Rakastatko sokeria? Aivosi ja vyötärösi eivät

Puoli miljoonaa suomalaista kärsii metabolisesta oireyhtymästä. Jokaisella aterialla pitäisi olla paljon vihreää, sillä vihreää ruokaa syömällä voi hoitaa paitsi painoa, myös omaa mielialaa.

Omistatko vararenkaan vyötäröllä? Et ole yksin.

Puoli miljoonaa suomalaista kärsii metabolisesta oireyhtymästä – tietäen tai tiedostamattaan. Metabolinen oireyhtymä on diabetesta edeltävä tila, jossa vyötärönympärys kasvaa, rasva-arvot veressä huonontuvat ja veren sokeritaso nousee.

– Alussa, kun metabolinen oireyhtymä on vasta lähdössä liikkeelle, aivot alkavat jo vaurioitua. Aivot eivät pidä siitä, että verensokeri on jatkuvasti korkealla, Annika Havaste, FLT ravintovalmentaja, sanoo.

Sinulla on metabolinen oireyhtymä, jos...

Vyötärön ympärys on miehellä yli  94 cm ja naisella yli 80 cm, ja lisäksi sinulla on vähintään kaksi seuraavista:

  • Veren triglyseridien eli rasvojen  määrä on suurentunut.
  • Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt 
  • Verenpaine on koholla 
  • Sokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt, ihmisellä on esimerkiksi suurentunut verensokeri tai diabetes

Lähde: Terveyskirjasto.fi

FLT tulee sanoista funktionaalinen lääketiede. Ravintovalmennuksen periaatteet ovat kokonaisvaltaisuudessa, ja lisäksi ymmärretään ravinnon merkitys sairauden ehkäisyssä ja hoidossa.

Havasteen vastaanotolla on käynyt ihmisiä kahdeksan vuoden ajan. Yhteistä monelle on harva ateriointi: kun lounas on syöty, seuraavaan ruokaan on hirveän pitkä väli. Luonnollisesti myös välipala unohtuu.

Itsetehty smoothie pelastaa päivän

Fiksuja välipaloja on monenlaisia. Hedelmä on hyvä vaihtoehto, mutta se ei pidä nälkää kovin kauan. Hedelmä kannattaa syödä kokonaisena, eikä esimerkiksi teollisena mehuna. Mehujen ja smoothieiden hedelmäsokerikin on sokeria, eikä se ole parempi vaihtoehto kuin muut sokerit.

– Hedelmässä on kuitua. Jos hedelmäsokeri erotetaan hedelmästä, se ei ole millään tavalla (valkoista sokeria) parempaa, Havaste kuvaa.

Rahka täyttää, muttei sovi kaikille, siitä voi tulla vatsa kipeäksi. Jogurtti kelpaa välipalaksi, mutta se ei saa olla valmiiksi maustettu. Itsetehty smoothie on oiva vaihtoehto.

– Kaupan tuotteissa on hirveästi sokeria. Laita smoothieen rahkaa, maustamatonta jogurttia tai maustamatonta mantelimaitoa. Sitten marjoja, banaania, avokadoa, maustamatonta proteiinijauhetta. Loraus kylmäpuristettua öljyä ja liotetut Chia-siemenet tuovat smoothieen aivoja helliviä ja verensokeria tasaavaa, nälkää pitävää, hyvää rasvaa, Havaste kuvaa.

Syö värejä

Jokaisella aterialla pitäisi olla paljon vihreää. Havaste muistuttaa, että vihreässä ruoassa on folaattia; yksi suomalainen tutkimus osoitti, että masentuneella ihmisellä on kehossaan vain vähän folaattia.

– Yksinkertaistetusti sanoen vihreää syömällä voi hoitaa omaa mielialaa, Havaste kuvaa.

– Salaatti-kurkku-tomaatti on usein se (yhdistelmä), josta saamme vihannekset. Mutta korjaus on helppoa: laitamme joka ruoan oheen ison, monta ainesosaa ja väriä sisältävän salaatin, alamme tehdä smoothieita ja laitamme marjoja jogurttiin. En tarkoita, ettei ollenkaan saisi syödä lihaa tai maitotuotteita, mutta suhteet pitää muuttaa. Kasviksia pitää lisätä.

Marjoissa puolestaan on antioksidantteja, kehon suoja-aineita. Esimerkiksi C- ja E-vitamiinit ovat antioksidantteja. Marjojen raikkaat värit kertovat antioksidanteista.

– Mitä värikkäämmin syötte, sitä enemmän saatte hyviä aineita. Marjoja on Suomessa jopa ilmaiseksi saatavilla, Havaste muistuttaa.

Kokeile ihania reseptejä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja