6 vinkkiä: Lisää ruokaan makua, älä kilokaloreita!

sitruuna, limetti
Shutterstock

Osaatko lisätä ruokaan makua lisäämättä kuitenkaan turhia kilokaloreita vaikkapa voin tai öljyn muodossa?

Monet ravintola-ateriat maistuvat herkulliselta, koska niissä on niin paljon voita, suolaa ja öljyä, ettet koskaan voisi kuvitellakaan käyttäväsi moisia määriä kotikeittiössä. Onneksi on kuitenkin olemassa tapoja saada ruokaan täyteläistä, monimuotoista makua ilman turhia kaloreita ja natriumia.

Kokeile seuraavia herkullisia vinkkejä:

Misotahna

Misotahnoja on monia erilaisia niin maultaan kuin koostumukseltaan, mutta ne kaikki antavat aterioihisi täyteläistä, suolaista potkua. Kokeile misoa vaikkapa marinadissa.

Kanaliemi

Keittiö ei ole täydellinen ilman kanalientä. Sitä voidaan käyttää niin proteiinien, viljojen, vihannesten, kastikkeiden ja keittojen kanssa. Jokaisesta reseptistä tulee hieman kotoisamman makuinen liemen kera. Kanaliemen voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta.

Yrtit, kuten minttu tai basilika

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät siedä pelkän veden makua, mausta vesilasillisesi yrteillä. 

Salotti-, ryväs- tai purjosipuli

Osaat jo tehdä ateriasta herkullisen sipulin ja valkosipulin voimin, mutta kokeile myös muita sipuleja, kuten ryväs- tai purjosipulia. Niitä on aivan yhtä helppo käyttää ja lisäksi ne ovat täynnä C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Mausteet

Erään tutkimuksen mukaan vähäkaloriset, mutta mausteiset ateriat maistuvat aivan yhtä hyviltä kuin niiden täysrasvaiset vastineensa. Tee kokeiluja koko maustehyllyllä – oreganolla, paprikalla, kuivatulla basilikalla ja muilla makoisilla mausteilla. Testaa näitä mausteita niin pastassa, salaatissa kuin eri proteiininlähteiden päälläkin.

Sitruuna ja limetti

Onko ateriasi valmis? Purista hieman sitruunaa tai limettiä lautasellesi ennen kuin aloitat syömään. Se piristää kaikkia ruoan makuja, hieman kuten suola, mutta ilman natriumia.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja