Tylsää ja mautonta? Näillä vinkeillä saat salaatin maistumaan

salaatti

Onko kotona tekemäsi salaatti mautonta, ja koostuu lähinnä kurkusta ja tomaatista? Jos haluat syödä maukasta ja ravitsevaa salaattia, päivitä käsityksesi salaatin valmistuksesta näillä vinkeillä. 

Jos kotona tekemäsi salaatti ei maistu yhtä hyvältä kuin ravintoloissa, ongelma voi olla valmistustavassa, ainesosissa tai kastikkeissa. Salaatista saa helposti maistuvamman pienillä muutoksilla. 

Pese ja kuivaa hyvin

Useimmat ihmiset huuhtelevat salaatin yksinkertaisesti hanan alla. Saadaksesi kaiken lian pois, laita salaatti vedellä täytettyyn kulhoon ja hiero lika pois. Kuivaa lehdet huolellisesti, esimerkiksi salaattilinkoa apuna käyttäen. Salaatinkastike ei tartu märkiin salaatinlehtiin, ja huonosti kuivattu salaatti onkin usein vetistä ja mautonta.

Lisää suolaa ja mausteita

Ei ole väliä mitä salaatinkastiketta käytät, lisää joka tapauksessa hieman suolaa saadaksesi salaatin maut paremmin esille. Suolan puute on yleisin syy siihen, miksi salaatti ei maistu hyvältä.  Astu askel vielä pidemmälle, ja käytä maustettua suolaa. Lisää suolan joukkoon esimerkiksi sitruunan kuorta ja valkosipulia. Kokeile ripotella salaatin päälle myös tuoreita yrttejä tuomaan väriä ja makua.

Käytä raaka-aineita monipuolisesti

Valitse salaattiisi täytteitä monipuolisesti. Kokeile rapeita pähkinöitä, kermaisia juustoja ja kuivattuja hedelmiä. Valitse esimerkiksi tacosalaattiisi rapeaa retiisiä, murenevaa juustoa, mehukkaita tomaatteja ja tuhtia jauhelihaa. Monipuoliset, eri koostumuksen omaavat raaka-aineet tekevät salaatista maukkaan ja houkuttelevan. 

Luo tasapainoisia makuja

Lisää salaattiin erilaisia makuja. Salaatin tulisi olla yhtä aikaa suolainen, makea ja hapan. Onnistut tässä käyttämällä salaatissa juustoja, hedelmiä ja salaatinkastiketta monipuolisesti makusi mukaan. Erilaiset maut täydentävät toisiaan ja luovat mielenkiintoisia makuyhdistelmiä. 

Käytä sesongin raaka-aineita

Salaateilla ja muilla vihanneksilla on omat sesonkiaikansa, ja salaattiannos kannattaakin rakentaa sesongin raaka-aineita hyväksi käyttäen. Käytä juureksia ja hedelmiä talvikuukausina, ja romaine-salaattia ja lehtikaalia keväällä. Kesällä maistuvat raikkaat salaattiannokset, talvella taas tuhdimmat raaka-aineet. 

Paahda pähkinöitä

Pähkinöitä käytetään paljon salaateissa, mutta harva ihminen paahtaa pähkinät ennen käyttöä. Paahda manteleita, cashew- ja saksanpähkinöitä tuomaan salaattiin pähkinäistä makua ja pureskeltavaa koostumista. Muista jäähdyttää pähkinät huoneenlämpöisiksi ennen salaattiin lisäämistä.

Kokeile ennakkoluulottomasti öljyjä 

Balsamico ja oliiviöljy ovat tavallisimmat salaatinkastikkeet. Kannattaa kuitenkin astua ulos mukavuusalueelta ja kokeilla erilaisia maustettuja öljyjä ja vinegrettejä. Kokeile esimerkiksi avokado- tai saksanpähkinäöljyä, sherry- tai shamppanjaviinietikkaa. Kokeile myös lisätä sitruunan tai appelsiinin mehua mehevöittämään ja raikastamaan salaattiasi. 

Lähde: popsugar.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja