomaan vapaapäivänään esitystä, jossa oli itse muusikkona. Hän oli siinä luulossa, että tuuraaja oli hoitamassa hänen osuutensa.

Muusikko katseli ympärilleen, mutta ei nähnyt sijaista ja päätti soittaa kaverille kysyäkseen, missä hän viipyy. Puhelun aikana vapaapäiväänsä viettänyt muusikko sai tietää, että on hänen soittovuoronsa. Mies nousi siltä istumalta ja pysäytti pihalla tuntemattoman auton kertoen, että nyt on kiire. On haettava pasuuna ja frakki kotoa.

Pasuunansoittaja oli lopulta viimeinen, joka tuli sisälle saliin ja näytti montusta kapellimestarille, kun pulssi tasaantui. Myöhemmin mies harmitteli, että sontikka jäi autoon.

Hätärusetti jäi käyttöön

Macbethin kapellimestarilla Leif Segerstamilla oli jäänyt rusetti kotiin, vaikka frakki oli mukana. Näyttämömestari Eero Kovanen teki kapellimestarille mustasta narunpätkästä rusettia vastaavan solmukkeen, eikä Segerstamille kelvannut vuosiin kaulaan mikään muu.

Tuotantopällikkö Jukka Pohjolainen on innoissaan, että ooppera otetaan vakavasti. Jos jotain tapahtuu, niin avustajakin jatkaa ohjelmaa piittaamatta pienistä.

– Tämä on kaikille esiintyjille niin sisäsyntyinen asia. Esitykseen ei saa vaikuttaa mikään, vaikka mitä yllätyksiä tulisi, tuotantopäällikkö kiittelee osallistujia hyvästä motivaatiosta ja panoksesta.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lue myös:

    Uusimmat