"Irwin Goodman oli nuori, kaunis ja hyväkäytöksinen poika"

Musiikin monitoimimies Erik Lindström on nähnyt pitkän uransa aikana monet musiikkikentän menestyjät ja tähdenlennot. Tarkkavainuinen ammattilainen hyväksyi aikoinaan talliinsa artistin, joka ei muille kelvannut: Irwin Goodmanin.

Edesmennyt Irwin Goodman pureutui uransa mittaan syvälle suomalaisten sydämiin. Oli pitkälti Erik Lindströmin ansiota, että Irwin ylipäätään sai mahdollisuuden muusikkona.

Epäsovinnainen laulaja kolkutti 1960-luvulla useiden levy-yhtiöiden ovia − turhaan.

− Ei kukaan halunnut häntä. Irwin yritti tehdä omakustannelevyä ja pyysi minua mukaan äänityksiin, Lindström muistelee.

Irwin teki Finndisc-levy-yhtiön perustajaan vaikutuksen. Lindström vainusi kuulemansa perusteella, että tässä on uusi kyky, johon tarttua.

− Sanoin tapaamisen päätteeksi äänittäjille, että lähettäkää lasku minulle.

Yhteistyö jäi lyhyeksi

Lindström työsti Irwinin kanssa yhteensä 11 kappaletta, joista kaikkia ei tosin julkaistu. Lindströmillä olisi ollut tarjota valmista materiaalia suojatilleen, mutta tämä vaati saada tehdä laulunsa itse.

− En viitsinyt tyrkyttää hänelle omia laulujani, vaan annoin poikien tehdä omaa juttuaan. Meillä oli Irwinin kanssa oikein mukavaa yhdessä. Tulimme hyvin toimeen, Lindström sanoo.

Kaksikon yhteistyö kuitenkin katkesi lyhyeen, kun Vexi Salmi päätti myydä Irwinin oikeudet Fazerille. Lupaava tähti lipesi kauppojen myötä Lindströmin käsistä.

− En viitsinyt alkaa tapella oikeuksista, olin tuolloin sen verran hyvä kaveri Fazerin johtajan kanssa.

Toisenlainen Irwin

Lindström seurasi vuosien mittaan sivusta, miten Irwin raivasi tiensä yleisön suosioon. Hän ehti nähdä artistista uran alkutaipaleella erilaisen puolen.

− Irwin oli tavatessamme ihan toisenlainen: nuori, kaunis, hyväkäytöksinen poika. Hänen äitinsäkin kävi aluksi konttorissamme katsomassa, että minkälaisiin porukoihin poika oli oikein tulemassa.

Menestyksen myötä Irwin ajautui ongelmiin muun muassa alkoholin kanssa.

− En päässyt kärryille siitä, mistä kaikki johtui. Oliko syy managerin vai Irwinin itsensä, Lindström pohtii.

Ongelmineen päivineen Irwin jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkihistoriaan. Lindströmin mukaan samaa ei voi sanoa Idolsin kaltaisten laulukilpailuiden kokelaista.

− Media toteaa heille, että sinusta tuli nyt muusikko. Minun mielestäni muusikko on sellainen, joka tulee studioon ja osaa soittaa nuoteista, Lindström toteaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat