Tulevaisuuden superhitti, joka jakaa taatusti mielipiteet: Miksi suomalaiset eivät jo syö näitä proteiinipommeja?

hyönteisruoka

Suomalaiset luonnon annit ovat monipuolisia. Melkein jokainen on joskus käynyt marja- tai sienimetsässä. Hyönteiskokki Topi Kairenius levittää marjojen popsimisen sijasta hyönteissyönnin ilosanomaa ja käy itse poimimassa metsästä muun muassa muurahaisia.

Hyönteisruoka tekee tuloaan Eurooppaan ja Suomeen. Toistaiseksi lainsäädäntö on ollut hyönteisperäisten elintarvikkeiden myymisen esteenä. Suomesta löytyy kuitenkin jo useampi toimija, joka on alkanut kasvattamaan erilaisia ötököitä, kuten sirkkoja ja toukkia. Kun EU:n uuselintarvikelaki muuttuu ensi tammikuussa, hyönteisruuat ilmestynevät kauppoihin vuoden 2018 loppupuolella.

Tiesitkö? Erilaiset hyönteisjauheet voivat sisältää proteiinia jopa 70 prosenttia.

Syömiskelpoisia hyönteisiä löytyy kuitenkin jo nyt jokaisen suomalaisen takapihalta. Hyönteiskokki Topi Kairenius kehui Coca-Colan järjestämässä hyönteisruokatapahtumassa Suomen villihyönteiskauden pituutta ja runsautta.

Poimi koriin ötököitä

– Jos on sienestäjä tai marjastaja, niin siitä on hyvin pieni askel siirtyä hyönteispoimijaksi. Suosittelen harrastusta, sillä meillä on täällä todella pitkä hyönteiskausi, joka on itse asiassa alkanut jo. Kekomuurahaiset heräilevät parhaillaan ja kovakuoriaisten sekä perhosten toukkien vuoro koittaa seuraavaksi.

Kairenius on itsekin innokas hyönteispoimija. Hyönteisten kausi on Suomessa paljon pidempi kuin marjojen ja sienien.

– Viime syksynä kävin vielä marraskuun alussa poimimassa muurahaisia. Villihyönteiskautemme kestää aina maaliskuusta marraskuuhun.

Kaikki Suomen luonnossa esiintyvät hyönteiset eivät ole kuitenkaan syömäkelpoisia pahan makunsa tai myrkyllisyytensä vuoksi. Siksi sopivista "ruokalajeista" kannattaa ottaa selvää ennen hyönteismetsälle lähtöä.

Olet jo maistanut hyönteisiä

Jos hyönteissyönti kuulostaa vieraalta tai epämiellyttävältä, niin on hyvä muistaa, että ihmiset syövät tutkimusten mukaan vuodessa keskimäärin noin puolisen kiloa hyönteisiä muiden elintarvikkeiden mukana joka tapauksessa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvikevirasto on määritellyt erikseen sen, kuinka paljon mikäkin elintarvike saa sisältää hyönteisen kappaleita, sillä niitä on luontaisesti mukana melkein kaikessa ruuassa. 

***

7:00

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja