Elintarviketieteiden maisteri hurahti hyönteisravintoon ja tuo nyt ensimmäisenä markkinoille suomalaiset jauhopukintoukat.
Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillueen Topi Kaireniuksen mukaan hyönteiset ovat paitsi eettistä ja ekologista, myös hyvin ravintorikasta syötävää.
Syyskuun alusta alkaen kotikokit ja ammattilaiset ovat päässeet nauttimaan suomalaisista ötökkätuotteista kokki ja keittiömestari Anja Viitaniemen tuotua markkinoille suomalaiset ChefBug Herkkuhyönteiset. Tähän asti hyönteisruokaan hurahtaneet ovat joutuneet tilaamaan ruoanvalmistukseen käytettävät toukat Suomen rajojen ulkopuolelta saatavuusongelmien vuoksi.
Viitaniemi uskoo, että Suomesta löytyy terveys- ja ympäristötietoisia edelläkävijöitä, jotka kokeilevat mielellään uusia asioita. Ja kun kysyntä kasvaa ja ala pikkuhiljaa lisääntyy, hyönteisravinnosta tulee ihan normaali elintarvike.
– Hyönteisistä tulee vielä tärkeä lihan korvaava ekologinen proteiinin lähde, Viitaniemi uskoo.
Ötökkäkammoisesta tuli ”ötökkäkokki”
Hyönteisruoka on ravintoarvoiltaan erinomainen lisä ruokavalioon. Esimerkiksi sirkoissa on runsaasti proteiinia ja hyviä, pehmeitä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B12-vitamiinia.