Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyönteisruokien menekki jäänyt odotettua vaatimattomammaksi – Viking Linella voi kuitenkin valita nyt kokonaisen hyönteismenun

Shutterstock
Julkaistu 02.04.2018 10:43

MTV LIFESTYLE - STT

Suomalaiset ovat uteliaita hyönteisruuan suhteen, mutta menekki on ollut hieman odotettua maltillisempaa, kerrotaan S-ryhmästä ja Keskosta. Suomessa hyönteisiä on saanut myydä elintarvikkeina viitisen kuukautta.

–  Fazerin sirkkaleipä oli ensimmäisenä markkinoille tullut tuote, ja kyllähän se tyhjensi pankin. Kiinnostus oli valtavaa, ja kaikki meni mitä saatiin. Tuntuu, että kiinnostus hiipui aika nopeasti, lanseerasimme noin viikko leivän jälkeen sirkkagranolan ja -pastan, mutta niiden kohdalla mielenkiinto jäi vaatimattomammaksi, sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Katja Tapio.

S-ryhmän sekä Keskon kaupoissa on kymmenkunta erilaista hyönteistuotetta. Molemmat uskovat hyönteistuotteiden olevan vasta kehityskulun alkupäässä, ja erilaisia tuotekokeiluja tulee markkinoille jatkuvasti.

–  Vaihtuvuutta tulee väkisinkin. Varsinkin tuorepuolella valmisruoka- ja makkarahyllyssä on ollut muutamia tuotteita, jotka on jo lopetettu vaatimattoman menekin vuoksi, Tapio kertoo.

Suklaassa sirkkakin menee kokonaisena

Hyönteisruuissa tuntuu pätevän sanonta poissa silmistä, poissa mielestä. Monet ovat valmiita kokeilemaan hyönteisruokaa, jos hyönteiset on piilotettu muuhun tekstuuriin esimerkiksi jauhamalla.

Poikkeuksen tässä tekee Entis-yrityksen Sirkkasuklaa, jonka erät myydään hetkessä loppuun. Näin siitä huolimatta, että suklaapalasten sisältä löytyy kokonainen sirkka.

–  Uskomme, että ensin täytyy tehdä porttituotteita, joilla ihmiset saadaan tutustumaan hyönteisiin elintarvikkeina. Me kuitenkin haluamme korvata punaisen lihan kulutusta hyönteisravinnolla, eikä suklaan käyttäminen edesauta tätä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja .

Antti Nuutinen

Entiksen on tarkoitus tuoda kesällä markkinoille hyönteisruoka, joka toimisi nimenomaan pääruuan korvaajana. Nuutinen uskoo kesän aikana markkinoille tulevan runsaasti uusia hyönteistuotteita, kun isojen organisaatioiden pitkien tuotekehitysprosessien tulokset laitetaan myyntiin.

–  Kesä tulee olemaan mielenkiintoinen, alamme varmasti nähdä ajan kanssa kehitettyjä, todella hyviä ja laadukkaita tuotteita. Nyt markkinoilla olleet ensimmäiset tuotteet on kaikki tehty tosi nopeasti, mikä johtuu siitä, että maa- ja metsätalousministeriön laintulkinnan muutos tuli niin nopeasti.

Jauhomatoja laivalla

Hyönteisiä ruokalistoilleen ottaneet ravintolat ovat halunneet nimenomaan jättää hyönteiset annoksiin kokonaisina. Esimerkiksi kotkalaisessa Vausti-ravintolassa tarjoiltavien friteerattujen sirkkojen kysyntä on ollut tasaista.

 –  Toiset tilaavat ne oluen seuraksi odotellessaan muuta ruokaa, jotkut haluavat ripotella sirkkoja muun annoksen päälle, Vaustin ravintolapäällikkö Heikki Hytönen kertoo.

Viking Linellä puolestaan voi tilata huhtikuun alkupäivistä toukokuun loppuun hyönteismenun, johon kuuluu muun muassa kokonaisia jauhomatoja ja kuoriaistoukkia.

–  Olen itse vähän sitä mieltä, että mitä järkeä on syödä leipä, jossa on 5–10 prosenttia jauhettuja sirkkoja, koska eihän se anna sitä makua eikä juuri elämystäkään, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm sanoo.

Lindholm uskoo, että hyönteisruuat löytävät tiensä vakituisesti laivan ruokalistalle.

Myös Kotipizza Groupissa on kehitelty sirkkapizzaa jo hyvän tovin, mutta viestintä- ja vastuullisuusjohtajan Antti Isokankaan mukaan ainakaan tänä keväänä sirkkapizzaa ei listalta löydy.

Hänen mukaansa ajatus sirkkapizzasta jakaa niin asiakaskuntaa kuin ketjun franchising-yrittäjiä.

Lisää aiheesta:

MTV selvitti: Tällaisia ovat pikaruokapaikkojen kylkiäiset – yksi McDonald´sin klassikko katosi täydessä hiljaisuudessaHehkutettu pizza ei koskaan päätynytkään Kotipizzan listoille – Tommi Tervanen kertoo, miksiHeinäsirkka hittituotteena olikin hutiHuippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!Risteilymatkustajille tarjotaan nyt ötökkäruokaa: "Jotta ihmiset ihastuisivat tähän, pitää löytyä myös niitä, jotka sitä vihaavat"Katoavien possutilojen tilalle sirkkaloita: "Tässä on selkeä vaihtoehto, jossa Suomi voi olla paras"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • Eilen16:20
    Ruoka

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • to16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • to11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"