Kokki selätti ötökkäkammon – tuo ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille: ”Minulle ne ovat jo sama asia, kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”

Hyönteiskokki Topi Kairenius 8:01 Hyönteiskokki Topi Kairenius

Elintarviketieteiden maisteri hurahti hyönteisravintoon ja tuo nyt ensimmäisenä markkinoille suomalaiset jauhopukintoukat.

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillueen Topi Kaireniuksen mukaan hyönteiset ovat paitsi eettistä ja ekologista, myös hyvin ravintorikasta syötävää.

Syyskuun alusta alkaen kotikokit ja ammattilaiset ovat päässeet nauttimaan suomalaisista ötökkätuotteista kokki ja keittiömestari Anja Viitaniemen tuotua markkinoille suomalaiset ChefBug Herkkuhyönteiset. Tähän asti hyönteisruokaan hurahtaneet ovat joutuneet tilaamaan ruoanvalmistukseen käytettävät toukat Suomen rajojen ulkopuolelta saatavuusongelmien vuoksi. 

Viitaniemi uskoo, että Suomesta löytyy terveys- ja ympäristötietoisia edelläkävijöitä, jotka kokeilevat mielellään uusia asioita. Ja kun kysyntä kasvaa ja ala pikkuhiljaa lisääntyy, hyönteisravinnosta tulee ihan normaali elintarvike.

– Hyönteisistä tulee vielä tärkeä lihan korvaava ekologinen proteiinin lähde, Viitaniemi uskoo.

Ötökkäkammoisesta tuli ”ötökkäkokki”

Hyönteisruoka on ravintoarvoiltaan erinomainen lisä ruokavalioon. Esimerkiksi sirkoissa on runsaasti proteiinia ja hyviä, pehmeitä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B12-vitamiinia.

Viitaniemi ei kuitenkaan innostunut hyönteisistä niiden terveellisyyden, vaan maun vuoksi.

Hyönteiset ovat paitsi ekologinen, myös lihatuotantoa eettisempi vaihtoehto, sillä hyönteiset vaivutetaan horrokseen pakkasessa valvotussa prosessissa eivätkä ne joudu tuntemaan kipua.

– Niissä on ihan oma umaminen makunsa. Esimerkiksi paahdetut jauhopukintoukat ovat todella herkullisia, ihanan kullanruskeita ja rapeita. Ne tuovat ihan erityisen aromin suolaiseen ja makeaan ruokaan

Ötökkäkokki Viitaniemi ymmärtää hyvin ennakkoluulot hyönteisruokaa kohtaan, sillä hän itse pelkäsi hyönteisiä ennen ötökkäkokin uraansa. Mutta kun ammatin puolesta alkoi tulla tilaisuuksia, joissa pääsi maistelemaan hyönteisiä, maku vei mennessään.

– Kun uskaltaa kokeilla ja ylittää ennakkoluulonsa, hyönteisruoasta tulee pian aivan normaali herkku. Minulle ne ovat jo sama asia kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.