"Ravintoarvoiltaan huippulaadukasta" – perinteiselle koiranruoalle kehitteillä täysin uudenlainen vaihtoehto

Eläinlääkäri varoittaa talipalloista – verkot jopa hengenvaarallisia eläimille 0:27
Katso video: Tiesitkö tämän talipalloista? Voivat olla jopa hengenvaarallisia eläimille.

Suomalainen startup-yritys Alvar Pet ja Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittävät hyönteisistä tehtyä koiranruokaa.

Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen ruoaksi sallittiin Suomessa vuonna 2017. Käytännössä ilmastoystävällinen hyönteisruoka on suomalaisten lautasilla kuitenkin harvinainen näky.

Yle kertoi joulukuun lopussa, että tällä hetkellä hyönteisiä käytetään erityisesti eläinten – kuten hämähäkkien, siilien ja liskojen – ruokinnassa. Nyt suomalaiset tutkijat kehittävät markkinoille hyönteisistä valmistettua koiranruokaa.

Lemmikkialan startup Alvar Pet ja VTT:n tutkimusryhmä Volare kertovat tiedotteessaan, että hanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Maailmalla hyönteisten käytöstä lemmikinruoan proteiininlähteenä on muutamia esimerkkejä.

Lemmikkien hyönteisruokinta on ympäristöteko

Hyönteisistä valmistettu koiranruoka on varteenotettava vaihtoehto eläinproteiineille.

– Hyönteiset ja niiden toukat ovat ravintoarvoiltaan huippulaadukasta raaka-ainetta. Perinteikkäämpiin eläinproteiineihin verrattuna niiden tuotannon ympäristökuormitus on häviävän pieni, tutkija Matti Tähtinen sanoo tiedotteessa.

Alvar Pet ja Volare kehittävät koiranruokaa kotimaisista mustasotilaskärpäsen toukista. Toukkia voidaan lainsäädännön niin salliessa ruokkia esimerkiksi pilaantuneella, käyttämättä jääneellä ja myytäväksi kelpaamattomalla ruoalla, lannalla, keittiöjätteillä sekä selkärankaisten ruhoilla. Toukat siis käytännössä vähentävät ruokahävikkiä ruokavaliollaan.

Sen sijaan eläinproteiinin tuotantoon käytettävä rehu vaatii runsaasti vesi-, maankäyttö- ja energiaresursseja. Lemmikeille tarkoitetun ruoan ilmastovaikutukset lisääntyvät sekä lemmikkimäärän että niiden ruoan laadun kasvaessa.

Toukkaruokinnasta myös terveyshyötyjä

Mustasotilaskärpästen toukat ovat hyvä proteiinin ja rasvan lähde. Toukkaproteiinijauheen aminohappokoostumus vastaa hyvin koirien tarpeita ja sen sulavuus on hyvä. Lisäksi toukista saadaan muita välttämättömiä ravintoaineita, kuten mineraaleja ja vitamiineja.

Tutkimusten mukaan mustasotilaskärpästen toukkien käytöstä eläinten ravintona on terveyshyötyjä: toukkaravinnon on esimerkiksi huomattu parantavan syöjänsä suoliston toimintaa tukevaa bakteeristoa.

Koirat myös sietävät hyönteisproteiinia hyvin, minkä vuoksi sen uskotaan sopivan myös ravintoyliherkkyyksistä kärsiville koirille.

Maistuvuus keskeinen työsarka

Tärkeää on toki sekin, että ruoka maistuu lemmikille. Osana tuotekehitystä hyönteistuotteista kiinnostuneille koiranomistajille on tarjottu koirien makutestiin kuivattuja toukkamakupaloja.

Pilottiryhmään ilmoittautuneiden määrä kielii, että kiinnostusta koirien toukkaruokinnalle on. Ensimmäisiä tuloksia makuraadilta on odotettavissa ensi viikon lopulla. Alvar Petin markkinointijohtaja Hanna Lemmetti kertoo, että lähipiirin koirien keskuudessa hyönteisnäytteet ovat jakanet reaktioita ihastuksen ja kieltäytymisen välillä, joten maistuvuus tulee olemaan reseptiikassa keskeinen työsarka.

Kokeiluryhmän palautteesta valmiiseen hyönteispohjaiseen täysravintoon on vielä matkaa. Jos kysyntää tuotteelle löytyy, tuotekehitys ja tuotanto voidaan aloittaa kevään aikana. Ilman merkittäviä takapakkeja tuote tuodaan myyntiin jo tulevana kesänä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Alvar Pet/Volare, Luke, Yle

Lue myös:

    Uusimmat