Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokki selätti ötökkäkammon – tuo ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille: ”Minulle ne ovat jo sama asia, kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”

8:01Hyönteiskokki Topi Kairenius
Julkaistu 25.09.2018 08:39

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Elintarviketieteiden maisteri hurahti hyönteisravintoon ja tuo nyt ensimmäisenä markkinoille suomalaiset jauhopukintoukat.

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillueen Topi Kaireniuksen mukaan hyönteiset ovat paitsi eettistä ja ekologista, myös hyvin ravintorikasta syötävää.

Syyskuun alusta alkaen kotikokit ja ammattilaiset ovat päässeet nauttimaan suomalaisista ötökkätuotteista kokki ja keittiömestari Anja Viitaniemen tuotua markkinoille suomalaiset ChefBug Herkkuhyönteiset. Tähän asti hyönteisruokaan hurahtaneet ovat joutuneet tilaamaan ruoanvalmistukseen käytettävät toukat Suomen rajojen ulkopuolelta saatavuusongelmien vuoksi. 

Viitaniemi uskoo, että Suomesta löytyy terveys- ja ympäristötietoisia edelläkävijöitä, jotka kokeilevat mielellään uusia asioita. Ja kun kysyntä kasvaa ja ala pikkuhiljaa lisääntyy, hyönteisravinnosta tulee ihan normaali elintarvike.

– Hyönteisistä tulee vielä tärkeä lihan korvaava ekologinen proteiinin lähde, Viitaniemi uskoo.

LUE MYÖS: Risteilymatkustajille tarjotaan nyt ötökkäruokaa: "Jotta ihmiset ihastuisivat tähän, pitää löytyä myös niitä, jotka sitä vihaavat"

Ötökkäkammoisesta tuli ”ötökkäkokki”

Hyönteisruoka on ravintoarvoiltaan erinomainen lisä ruokavalioon. Esimerkiksi sirkoissa on runsaasti proteiinia ja hyviä, pehmeitä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B12-vitamiinia.

Viitaniemi ei kuitenkaan innostunut hyönteisistä niiden terveellisyyden, vaan maun vuoksi.

Hyönteiset ovat paitsi ekologinen, myös lihatuotantoa eettisempi vaihtoehto, sillä hyönteiset vaivutetaan horrokseen pakkasessa valvotussa prosessissa eivätkä ne joudu tuntemaan kipua.

– Niissä on ihan oma umaminen makunsa. Esimerkiksi paahdetut jauhopukintoukat ovat todella herkullisia, ihanan kullanruskeita ja rapeita. Ne tuovat ihan erityisen aromin suolaiseen ja makeaan ruokaan

Ötökkäkokki Viitaniemi ymmärtää hyvin ennakkoluulot hyönteisruokaa kohtaan, sillä hän itse pelkäsi hyönteisiä ennen ötökkäkokin uraansa. Mutta kun ammatin puolesta alkoi tulla tilaisuuksia, joissa pääsi maistelemaan hyönteisiä, maku vei mennessään.

– Kun uskaltaa kokeilla ja ylittää ennakkoluulonsa, hyönteisruoasta tulee pian aivan normaali herkku. Minulle ne ovat jo sama asia kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun.

Lisää aiheesta:

"Ravintoarvoiltaan huippulaadukasta" – perinteiselle koiranruoalle kehitteillä täysin uudenlainen vaihtoehtoEettistä ja ravintorikasta sapuskaa – ruokakirjailija toivoo: "Hyönteisistä pitää tehdä uusi normaali"Huippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!Proteiinipommi, joka ei kelpaa suomalaisille: "Jo 2 miljardia ihmistä maailmassa syö"Myyminen ihmisravinnoksi kiellettyä Suomessa – näin hyönteisiä voi hankkia ruoanlaittoa vartenViiden vuoden päästä arkipäivää? Hyönteisruoalle odotetaan hurjaa suosiota
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:26
    Ruoka

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • to10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa