Pidä huolta suolistostasi! 6 kultaista sääntöä, joita lääkärit toivoisivat sinun noudattavan

5:18
Voiko vääränlainen ravinto lisätä syöpäriskiä? Katso lääkärien vastaus videolta!

Suolistobakteerit vaikuttavat terveyteen monin eri tavoin. Syy piilee siinä, että suolisto, aivot ja bakteerit kommunikoivat keskenään suolisto-aivoakseliksi kutsutun kanavan sekä verenkiertojärjestelmän välityksellä.

Poikkeavuudet suolistobakteereissa on yhdistetty muun muassa ylipainoon, stressiin, masennukseen, diabetekseen, suolistosairauksiin, syöpiin sekä Alzheimerin tautiin.

Suolistosta huolehtiminen voikin taata pitkän ja terveen elämän. Lisäksi terve ja hyvin toimiva suoli tekee elämästä miellyttävämpää. Kukapa nyt nauttisi jatkuvista vatsavaivoista?

Ruokavalinnoillaan ja elämäntavoillaan voi edistää suolistobakteeriensa normaalia toimintaa.

1. Älä ylensyö

Suolisto tarvitsee lepoa, jotta sen ei tarvitse jatkuvasti sulattaa ihmisen syömää ruokaa. Well and Good -sivuston haastattelema gastroenterologi Marvin Singh uskoo, että suuri osa länsimaalaisten ruoansulatusongelmista johtuu siitä, että heidän ruoansulatuselimistönsä on ylikuormittunut.

Singh suosittelee pätkäpaastoa, joka antaa ruoansulatuselimistölle aikaa levätä. Kokeile esimerkiksi hehkutettua 16 tunnin paastoa, joka tehostaa aineenvaihduntaa ja laihduttaa.

2. Suosi puhdasta ruokaa

Pitkälle prosessoitu ruoka sisältää usein heikonlaisesti kuituja sekä paljon suolaa, sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja. Tällainen ruokavalio vaikuttaa kielteisesti suoliston terveyteen.

Suolistoystävällinen ruoka sisältää paljon kuituja, vihanneksia, tärkkelystä, fermentoitua ruokaa ja kalaa lihan sijaan.

3. Muista kuidut

Kuten aiemmin mainittiin, suolistobakteerit pitävät kuiduista. Aikuisen ihmisen tulisi saada 25–35 grammaa kuituja päivittäin. Määrä tulee helposti täyteen kasvis- ja täysjyväpitoisella ruokavaliolla.

Jos kuituja on syönyt aiemmin niukasti, kannattaa niiden määrää alkaa lisätä pikkuhiljaa. Yhtäkkinen kuitujen ahminta voi johtaa turvotukseen ja kramppeihin.

4. Lataa lautaselle värejä

Värikkäistä vihanneksista ja hedelmistä saa kuitujen lisäksi antioksidantteja, jotka auttavat pitämään suolistobakteerit terveinä. Erityisesti suolisto pitää kuitupitoisista ravintokasveista, kuten kaaleista ja pinaatista, kertoo Aivoliitto. Myös vähäsokeriset tomaatti, paprika ja sitruuna hellivät suolta, samoin kuin lilja- ja asterikasvit.

Mitä enemmän värejä lautaselleen lataa, sitä kiitollisempi suolisto on.

5. Vähennä stressiä

Suolisto-ongelmat voivat aiheuttaa stressiä, mutta stressi voi myös aiheuttaa suolisto-ongelmia. Kierteen katkaisemiseksi on tärkeää puuttua mieltä painavaan stressiin.

Säännölliset rentoutus- ja meditaatioharjoituksen voivat rauhoittaa mieltä sekä vatsaa, vinkkaa Hyvävatsa-sivusto. Osa ihmisistä hyötyy myös terapiasta. Muita tapoja stressin hallintaan ovat esimerkiksi liikunta, musiikki sekä ulkoilu luonnossa.

6. Käytä antibiootteja varoen

Samalla kun antibiootit tappavat kehossa jylläävän bakteeri-infektion, ne tuhoavat myös suoliston hyviä bakteereita. Siksikin antibioottikuureja tulisi käyttää varoen ja turhien antibioottien syömistä pitäisi välttää.

Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoi MTV Uutisille vuonna 2015, että antibioottien suolistoa tuhoava vaikutus saa elimistöön aikaan tulehdustilan. Tämä matala-asteinen tulehdustila liittyy moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen sekä jopa masennukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja