Suomalainen huippumuusikko menetti soittokykynsä ja hankki sen takaisin – Lue inspiroiva tarina

Verenperintönä musikaalisuuden saanut huippumuusikko Hasse Walli kadotti auto-onnettomuuden myötä väliaikaisesti itsensä ja kykynsä soittaa. Kuitenkin idolit edelleen inspiroivat ja lavat vetivät puoleensa niin, että Hasse palasi kotiinsa.

Oli syyskuun ensimmäinen päivä vuonna 1969, kun Hasse Walli matkasi auton kyydissä Aarno Ranisen keikalta kohti kotia. Oltiin jossain Mikkelin lähellä. Koti jäi melkein saavuttamatta.

– Jouduin pahaan auto-onnettomuuteen. Vasemmasta kädestäni katkesivat molemmat kyynärluut. Käsi leikattiin, paikattiin kirurgisella teräksellä ja kipsattiin, Hasse kertoo.

Hasse pääsi viikossa toimenpiteiden jälkeen kotiin. Toisen kotinsa – musiikin – hän kuitenkin menetti vuosiksi.

– Olin ollut onnettomuuteen asti muutaman vuoden ajan Suomen ykköskitaristi. Yhtäkkiä olinkin vain entinen muusikko. Kadotin identiteettini ja ajauduin tuuliajolle Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Urastani melkein viisi vuotta kului hukkaan.

– Ymmärsin vasta vuonna 1973, että jos vielä haluan soittaa, minun täytyy päästä uusintaleikkaukseen. Sen päätöksen avulla niin sanotusti uin rantaan takaisin Suomeen ja aloitin uudelleen kovan työn kitaran kanssa, Hasse sanoo.

Ensimmäisenä rummut

Alun perin Hasse sai musikaalisuuden verenperintönä. Äiti oli laulaja, isä pianisti-hanuristi-kapellimestari. Suvusta löytyy myös muun muassa kitaran-, viulun- ja rumpujen soittajia.

Hassen ensimmäiseksi instrumentiksi valikoituivat rummut.

– Kotona kuunneltiin hyvin paljon musiikkia. Ehkä eniten minuun vaikutti amerikkalainen jazz-musiikki.

Rumpaleista Hasse on ihaillut muun muassa Gene Krupaa, Art Blakeya ja Tony Williamsia.

Radiosta hän kuunteli myös klassista musiikkia – Tshaikovskia, Bachia, Beethovenia, Mozartia ja Stravinskya.

– Itselleni hirveän merkittävänä instrumentalistina pidän saksofonisti Charlie Parkeria. Hän oli Amerikan Mozart. Parker mullisti koko modernin jazzin 1940-luvulla niin voimakkaasti, että kaikkien soittimien edustajat matkivat hänen tapaansa soittaa.

Rautalangasta Beatlesiin

Hasse esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti bändin riveissä 14-vuotiaana syksyllä 1962, kun Pepe Willberg pyysi hänet mukaan The Islanders -rautalankabändiin.

– Kun The Beatles seuraavana vuonna löi läpi, muutamassa viikossa alkoi uusi aikakausi. Rautalankamusiikki jäi silloin voimakkaasti taka-alalle.

– Muistan, kun soitimme eräässä lauttasaarelaisessa koulussa rautalankaohjelmiston jälkeen Twist and Shout -kappaleen. Yleisö meni aivan sekaisin. Jouduimme esittämään biisin moneen kertaan saman illan aikana, Hasse kertoo.

Jimi Hendrix mykisti

Paria vuotta ennen onnettomuutta Hasseen teki suuren vaikutuksen Jimi Hendrixin konsertti Helsingin Kulttuuritalolla.

– Hendrix oli luonut aivan uuden sääntökirjan siitä, miten kitaraa soitetaan. Äänimaailmaan kuului uskomattomia soundeja, esimerkiksi formula-autoja, syöksypommittajia ja ambulansseja.

– Katsoimme mykistyneinä, kuinka intensiivinen soitto ja tunnelataus yhdistyivät kunnon show-mieheen: Hendrix soitti hampailla, jalkojen välistä, niskan takana, teki kuperkeikkoja ja heitti kitaran keikan lopuksi pitkässä kaaressa toiselle puolella lavaa. Matkimme näitä elementtejä aika pian Blues Section -yhtyeessä.

Bob Marley mullisti

Käsileikkauksesta toivuttuaan Hasse oli mukana perustamassa Piirpaukea syksyllä 1974.

– Siinä sukellettiin jälleen uuteen tyyliin. Saimme merkittävästi vaikutteita kansanmusiikista.

Seuraavan kerran Hassen musikaalinen maailma mullistui, kun hän kävi kuuntelemassa Bob Marleyta Tukholmassa vuonna 1977.

– Bändi ei soittanut mitään totuttua rhytm'n'bluesia, jazzia, rockia tai funkia, vaan puhdasta jamaikalaista reggaeta. Rytmit olivat hypnoottisia ja ammattitaitoisesti esitettyjä.

– Äänitin koko puolentoista tunnin ulkoilmakonsertin pienelle kasettinauhalle. Kun pääsin Suomeen, kuuntelin sitä viikkokaupalla opetellen melodioita sekä eri soittimien tehtävät. Myöhemmin Afrikassa opiskeltuani toin taas uutta tyyliä Suomeen, Hasse kertoo.

"Musiikki on koti"

Mitä musiikki merkitsee Hasselle?

– Se on koti. Hetkinä, jolloin kaikki muu menee pieleen, musiikki tarjoaa turvaa.

– Kaikkia asioita ei tarvitse tai edes voi ilmaista sanoilla. Sen sijaan sävelillä, vaikka vain yhdellä ainoalla kitaran äänellä, voi kuvata niin iloa, surua, epätoivoa kuin haltioitumista.

Hasse on ylpeä musiikillisista saavutuksistaan ja siitä, että on oppinut hallitsemaan montaa eri tyylilajia.

– Tärkeämpää on kuitenkin se, että olen voinut innostaa ihmisiä ja antaa heille uusia kokemuksia. Musiikkini kautta olen tavoittanut heidän sielunsa ja sydämensä.

Hasse Walli vierailee Studio55.fi-ohjelmassa perjantaina 2.11. klo 9.25. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme ja Katsomossa.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat